tiistai 28. kesäkuuta 2022

Yli vuosi ilman alkoholia: Joko tekee mieli?

 Niin se aika rientää! Hirveä klisee. Tällä kertaa se viittaa aikaan ilman alkoholia. Jos oikein olen laskenut, olen ollut ilman alkoholia yli vuoden. Itse asiassa en ole varma. Jossain vaiheessa kesää taisin läheisten juhlapäivän kunniaksi juoda annoksen likööriä jälkiruuaksi? No, sen tiedän että alkoholin käytön määrä väheni lähes nollaan ja loppui kokonaan jo ennen raskautta.

Absolutismia?

No ei. En ole absolutisti. Tällä hetkellä alkoholittomuus liittyy ensisijaisesti imetykseen. Sitä ennen raskauteen. Raskautta ennen alkoholin käyttö väheni roimasti ja loppui koska ehdin aivan riittävästi nähdä lähinnä negatiivisia puolia kyseisen liuottimen vaikutuksista. Mitä enemmän näin nk. kännisekoilua ympärilläni, sitä vähemmän halusin itse ottaa. Juomisen vähetessä (ennen raskautta) en tehnyt päätöstä täydellisestä nollalinjasta, vaan kokeilin mielenkiinnosta mitä tapahtuu jos esim. jätän sen kuuluisan lauantaisiiderin pois. 

Koska kesäloma mahdollisti, annoin toisaalta itselleni luvan lykätä lauantaisiiderin juomista parilla päivällä. Tämä liittyi siihen, että koin kyseisen juoman antaneen liikaa merkitystä lauantaille. Halusin testata tuntuuko viikonloppu viikonlopulta ilman alkoholia. Mainittakoon että määrät ovat vuosia olleet melko pienet, tai ainakin kohtuulliset. Ts. 1-2 annosta kerran viikossa. Ehkä jonkun korvaan tämä kuulostaa paljolta? Osalle taas kyse on maistiaisista. 

Olen ruokien ja juomien suhteen tutuissa tavoissa jumittava. Esim. nyt pitkän pohdinnan jälkeen olen aamulla onnistunut syömään puuroa leivän sijaan. Sama päti alkoholiin. Lauantaisiideri oli totuttu tapa. Olin jo pitkään miettinyt miksi minun täytyy kyseinen juoma kitata etenkin silloin, kun se ei olisi maistunut. Vasta reilu vuosi sitten tajusin että minunhan ei ole pakko juoda. Niin hullulta kuin kuulostaa, tämä oli varsinainen ahaa-elämys. Koska mielestäni minulla ei ollut alkoholiongelmaa (en tarkoita nuoruuden biletysaikoja), en nähnyt tarpeelliseksi ryhtyä täydelliselle nollalinjalle. Päädyin tähän ratkaisuun siksikin, koska en halunnut ottaa asiasta paineita. Halusin kokeilla. Luulen että tulen pysymään tällä linjalla: ei mitään pakollista. Toisaalta jos/kun/jos/kun/jos jonain päivänä otan alkoholia, mietin haluanko oikeasti juoda ja voinko halutessani kieltäytyä jos siltä tuntuu. Jos joskus tulen ottamaan alkoholia, määrien suhteen haluan pitää tiukempaa linjaa. 

Raskaus ja imetys?

Raskauden ja nyt imetyksen aikana en halua käyttää alkoholia lainkaan. Periaatteessa imetyksen aikana saa käyttää pieniä määriä, mutta päädyin asettamaan itselleni kieltolain ihan vain helppouden vuoksi. Pärjään hyvin ilman alkoholia, enkä jaksa miettiä kellonaikoja otetun annoksen ja imetyksen välillä. Lisäksi Juniorilla saattaa nälkä yllättää milloin vain. En oikein usko että parin kuukauden ikäinen vesseli hyväksyy selitystä "Odota vähän, äiti on ottanut". 

Raskauden aikana linja oli sama. Voi olla että eri maissa on eri ajattelutapoja, mutta itse halusin pelata varman päälle aivan kuten nytkin. Edelleen pärjään paljon paremmin ilman alkoholia verrattuna siihen, miten Juniori pärjäisi ilman maitoa. Korvikkeita käyttävät, tämä ei ole kritiikkiä teitä kohtaan! Mutta koska maitoa tulee niin hyvin että täysimetys onnistuu ja onnistuu toivottavasti ainakin puolivuotiaaksi (tai vaikka pidemmälle), pidän korvikkeet ns. toisena vaihtoehtoina jos maidontulon kanssa tulisi ongelmia. Itse pidän imetyksestä. Se on mahdollisuus rauhoittua, pitää Junioria sylissä ja antaa nukkua siinä. Okei.. ja hyvä hetki lukea tai kuunnella kirjoja..Mutta ennen kaikkea imetys on hetki läheisyydelle. 

Teenkö raittiuslupauksen? 

Enpä usko. Anoreksiavuodet olivat yhtä ehdottomuutta. Vaikka olenkin tarkka ja noudatan mielelläni erilaisia rutiineja yms, olen todennut että missään asiassa minun ei kannata ottaa liian tiukkaa linjaa. Outoa ehkä, mutta juuri vapaaehtoisuus saa pysymään halutuissa tavoissa paremmin. Toisaalta liian ehdottomuuden jättäminen pois vähentää ei tuo asiaan stressiä tai suosituspaineita. Anoreksian oireilu oli juuri yhtä pakollisuutta ja ehdottomuutta. Lopputuloksena olivat "lipsumiset", mitkä eivät olleet ihan kevyitä. Jos tekisin ns. täydellisen raittiuslupauksen, pelkään hieman että se johtaa harvoin tapahtuviin mutta holtittomiin hetkiin.

Vähän sama kuin tiukkaa ruokavaliota seuraavat sallivat itselleen herkuttelupäivän: silloin rikotaan rajoja ja syödään itsensä kipeäksi. Lopputuloksena on fyysisesti ja henkisesti paha olo. Samalla ruuan rooli kieroutuu, siitä tulee odotettu palkkio. Luulen että se pitkään käytössä ollut lauantaisiiderikin oli muuttunut palkkioksi. Erityisesti näin juhannuksen ja ylipäänsä kesälomien tienoilla surullisen moni palkitsee itsensä alkoholilla ajatuksella "kun nyt lomalla ollaan!". 

Ja muutama juomasuositus!

Tähän "mainontaosioon" ei liity kaipallista yhteistyötä. Raskausaikana erityisesti aloin tutustua alkoholittomiin vaihtoehtoihin. Mainittakoon että nämä juomat soveltuvat lähinnä heille, joilla taustalla ei ole selkeää alkoholismia tai voimakasta alkoholiongelmaa. Osa juomista saattaa sisältää pienen määrän alkoholia (0,5%), eli täydellistä nollalinjaa noudattavien kannattaa katsoa tiedot etiketistä. Määrä alkaa kuitenkin olla niin pieni, että juomaa saa kitata aikamoisia määriä. Luulen että vessareissut alkavat olla suurempi ongelma. 

 Alkoholiton punaviini: Tämä oli mielenkiintoinen tuttavuus. Merkkiä en malttanut laittaa muistiin, mutta maku yllätti positiivisesti. Punaviinin mausta tämä erosi paljonkin, mutta mielestäni jopa hyvällä tavalla. Juomassa maistui punaviinille ominainen aromi, mutta sitä piristi voimakasta rypeleen maku. Itselleni juuri tuo kirpakka hedelmäisyys sopi mainiosti! 

Alkoholiton kuohuviini: Tätä tuli juotua vähän liikaakin niin uutenavuotena kuin juhannuksena! Syy: maistui niin hyvältä! Tässä Rieslingin versiossa oli mukavasti hapokkuutta ja viinimäinen maku oli saatu pysymään. Alkoholin maun puuttuminen itse asiassa paransi makua. Varoitus: happamista mauista tykkääville tämä puolikuiva versio on petollinen.. etenkin jos on taipumusta närästykseen. 

Ginger Beer: Tästä olen tykännyt jo vuosia, mutta laatu vaihtelee merkin mukaan. Valitettavasti Old Jamaican ligth/zero -versio on kadonnut jonnekin. Sitä odotellessa.. Ginger beeria eli inkivääriolutta on myös alkoholia sisältävänä versiona. Tosin ostaessa näiden erottamista helpottaa se, että juomat ovat yllättäen eri osastoilla. 

Inkiväärioluessa pidän nimenomaan inkiväärin tuomasta pienestä poltteesta. Jostain syystä tämä tuntuu oikein sopivalta hellejuomalta. Osassa juomista sokeria on runsaasti, eli sokerista vähemmän tykkäävien kannattaa tarkastella laadukkaampia versioita. 

Happy Joe Dry Apple: Tämän juoman alkoholiton versio yllätti oikein positiivisesti! Aivan mahtavaa että kuivat versiot ovat tulleet valikoimaan, sillä itse en perusta ylimakeista juomista. Totta puhuen silloin voi jo suoraan marssia limuosastolle. Tämä Happy Joen juoma oli mukavan kirpakka ja maistui oikeasti omenalta!

Huomio huomiseen 

Alkoholittomien juomien etuihin kuuluvat mm. maku ja luonnollisesti se, että voi olla varma että seuraavana päivänä ei tarvitse palautua ainakaan juomisen vuoksi. Juhannusta viettäessä esille nousi pohdinta siitä, miten sitä nuorempana "jaksoi" juhlia vaikka aamuun asti ja juoda minkä kerkesi. Joukosta minua vanhempi henkilö teki erittäin onnistuneen yhteenvedon: tässä iässä sitä alkaa ajatella myös seuraavaa päivää. Erittäin totta! Juuri vaikutus seuraavaan päivään on ollut ehkä suurin kannuste (raskauden ja imetyksen ohella) jättämään alkoholin nauttiminen pois. Muistutan jälleen että aloitin kokeilun ennen raskautta.. Olen pitänyt siitä, että seuraavana päivänä voin hyvin mennä vaikka juoksulenkille ja jaksan tehdä asioita täydellä teholla. Lisäksi on ollut mukava nukkua myös viikonloppuisin paremmin, sillä alkoholilla tahtoo olla negatiivinen vaikutus nukkumiseen. No, Juniorin kanssa nukkuminen on mitä on, mutta sentään herätysten taustalla olla tärkeä syy <3

Mitään jyrkkiä päätöksiä en edelleenkään halua tehdä, mutta hieman näyttäisi siltä että imetyksen loputtuakin linja pysyy varsin samanlaisena. Voi olla että otan vähän, siis oikeasti vähän. Missä haluan pysyä, ovat alkoholittomat viikonloput. Haluan saada jokaiseen päivään merkitystä ja sisältöä ilman alkoholia. Kahvista sen sijaan en kommentoi..

Löytyikö tekstistä tuttuja kokemuksia?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti