keskiviikko 23. helmikuuta 2022

75 Hard Challenge: taas yksi turha villitys vai oikeasti jotain uutta?

Lukupäiväkirja -postauksista huolimatta luen mielelläni myös lifestyle -hömppää. Ehkä kaikessa tavoitteellisuudessani kaipaan ohelle jotain kevyempää. Tällä kertaa huomasin ilmiön 75 Hard Challenge. Jaaha, taas jokin HIIT- harjoittelun kaltainen innovaatio jonka tavoitteena saada noudattajansa hetkessä kireään kuntoon. Tällä kertaa erehdyin. Ajatuksena on siis noudattaa 75 päivää (oletan että senkin jälkeen?) tätä haastetta. Pyrkimyksenä ei ole ainoastaan fyysisten ominaisuuksien, vaan myös henkisen tason muutos. Mitä tämä taas yksi uusi hienous sisältää?

- 45 minuuttia liikuntaa kahdesti päivässä. Näistä toinen osio tapahtuu ulkoilun muodossa. 

- Ruokavalio: ei nk. cheat mealia eikä alkoholia.

- Juo 4 litraa vettä päivässä (siis juotuna)

-  Lue 10 sivua sivistävää/ei fiktiivistä kirjallisuutta 

- Ota viiden minuutin kylmä suihku päivittäin

- Kuvaa päivittäin kehitystäsi

No niin, sitten kritis.. siis arvioimaan!

Ruokavalio

Mielestäni ruokavalio kuulostaa väljyytensä vuoksi terveelliseltä ja mahdolliset erikoisruokavaliot huomioivalta. Velvoitetta ton-linjalle ei ilmeisesti ole alkoholia lukuunottamatta. No, eipä tuo liuotin mikään terveystuote ole ja ilmankin pärjää. Nim. kesäkuusta asti holittomalla linjalla ollut, siis jo ennen raskautta. Okei, haksahdin uutenavuotena Rieslingin holittomaan kuohariin. 

Fitnessin ollessa pinnalla cheat meal oli suuri hitti. Tarkoituksena oli siis (ymmärtääkseni) saadaa rankkaan dieettiin yksi vapaapäivä, jona sai syödä mitä halusi. Oletan että harvalla tämä tarkoitti esimerkiksi raakoja kasviksia. Näin jälkeenpäin pidän tuota tyyliä haitallisena, sillä yhden päivän sallittu vapaa syöminen voi ehdollistaa pitämään ruokaa palkintona ja saada näin aikaan vääränlaista mielihyvää. Itse kannatan ns. kunnon ruuan suosimista lautasmallin mukaan sekä säännöllistä ruokailurytmiä, mutta myös herkkujen sallimista vaikka päivittäin. Suuremmalla todennäköisyydellä niitä ei tee mieli niin paljoa. 


Neljä litraa vettä kuulostaa turhan suurelta määrältä, jopa epäterveelliseltä mikäli nestettä ei sitten myös poistu todella paljon. Toki vettä on tärkeä juoda riittävästi päivittäin, mutta myös neste-elektrolyyttitasapainon pitäisi pysyä. -Siis ihan hengissäpysymistä ajatellen. Tätä osiota lukuunottamatta kuulostaa ihan hyvältä. Itse lisäisin riittävän energiamäärän suhteessa kulutukseen. 

10 sivua sivistävää kirjallisuutta päivittäin

Tälle näytän vihreää valoa. Toisaalta hivenen puolueellisesti. Usein ihmetyttää miten vähän ihmiset lukevat, ja vielä enemmän harmittaa lukemattomuuden vaikutukset. -Lukemattomat vaikutukset. No, on aina ollut ihmisiä joita lukeminen ei yksinkertaisesti kiinnosta. Tämä sallittakoon, ei minustakaan tullut autoista ja autoilusta innostunutta naisihmistä vaikka kuinka yritin. Lopputulos oli itse asiassa päinvastainen. 

Kannatan siis lukemiseen panostamista. Toisaalta jos haasteeseen tarttuu henkilö jonka lukeminen on vuosikymmenen ajan keskittynyt klikkiotsikoiden lukemiseen, 10 sivua sivistävää kirjallisuutta voi tuntua todella haasteelliselta. Itselleni 10 sivua päivässä ei ole ongelma jos lukemisto on vähänkin mukavuusalueen sisäpuolella. Auta armias kun pitäisi lukea tieteellistä englantia ja vieläpä täysin vieraasta aiheesta! Tässä kohden höllentäisin tavoitteen sisältöä kartoittamalla millä tasolla oma lukeminen on. 

Kaikessa tavoitteellisuudessani ja suorituskeskeisyydessäni en kannata vapaaehtoisen lukemisen (edes somehaasteessa) kääntämistä suorittamiseksi. Mieluummin oman tason mukaan ja vaikeustasoa nostaen. Jos lähtökohtana ovat sarjakuvat, niin ne ovat riittävä aloitus. Ja hei, sarjakuviakin on varsin vaativaa tasoa. Vähitellen voi siirtyä "kuvattomaan" tekstiin ja kartoittaa millaiset aiheet kiinnostavat. 

Tietoa saa myös romaaneista..


Pidän historiaa tässä kohden hyvänä esimerkkinä. Poliittinen historia ei todellakaan olisi kiinnostanut samaan tapaan kuin nyt, ennen kuin hankin riittävästi pohjatietoa. Olen myös kiinnostunut esimerkiksi biologiasta, mutta en lähtisi lukemaan eksaktia tietotekstiä mitokondrion toimintaan liittyvistä biokemiallisista reaktioissa ennen kuin olen palauttanut mieleeni mitokondrion toiminnan pääpiirteisemmin. Sitten on aika selvittää oliko kyse sittenkään biokemiallisista, vaiko enemmänkin fysikaalisista reaktioista vai kenties molemmista. Yhteenveto: ensin aiheen pääpiirteet. 

Voisiko tätä muokata.. 

Alkoholista luopuminen voi olla osalle vaikeaa vaikkei alkoholiongelmaa olisikaan. Alkoholi voi olla vanha tottumus esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa tietyssä porukassa tai esimerkiksi 1-2 olutta tai siideriä saunaillan päätteeksi lauantaisin. Eipä tuo minun korvaani niin hirveältä kuulosta. Mutta jos todella haluaa tarttua haasteeseen mutta tapa on tiukassa, voi toisen annoksen joko jättää pois aluksi ja/tai vaihtaa alkoholittomaan juomaan. 

Liikunnassa 45 minuuttia kahdesti voi olla haasteellinen toteuttaa sellaisenaan etenkin jos aikataulut ovat tiukat. Tällöin antaisin mahdollisuuden pilkkoa erityisesti ulkona (ja miksei muunkin) tapahtuvan liikunnan pienempiin osiin. Mikäli liikunta ei hetkeen ole ollut tapana ja kynnys aloittaa on korkea, 45 minuuttia kahdesti voi tuntua ylitsepääsemättömältä haasteelta. Tällöin edes kerran 45 minuuttia voisi olla vähitellen saavutettava tavoite. Esimerkiksi hyötyliikunta on hyvä aloitus, ja määrää voi nostaa vähitellen. 



Tarvitseeko kokonaisuuteen liittyä "tappotreeniä"? Leppoisa kävely ja esimerkiksi jooga vaikuttavat myös erittäin positiivisesti niin arkeen kuin terveyteen. Mainitut olivat vain esimerkkejä lukuisten joukosta. Kukaan ei estä vaikkapa metsäsmästä Pokémoneja. -Paitsi yksityisalueilla. 

Tuon nk. sivistävän kirjallisuuden suhteen tulikin jo pohdittua ns. pehmeää aloitusta, mitä voi vähitellen viedä eteenpäin. 

Kysymykseni teille: Jos innostuisit kokeilemaan tätä haastetta, millainen olisi kokonaisuutesi?

P.S Löydät Aliisan myös Instagramista aliisa_85          :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti