sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Dieettikuulumisia: Kun lääke vie näläntunteen


Edellisistä ”dieettikuulumisista” onkin aikaa! Viime aikoina muuttoprojekti on sekoittanut monia kuvioita, ja jääkaapin puuttuminen rajoittin ruokavalintoja. Meillä tosiaan tuli tällainen ylläri muuton yhteydessä. Lisää aiheesta löytyy täältä. Mutta nyt asia on kunnossa, ja uusi kaappi hurisee oikein tyylikkäästi! Jos joku ihmettelee miksi puhun jääkaapista/jääkaappi-pakastimesta näin ylistävään sävyyn, koittakaas itse olla jokunen päivä ilman.

Viime aikoina muutto ei kuitenkaan ole ollut suuri syy haasteisiin ”dieetissä”, vaan epilepsialääke Keppra.

Keppra ja näläntunne
Toki vaikutukset ovat yksilöllisiä, ja Keppran ohjeisiin on liitetty ties mitä hurjia vaihtoehtoja. Onnekseni olen (mielestäni) selvinnyt ilman masennuksen ja ahdistuksen oireita, jotka kuuluva melko yleisiin sivuoireisiin. Uni on hieman keventynyt, mutta sitä nyt saattaa keventää kymmenet muutkin tekijät. Näläntunteeseen Keppra kuitenkin vaikuttaa.


Bildresultat för keppra


Kuinka? Mitään pahoinvointia tai kuvotusta Keppra ei onneksi aiheuta, mutta se on pienentänyt sitä nk. ”mahanälkää”. Tällä kertaa uskon vakaasti että asia liittyy Keppraan, sillä ennen lääkkeen käyttöä vatsani on kyllä tehnyt selväksi koska on aika syödä. Nyt vatsaan liittyvää nälkäsignaalia ei tahdo tulla lainkaan, tai sitten se jää todella lyhytkestoiseksi. Ainoa ruuan tarpeesta kielivät tunne on verensokerin laskemiseen liittyvä pahoinvointi.

Kellotettu syöminen
Tähänkö homma kaatuu? -Ei usko. ”Dieetin” alkuvaiheessa näläntunne oli teillä tuntemattomilla, mutta saapui kyllä vakituiseksi kumppaniksi. No, Keppra tuli sen suhteen väliin. Olen oikeastaan iloinen ”masentavasta” asenteestani syömiseen, eli ajatukseen ruuasta polttoaineena.

Koska mahanälkä on sanonut sopimuksen irti, opettelen parhaillaan syömään taas säännöllisin väliajoin. Ihan sama maistuisiko ruoka, minähän syön silloin kun pitää. Jos en tekisi niin, tajusisin syödä vasta kun voin pahoin. -Ts. 6-7 tunnin välein. Juu ei siihen enää koskaan! Homma on siis yksinkertainen: Syön 4-5 kertaa päivässä riippumatta siitä, mitä vatsani yrittää väittää. Vatsallani kun ei näytä olevan mitään käsitystä miten homman pitäisi toimia..


Bildresultat för clock


Jatkosuunnitelmia?
Tuleeko kellotettu syöminen olemaan lopullista? Ehkä, ehkä ei. Voi myös olla että näläntunne palaa takaisin. En kuitenkaan mieti asiaa sen enempää, teen vain sen mitä täytyy. Toki homma vaatii taas kerran opettelua, mikä kieltämättä tuntuu turhauttavalta. Mutta asiat voisivat olla huonomminkin.Bildresultat för homer simpson hungry


Vaa'alla en ole käynyt, enkä lähiaikoina aio käydäkään. Syy ei ole niinkään korvien välissä, vaan prioriteetteihin. Onhan vaaka tallella ja varmaan toimiikin, mutta juuri nyt tekemistä ja ajateltavaa on sen verran ettei paino voisi vähempää kiinnostaa. Vaatteet sopivat entiseen tapaan, mikä saa riittää.

Jos näläntunne pysyy piilossa, uskon että opin kellotetun syömisen ihan vain harjoittelemalla. Vähitellen homma muuttuu rutiiniksi, ja sitä kautta automaattiseksi. Tärkeinpänä pidän ruuassa sitä, että se ravitsee ja on vähintäänkin ”syötävän” makuista. On myös makuja joista pidän. Häpeäkseni joudun myöntämään, että ne ovat pääasiassa selkeitä makuja: suolaista ja hapanta. Siinä taitavat olla suosikkini. Joskus makeakin menee. Joskus häpeän yksinkertaisuuttani. Jos haluan makeaa, olen tyytyväinen saatuani lusikallisen jäätelöä. Kyllä, se riittää enkä oikeastaan haluakaan lisää. Voin syödä suuria määriä, mutta vähempikin riittää.


Bildresultat för homer simpson ice cream


Vaikka olen todella laiskasti käynyt ulkona syömässä, pelkään hieman miten käy edes sen pienen määrän sosiaalista elämää mitä minulla on. -Siis työn/vapaaehtoistyön ja harrastusten ulkopuolella. Minun on todella vaikea mennä ulos syömään, kun en osaa arvostaa sitä ruokaa ”normaaliin” tapaan.

Asiaa ei auta herkähkö vatsa, joka ei liioin tykkää suuresta määrästä rasvaa. Pitää kai ehdottaa paikaksi puuroravintolaa? Mutta onneksi tuttavani, ystäväni ja muut läheiseni ovat niin ymmärtäväisiä, etten joudu asiaa erikseen selittelemään. Olen onnekas, eikä tämä ole sarkasmia.

Klisee tai ei, näillä eväillä eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti