maanantai 15. toukokuuta 2017

Ohjeita taitorullaluisteluun osa 7: kertausta ja salchow

Vaihteeksi vapaapäivä! Kuluneet kolme päivää ovat olleet varsin työntäytteisiä, mutta sitäkin antoisampia. Harjoittelun ohessa liikunta on tosiaan pitänyt ajoittaa ja sovittaa käytettävissä olevan ajan ehdoilla. Mikä on hieman harmittanut niin se, että edes rullaluistimille olen päässyt todella harvoin. eilisen jälkeen huomasin kuitenkin, että voisin asennoitua hieman eri tavalla. Nyt olen lähestynyt harjoittelu aivan liikaa kaikki tai ei mitään -asenteella. No, eilisen kokeilen jälkeen huomasin olleeni väärässä. Lauantaina ehdin ennen päivän toimitusta käydä rullaluistelemassa. Tietenkin nuo läheiset parkkipaikat olivat täynnä, jopa tuo toinen missä yleensä ei ole autoja lainkaan. Siispä kävelin hieman pidemmälle erään koulun pihalle missä olin pongannut kelvollisen pienen koripallokentän. Kun pääsin paikan päälle, sain luistimet jalkaan, sain suuren kunnian huomata että kenttä oli sittenkin pehmustettu. Ulkopuolella pienissä määrin asfalttia, mutta todella epätasaista. Harmistuneena tein asfaltilla kymmenisen minuuttia perusluistelua ja ristiaskeleita. Outoa kyllä, möykkyihin tottui jonkin verra. Ongelmana oli vain oikeasti liian vähäinen tila. No, tulipa edes luisteltua.

Eilen messun jälkeen tuo viereinen parkkipaikka oli yllättäen harvinaisen tyhjänä. Pokkana menin harjoittelemaan muutamista ihmisistä huolimatta. Edellisen päivän harjoittelu oli ilmeisesti tehnyt hyvää, sillä tuntuman löytäminen oli aiempaa helpompaa. Harjoittelun jonkin aikaa ihan pelkkää sirklausta eri suuntiin etu -ja takaperin. Vauhtia alkoi olla hieman enemmän ja meno oli muutenkin varmempaa. Tässä siis pieni vinkki: jos paikkoja ja aikaa on huonosti, harjoittele perusluistelua aina kun mahdollista! Kun rullaluistimien kanssa "tulee juttuun" tuntuman suhteen, on liikkeiden harjoittelu paljon helpompaa. Kertailin jälkeen ulkokolmosia ja vähän kovemmalla vauhdilla. Sisäkolmosten kanssa oli vielä vaikeuksia, mutta ensi kerralla lisää ja perusteellisemmin. Myös rittiaskeleita voisi yrittää. Mohawkit eli kantakäännökset menivät hieman paremmin, mutta vauhtia en vielä uskalla käyttää.

Kuten aikaisemmin on tullut harmiteltua, salchow on tuottanut vaikeuksia. Nyt sain sen mokoman onnistumaan, mutta kaksoissalchowia en taida ihan hetkeen yrittää. Varmuutta ja korkeutta tarvitaan vielä reilusti, mutta ritin onnistuttua lisäisen rittiä valssihypyn ja salchowin perään, minkä onnistuttua voi axelin ja kaksoissalchowin harjoittelu alkaa. Milloin tämä on mahdollista? Se riippuu nyt harjoittelumahdollisuuksista. Viimeisimmissä ohjeistuksissa näytin pääsevän tulppiin ja hyppy-yhdistelmiin asti. Tällä kertaa voisin siis siirtyä salchowiin, mikä ilmeisesti jäikin väliin viime vuoden ohjeistuksista. Ohjeita muun muuassa valssihypyn ja tulpin yhdistelmiin löytyy täältä.

Salchow. Salchow muistuttaa tekniikaltaan valssihyppyä, mutta lähtö tapahtuu sisäkaarelta. Tämä johtuu siitä, että salchowiin lähdetään ulkokolmosesta, mikä ennen hypyn harjoittelua olisi tärkeää hallita. Salchowiin voi lähteä myös kantakäännöksestä, mutta ulkokolmonen lienee tavallisin. Ohjeet kaariin ja kolmosiin löytyy täältä. Hypyn voi tehdä kumpaan suuntaan tahansa, mutta ohjeista itsekkäästi omalta puoleltani.
Lähtö tapahtuu vasemmalla jalalla, eli samalla kuin valssihypyssä. Vasemmalla jalalla tehdään ulkokolmonen, ja vapaa jalka jätetään takaviistoon. Käännöksen jälkeen kaarella odotetaan niin, että kaari on riittävän syvä, siis OIKEASTI kaari. Juuri kun "terä" olisi kääntymässä itsestään, "heitetään" vapaa jalka eteen ja hypätään valssihypyn kaltaisesti puoli kierrossa. Vaikka lähtö tapahtuu takaperin, kaaren syvyyden vuoksi ei todellisuudessa hypätä kokonaista kierrosta. Rullaluistimilla riittävän syvän kaaren merkitys korostuu, sillä hyppyä on muuten todella vaikeaa saada onnistumaan. Aluksi voi alastulossa tulla hieman "kumarruksia", mutta painopisteen löytyessä helpottaa. Ponnistaminen liian aikaisin on virheenä ehkä kaikkein yleisin, eli siihen kannattaa kiinnittää huomiota ensimmäisenä jos hyppy ei onnistu. En ole saanut videomateriaalia omista hypyistäni, mutta tässä on esimerkki salchowista:

http://aliisantarinakirja.blogspot.fi/2016/07/ohjeistusta-taitorullaluisteluun-osa-2.html
Toisessa hypyssä tapahtuu tuo mainittu "kumarrus", mikä tosiaan harjoittelun myötä kyllä helpottaa. Kun salchow sujuu, siihen voi lisätä vaikkapa tulpin perään.

Mukavia treenihetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti