Tänään vapaapäivänä parkkipaikalla oli niin mukavasti tilaa, että pääsin jopa harjoittelemaan. Tällä kertaa lähtö tapahtui noudattaen "laiskan ihmisen" ihmisen tyyliä. En viitsinut mennä kamppeiden kanssa paikan päälle, missä olisin vaihtanut luistimet jalkaan. Sen sijaan laitoin ne jo kotosalla. Hetki piti odottaa ettei rappukäytävässä kävele ketään. Rappusia ei ole kuin kahdet, mutta en kaivannut yleisöä seuraamaan kiipeilyäni. Varmuuden vuoksi kiersin talon oman parkkipaikan kautta, sillä lyhyemmällä reitillä oli turhan paljon kuoppaa ja möykkyä. Ei vielä moisia esteitä, kiitos! Tien ylittäminen karmi hieman, mutta hengissä selvittiin, kuten arvata saattaa. Koska tekniikka on edennyt useampaan hyppyyn ja askaleisiin, voisi perusluistelun ja tasapainon kehittäminen olla tervetullutta vaihtelua. Kuten olen aiemmin kirjoittanut jääharjoitteluun liittyen, olen perusluistelun harjoittelijana todella laiska. Perusluistelu on tylsää ja yksitoikkoista, en tee! no, valitetettavasti jouduin muuttamaan asennettani huomattuani perusluistelun harjoittelun auttavan elementtien harjoittelussa. Siispä nielen ylpeyni taas kerran.
Jotta perusluistelu ei olisi kuitenkaan liian tylsää, siihen voi liittää pieniä tasapainoharjoitteita. Mikäli perusluistelu on vielä harjoittelun alla, ohjeita taitorullaluistelun ensiaskeleisiin löytyy täältä. Perusluistelussa niin lapsilla kuin aikuisilla, jäällä ja maalla nilkka kääntyy herkästi sisäänpäin. Toki luistimien riittävä kireys on hyvä varmistaa, mutta yhtenä aiheuttajana voi olla luisteluasento. Jos jalat ovat liian harallaan, nilkka kääntyy sisäänpäin lähes automaattisesti. Jonkin aikaa sitten opetin perusluistelua henkilölle jolla jalat tahtoivat jatkuvasti mennä leveään haara-asentoon. Luistellessa ei tapahtunut toivottua painonsiirtoa, vaan enemmänkin kellahtaminen puolelta toiselle. Asento korjaantui kuitenkin todella nopeasti pienellä harjoitteella. Luistelija asettui ensin seisomaan jalat lähellä toisiaan. Kehotin häntä liikkumaan kävelemällä (tai pienellä marssiliikkeellä). Kävely auttoi löytämään painonsiirron idean ja asento korjaantui. Jos siis luisteluasento tahtoo mennä liikaa haara-asentoon, kannattaa kokeilla tuota kävelyharjoitusta. Seuraavat liikkeet voi muuten tehdä myös "tavallisilla" rullaluistimilla.
Pidennetyt välit potkuissa. Kun perusluistelu sujuu, voi tapainoa harjoitella potkimalla niin hitaalla tempolla kuin mahdollista. Käytännössä tämä tarkoittaa "liukumista" mahdollisimman pitkään ennen uutta potkua. Yhden jalan varassa liikkuessa on hyvä kiinnittää huomiota nilkan asentoon, eli siihen että painopiste on keskellä. Jos nilkka kääntyy pitkän liu'un aikana sisäänpäin, tasapaino menee nopeasti ja toinen jalka palaa maahan automaattisesti tukemaan. Yritä välttää ryhdissä etukenoa. Kokeile samaa sirklauksessa, eli pysy mahdollisimman pitkään tukijalan varassa.
Potku ja kukkoliuku. Jatka hidasta tempoa, mutta koukista vapaa jalka kukkoliukuasentoon. Pidä kädet sivuilla. Kukkoliu'ussa nilkan asennon pitäminen suorassa on hieman haasteellisempaa. Harjoitus on siis hyvä oikean painopisteen ylläpitämisessä. Yritä jälleen pitää ryhti suorassa ja katsoa eteenpäin.
Potku, kukkoliuku, jalan ojennus eteen. Liike on sama kuin edellinen, mutta astetta haasteellisempi (mutta ei mahdoton). Kukkoliu'un jälkeen ojenna jalka hitaasti eteen. Tässä liikkeessä keskivartalon lihakset pääsevät tehokkaasti aktivoitumaan! Yritä pitää jalka korotettuna 2-3 sekuntia (tai miten pitkään haluat), laske hitaasti alas ja tee uusi potku.
Pyri tekemään liike tasaisesti molemmilla puolila, sillä taitoluistelu -ja taitorullaluisteluliikkeissä sortuu helposti harjoittelemaan liikkeitä vain "helpommalla" puolella. Parilla ensimmäisellä kerralla tämä tuskin haittaa, mutta pidemmällä aikavälillä kehon lihakset voivat kehittyä toispuoleisiksi. Aivan kaikkea ei toki voi harjoitella molemmilla puolilla, mutta niin pitkään kuin molempien puolien treenaaminen on mahdollista, siihen kannattaa panostaa.
Liikkeet voivat ensi silmäyksellä näyttää helpoilta ja kevyiltä, mutta esimerkiksi 20 minuuttia tasapainoharjoituksia tuntuu usein seuraavana päivänä erityisesti keskivartalon lihaksissa. Tasapainoharjoitteissa on se hyvä puoli, että koordinaation ohella ne vahvistavat syviä lihaksia. Itse olen hyötynyt näistä harjoitteista paljon. Opiskelijana (ja ajoittain syyttä koneen ääreen jämähtäneenä) joudun istumaan pitkiä, mikä tahtoo aiheuttaa selkäkipuja. Syvien lihasten säännöllinen treenaaminen juuri tasapainoharjoitteilla on auttanut todella paljon. Jäällä ja asfaltilla perusluistelu variaatioineen taas on tuonut varmuutta muuhun tekniikkaan.
P.S Jos pokka pitää, näitä harjoitteita voi tehdä myös kävelytiellä mikäli muut tien käyttäjät eivät häiritse ;D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti