lauantai 21. joulukuuta 2019

Vegaanituotteet testissä: Kauramuru, quorn, jouluinen seitan..


Vegetuotteet ovat lisääntyneet mukavasti kaupan ja ruokapaikkojen tarjonnassa. Vaikken täysin vegaani olekaan, kokeilen mielelläni eri tuotteita. Kyseessä on toki makuasia, eli kiistelyyn ei ole aihetta. Mutta tässä olisi oma arvioni muutamista testatuista tuotteista:

Kauramuru, Elovena
Tälle tuotteelle en valitettavasti ole valmis antamaan täysiä pisteitä. Periaatteessa tuote toimi esim. laatikkoruuissa. En ole täysin deletoimassa tuotetta etenkään jos sattuu ilmestymään tarjouskoriin, mutta.. no, ei paras mahdollinen kokemus. Koostumus oli ”jauhoinen”, mikä hieman häiritsi. Maku oli neutraali, mikä sinänsä on hyvä asia. Tuote sopii näin moneen ruokaan. Tuote sisältää herneproteiinia, eli en suosittele herkkävatsaisille.


Kuvahaun tulos haulle kauramuru (elovena.fi)


Seitan (Santun seitan, kebab)
Tämä toimi niin stroganof -tyyppisessä kastikkeessa kuin wokissakin! Koostumus oli ”lihamainen” ja helppo käsitellä. Vinkki: tämän voi lykätä myös pakastimeen. Lastut olivat helpot paloitella vähän pienemmiksi, eikä kebab -maustekaan ollut hassumpi. Koska seitan valmistetaan gluteenista, keliaakikoille se ei sovi. Muuten suosittelen lämpimästi testaamista!


Kuvahaun tulos haulle santun seitan kebab (k-ruoka.fi)


Quorn
Quornista minulla ei ole (vielä) lainkaan huonoja kokemuksia. Sopii niin wokkeihin kuin kastikkeisiin, ja toimii varmasti myös pihvinä. Pitääkin kokeilla jos eteen sattuu.. Suurimmat plussat quorn ansaitsee koostumuksesta sekä vatsaystävällisyydestä. Miinusta tulee hieman korkeasta hinnasta sekä kirjoitusasusta, nim. Kerran jos toisenkin q on meinannut muuttua g:ksi. Eli jokin yksinkertaistettu nimi olisi tarpeen, sillä ”quorn” ei tietenkään ole sanan riittävän lyhyt.


Kuvahaun tulos haulle quorn (quorn.fi)

Jouluinen seitan (kinkun korvike)
Ei ollut minun juttuni! En siis tiedä kaupan tarjonnasta, sillä testasin tätä työpaika ruokalassa. Maku oli.. jotenkin tuntui siltä että tekijällä oli kaksi lappua vierekkäin: piparkakkutaikinan ohje, ja seitanin ohje. Kun seitanin valmistus oli puolessa välissä, lappu putosi ja tekijä jatkoi piparkakkutaikinan ohjeella. Lopputulos oli muuten hyvä mutta maistui pahalta.

Asiaa ei auttanut häivähdys kuminaa. Voi minua.. kumina on tosiaan niitä harvoja mausteita joita todella inhoan. Tästä syystä en pidä joululimpusta enkä setsuurista. Mutta jos joku tuosta jouluisesta seitanista tykkää, se hyväksyttäköön. Minä taidan jatkossa ottaa aikuismaisen ja kypsän asenteen: Yök, en syö.


Härkäpapusuikale
Härkäpapusuikaleet ovat toimineet varsin hyvin. Myös maku ja koostumus ovat toimineen niin maustetuissa kuin maustamattomissa versioissa. Valkosipuli -chili -mausteessa valkosipuli maistui aika voimakkaasti. Eli hyvä uutinen valkosipulista pitäville ja huono heille jotka siitä eivät pidä. Itse kuulun johonkin välimaastoon. Totta puhuen liian voimakas valkosipulin maku tahtoo tuntua dominoivalta eikä suussa hetkeen muu maistukaan. Sopivissa määrin pidän kyllä.


Kuvahaun tulos haulle härkäpapusuikale (k-ruoka.fi)


Verrattuna esimerkiksi soijasuikalaisiin härkäpapusuikaleet tuntuivat ”mureammilta”. Soijasuikaleet tahtovat joskus nimittäin jäädä hieman sitkeiksi. Tosin asiaa saattaa olla vältettävissä huolellisella kypsennyksellä. Vika luonnollisestikaan ei ole tekijässä, vaan tuotteessa. Härkäpapusuikaleet osoittautuivat myös vatsaystävällisemmäksi verrattuna soijaan, mutta aivan herkkävatsaisille en suosittele sillä raaka-aineena on kuitenkin palkokasvi.


Yhteenvetoa
Näin julmana tuomarina heitän siis kebab -tyyppisen seitanin sekä quornin kärkisijoille, ja härkäpapusuikaleet johonkin välimaastoon. Mutta itseäni toisaakseni: Koska kyse on makuasioista, suosittelen toki itse testaamaan mainittuja tuotteita. Mutta jos esimerkiksi tietty rakenne ja maku (esim. jouluinen seitan) eivät nappaa, voi tuotteen jättää kaupan hyllyyn sellaiselle joka niistä pitää enemmän.


Oliko listalla tuttuja tuotteita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti