sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Heikkojen pakaralihasten vahvistaminen osa 2.: Taisin jäädä luokalle


Vaikka treenaan säännöllisesti, olen erittäin taitava laiminlyömään oleellisia osuuksia. Yleensä minulla valmiina jokin selitys, jonka laatu on enemmän tai vähemmän kyseenalainen. Pakaralihasten treenaamisen laiskuutta olen perustellut lihasten koolla. Koska persustimeni lihaksilla on kokoa, ne ovat riittävän vahvat. Taas kerran syksyn aikana jouduin myöntämään asian olevan toisin.


Kuvahaun tulos haulle not again


Noin kuukausi takaperin alaselkäni meni taas kerran tehokkaasti jumiin jääharjoittelun yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan tapahtunut Biellman -piruettia, vaan hyppyjä treenatessa. Koska tästä monologin muodosta olevasta kinastelusta minulla on aiempaakin kokemusta, päätin skipata taistelun: Okei, olen taas päästänyt kankkuni rapakuntoon. Kuukauden ajan olen onnistunut pitämään yllä hoitokuuria, jonka tavoitteena olisi saada persustin riittävän vahvaan kuntoon sekä lihasten aktivoiminen silloin kun niitä tarvitaan.

Miksi ne kankkulihakset kannattaa pitää vahvoina?
Kankkujen käyttötarkoituksesta voisi varmasti kehitellä lukuisia filosofiaa sivuavia teorioita. Vaikka filosofia aihepiirinä kuuluu mielenkiinnon kohteisiini, jätän aiheen tällä kertaa vähemmälle. Pakaroiden tarkoitus ei ole (ainoastaan) olla esimerkiksi lukuisten kehokompleksien kohteena tai esimerkiksi ruumiinosana joka vaikeuttaa ahtaaseen hissiin mahtumista, vaan tukea esim. selän lihaksia. Vaikka aikani opiskelijana on päättynyt ajat sitten, istumisen osuus päivässäni on hivenen suurempi kuin keholle olisi hyväksi. Vaikka liikun aktiivisesti, pakaralihakset pääsevät levähtämään suositeltua enemmän. Lopputuloksena lihas heikentyy.

Ehdin syyttää alaselkäkivuista varsin montaa eri kohdetta, mutta erityisesti hypyissä selän jumittuminen oli vihje siitä, että jokin tuki on liian vähäinen. Outoa. Olinhan jatkanut aktiivista keskivartalon lihasten harjoittamista ja panostanut ennen kaikkea selän lihaksiin. Ja olihan treenannut myös pakaralihaksia säännöllisesti.. hmm, milloinkohan viimeksi? Jaaha, tässä sitä ollaan taas.


Kuvahaun tulos haulle back pain


Heikkojen pakaralihasten aiheuttamat selkäkivut eivät siis ole vain aikuisluistelijoiden ongelma, eli omimisesta on turha syyttää. Niistä kivuista saanauttia yksi jos toinenkin säätyyn, ikään tai sukupuoleen katsomatta. Kas, löysimme jotain harvinaisen tasa-arvoista. Pakaralihakset on siis hyvä pitää riittävän vahvoina, sillä niillä on varsin kannatteleva rooli.


Laiskanläksynä kyykyt ja ärsyttävät nostoliikkeet
Olin pidemmän aikaa vältellyt kyykkyjä vedoten niiden liialliseen kuormittavuuteen. Tässä oli jossain määrin perää (kirjaimellisesti?), sillä viime kuukausien aikana minulla on ollut palautumisen kanssa ongelmia. Ajatusvirhe on looginen: Jäällä jalan lihakset saavat muutenkin kyytiä → Turha lisätä kuormitusta kun työkin on varsin liikkuvaa. Nämä oletukset eivät kuitenkaan auttaneet selkävaivoihin, minkä seurauksena kokeilin kyykkyjä. -Lähinnä todistaakseni ettei niistä ole mitään hyötyä.


Kuvahaun tulos haulle squat exercise

Valitettavasti oletukseni oli virheellinen. Tein kyykkyjä 2-3 kymmenen sarjaa pakaralihasten rutistuksen kera 2-3 kertaa päivässä. Jostain syystä tämä ”kaava” oli helppo muistaa. Harmikseni selkäkivut helpottivat, eivät suostuneet palaamaan edes siksi aikaa, että olisin voinut todistaa olleeni koko ajan oikeassa. Asiaa sen enempää myöntämättä lisäsin myös inhoamani jalannostot, jotka ottiva samalla loitontajiin. -Jotka olen myös päästänyt varsin surkeaan kuntoon. Nyt alaselän jumit ovat olleet poissa ainakin kuukauden verran.


Aktivointiharjoituksia myös salin ulkopuolella
Koska motivaationi jatkaa säännöllistä ”perinteistä” pakaratreeniä on tuloksista huolimatta matala, vaihtoehtoiset keinot ovat tarpeen. Lihakset ovat vahvistuneet, mutta niiden aktivointi tuottaa haasteita. Tästä syystä päädyin tuon perinteisen treenin ohella lisäämään liikkeitä, joissa pakaralihakset aktivoituvat. Kansankielellä liikkeitä, joihin liittyy kankkujen jännittäminen. Onneksi tällaisia harjoituksia voi tehdä myös salin ulkopuolella. Aktivointi/jännittäminen on mahdollista esim.

  • Portaita ylös noustessa (kiitos seitsemäs kerros!)
  • Steppilaudalla askeltaessa
  • Jännehypyissä
  • Tavallisissa tasahypyissä
  • Askelkyykyissä (jotka voi päättää hyppyyn)
  • Käsilläseisonnassa
  • Kun parempaakaan tekemistä ei ole


Tässä kohden itseltäni ainakin alkavat selitykset liittyen aiheeseen ”miksi ei?” loppua kesken.


Kuvahaun tulos haulle end

Jatkossa toivon itsepäisten aivojeni edes harkitsevan pakaralihasten aktivoimista myös jäällä, siis muulloinkin kuin kaatuessa. Toisaalta jos hyppimisen määrä ei ole ainakaan vähentynyt ja kivut ovat pysyneet poissa, kenties jotain edistystä on tapahtunut. Miten kauan onnistun pitämään pakaralihasten huomioimisesta, itseni tuntien katson paremmaksi jättää lupaukset sikseen. 

Mainittakoon vielä, että heikot pakarat ovat yleinen alaselkäkipujen aiheuttaja, mutta yleisyys ei ole sama kuin ainoa. Syitä voi olla monia, eikä lihasten vahvistaminen valitettavasti auta aina. Tekstin kankkukeskeisyydestä huolimatta tekstin sisältö ei siis ole asiaan liittyvä ainoa olemassa oleva totuus. 

Mitäpä tässä vaiheessa voi muuta todeta, kuin: Hyvät kansalaiset, älkää laiminlyökö kankkujanne. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti