tiistai 26. helmikuuta 2019

Lapsuus ilman älylaitteita: Kuinka saimme aikamme kulumaan?



Olen omin korvin kuullut tämän ”nykyajan nuorison” kummastelevan kuinka me kalkkikset osasimme olla ilman älypuhelimia ja pelikoneita. No, omalla kohdallani heitän pienen oikaisun jälkimmäiseen: Ainakin me vuosimallia -85 koimme ajan suuren hienouden: 8-bittisen Nintendon. Saatan muistaa väärin, mutta pelien pelaaminen kävi vain voimien päälle. Vika saattoi olla minussakin, mutta pelejä ei kai saanut tallennettua. Tällöin pelaaminen läpi vaati oman aikansa.. Rehellisyyden nimissä meikäläisen perslihakset eivät siihen projektiin koskaan riittäneet. Vuosia myöhemmin Supernintendo mahdollisti sen hienouden, että pelit sai pelattua myös läpi.. sama rakkine on muuten tallessa vieläkin!


Kuvahaun tulos haulle super nintendo


Älypuhelimen hankkimisessa viivyttelin aika tavalla. Jotenkin tykkäsin ”perinteisestä” puhelimesta, enkä kaivannut siihen nettiä tai chatteja. Kun siirryin lopulta älypuhelimeen, vähitellen netti ja viestittelyvälineet tulivat tutuiksi. -Ehkä pientä addiktoitumista tapahtui. Välillä sitä miettiikin, miten ilman näitä onkaan selvitty. Yleensä se pohdinta johtaa vanhojen hyvien aikojen kaipuuseen. Kysymys kuuluu: Millaista elämä ja arki sitten olivat? Siirrytäänpä esimerkiksi 90- ja 2000 -luvun alkupuolelle..

Kavereille mentiin kylään
Jep! Lankapuhelimeen/kotipuhelimeen saatettiin toki soittaa, sillä kavereilla saattoi toki olla joskus menoakin. Puhelut olivat lyhyitä ja yksinkertaisia, ts. sovittiin paikka ja kellonaika. Sitten ulos ja kaverin luo! Matkan pituudesta riippuen reissu taittui jalan tai pyörällä. Kaverin luokse saattoi mennä myös ilman erillistä varoitusta, eli rimpauttamaan ovikelloa ja kysymään se klassinen kysymys: ”Voitsä olla mun kaa?” Jos läksyt ja muut vaadittavat hommat oli hoidettu, vastaus oli yleensä myöntävä.


Kuvahaun tulos haulle lankapuhelin


Eli kavereiden luokse mentiin tai he tulivat kylään ilman sen suurempia toimenpiteitä. Ei chattailua, ei keskusteluja Whatsapp -ryhmissä tai Instgrammin kuvien kommentointia. Puhelimet eivät myöskään kuuluneet yhdessäoloon. Pilapuhelut olivat toki tuolloin käytössä oleva kepponen, mutta itse en koskaan uskaltanut. Hah, olin nössö!

Leikittiin leluilla..
Me tosiaan leikimme. Mainittakoon että noihin aikoihin ”leluikä” kesti hieman pidempään, siis myös heillä joilla se päättyi aikaisemmin. Luulen että lähes jokainen alle 12-vuotias leikki leluilla, ja irtautuminen alkoi kai siinä 11-12 -vuotiaana. Nim. Leikin salaa Barbie -nukeilla vielä seiskaluokkalaisena..


Kuvahaun tulos haulle barbie doll 90s

Meillä tyttölapsilla Barbiet taisivat olla suosikkeja, mutta myös nuket. Olin kai siinä mielessä ”nolo”, että nukkeikäni jatkui leluiän loppuun asti. Tai ehkä ei ihan, luulen että kiinnostus nukkeihin loppui vähän aikaisemmin. Kyse lienee siis 1-2 vuodesta. Leikkimisen lisäksi piirtelimme kavereiden kanssa yhdessä musiikkia kuunnellen. Joskus katsottiin leffoja, mutta se oli harvinaisempaa syystä että..

Yleensä emme saaneet olla sisätiloissa
Meidän tosiaan ”ajettiin” ulos jos sää vähänkin näytti sopivalta. Jos joku pitää tätä brutaalina, ei meitä todellakaan komennettu vesisateeseen tai hirveään pakkaseen. Totta puhuen sellainen ”perus” ulkona oleminen ei kuulunut lempijuttuihini, en tiedä miksi.



Kuvahaun tulos haulle lisa simpson playing outside Leikisti oli tällaista?? :D


Tykkäsin kyllä käydä uimassa, hiihtämässä ja tietenkin luistelemassa. En vain oikein osannut leikkiä ulkona. Mutta kärrynpyöriä ja muita temppuja oli kiva harjoitella, samoin laskea talvella pulkalla mäkeä. Naapurissa asuvalla ystävälläni oli vieläkin hienompia välineitä: Stiga ja ”ufo”! Jälkimmäisellä laskeminen ei vain olllut aivan helppoa, sillä se mokoma kääntyi välillä.

Harrastukset
Harrastukset eivät koskaan olleet sellainen ”pakko jotta tekisit vähän muutakin” -juttu. Pääasiassa harrastuksiin oli mielettömän kiva mennä, tai kivaa oli viimeistään paikan päällä. Okei, huonoina päivinä oli myös harvinaisen kivaa päästä pois. Luistelusta tuli vakioharrastukseni kolmasluokkalaisena, ja jatkui lukion toiseen luokkaan asti.

Ratsastusta tuli kokeiltua parina kesänä, mutta se jäi. Ilmeisesti kyseessä oli se pakollinen hevostyttövaihe, mikä ei sitten ollutkaan oma juttu. En myöskään sopeutunut muiden hevostyttöjen joukkoon, eli ulkopuolisuus söi myös motivaatiota. Mutta oli siellä kivaakin! 


Kuvahaun tulos haulle hevoshullu polle


Hah! En vieläkään tajua miten on mahdollista, mutta ehkä 10-11 -vuotiaana kävin kesän ajan pesäpallokerhossa ja jopa tykkäsin lajista! Se taisikin olla ainoa aika kun laji sujui, ja sitä seurasikin alamäki. Mutta yhteenvetona voisi todeta, että harrastukset oli nimenomaan kiva juttu ja mukavaa vaihtelua! Ennen kaikkea ne olivat eräänlainen kaverijuttu.

Pohdintaa
Ei se elämä siis ollutkaan niin ankeaa. Saimme aikamme hienosti kulumaan, liikuimme, kommunikoimme, leikimme, opimme vastuuta harrastusten kautta (välineiden pakkaaminen yms.), pääsimme reissaamaan harrastusten kautta, istuimme harvinaisen vähän persuksillamme, nukuimme riittävästi ilman valvottavia chatteja ja somea, tykkäsimme lukemisesta, osasimme kaunokirjoitusta (tyyppikirjoitusta minun lapsuudessani) jne. Ihan hyvin pärjättiin siis. Ai niin, kirjoitimme myös oikeita kirjeitä.

Vaikka älylaitteet ovat helpottaneet ja nopeuttaneet tiettyjä asioita, edelleenkin olen niin kiitollinen siitä, että olen saanut elää lapsuuteni ja teinivuoteni sekä osan aikuisiästäkin ilman somea, chattia, Instagrammia, Facebookia yms.

Millaisia ajatuksia teille nousee mieleen jos muistelette aikaa ennen älylaitteita? Siis jos olette sellaista eläneet :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti