sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Dieettikuulumisia: Kaksi lämmintä ateriaa refluksivaivan kera


Se olisi sitten dieettikuulumisten aika! Helmikuu on sujunut oikein mukavasti, eikä lipsahduksiakaan ole ilmennyt. Tammikuun lopulla tosin tuli tavallaan pieni lipsahdus. Syynä ei ollut kuitenkaan oma saamattomuus, vaan flunssa. 38 asteen kuumeessa ruoka ei yksinkertaisesti uponnut, vaan kaikki meinasi tulla ylös. Kyse ei ollut suoranaisesti pahoinvoinnista, vaan refluksivaivan pahenemisesta. Kaikki kiinteä tykkäsi kiivetä ylös. Ainoa mikä pysyi vatsassa, oli viileä ja ei-kiinteä ruoka. Ts. nesteet ja smoothiet. Tätä ei kestänyt onneksi pitkään, ja syöminen normalisoitui.

Kokonaisuudessaan on sujunut ihan mukavasti, mutta pieniä haasteitakin on ilmennyt. Tällä kertaa ne eivät ole kuitenkaan korvien välissä. Mutta onneksi myös paljon positiivista on mahtunut mukaan.

Kaksi lämmintä ateriaa
Tämä on pysynyt todella hienosti, ja eikä ”kakkosaterian” ole tarvinnut olla aina samaa kaurapuuroa. Esimerkiksi kuluneen parin päivän aikana nakkikeitto on mennyt ongelmitta. Osasyynä on myös se, että joku (eli minä) teki aika suuren satsin nakkikeittoa, mikä pitäisi saada menemään. On siinä projektia.. Vegenakkikeittoa siis.

Kakkosaterian” vakinaistaminen vaati kuitenkin hieman työskentelyä. Lounas oli ajoitettava riittävän aikaiseksi, eli mielellään ennen klo: 12. 10:30-11:30 on ollut sopiva aika. Tällöin ”kakkosateria” alias päivällinen ajoittuu klo 16-17 tienoille. Yleensä näiden väliin mahtuu jotain välipalaa. Tai ei edes yleensä, sillä vatsani vaatii ruokaa 2-3 tunnin välein.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson put food in me


Leipäviipale lounaan yhteydessä
Alkuun halusin vähentää leivän määrää, mutta tulin toisiin aatoksiin. Leipäviipalesta juuston kera saa mukavasti lisäenergiaa aterian yhteyteen. Nyt kuin tuohon leipään on tottunut, ei siitä halua enää luopua! Samalla kroppa saa vähän lisää hiilihydraatteja käyttöön. Uskon vakaasti että niille on vakituisesti kysyntää.

Refluksivaiva vaikeuttaa
No niinpä! Totta puhuen en välillä ota yhtään selvää pötsini aivoituksista. Jos syöty ruoka on vähänkin liian raskasta (esim. paljon rasvaa), sitä ruokaa sitten niellään tovi. Välillä mahalaukkuni luulee olevansa puolta pienempi, jolloin täysi olo tulee pienemmästäkin annoksesta. Mikä lie identiteettikriisi silläkin.. Ja kyllä, kahvin määrää on vähennetty reippaasti.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson uncomfortable


Eihän tässä muuten mitään, mutta ajoittain tuo pirulainen vaikeuttaa energiamäärän saamista riittävän ylös. Olen todella huono syömään ”herkkuja” (kuten ties miten usein olen maininnut). Ns. kunnon ruokaa on siis syötävä enemmän. Haasteena on vain se, että suuremmat määrät saavat vatsan kenkkuilemaan. Okei, anteeksi seikkaperäisyyteni. Tuo ruuan ”hyppiminen” ylös on ollut taipumuksena jo lapsesta asti. Asiaa tuskin helpotti se, että pidin nimenomaan ”ärtsyistä” ruuista: jälkiuunileivästä, pippurimetwurstista (kyllä, ihan oikeasti :D), tulisista mausteista yms. Olen siis rääkännyt vatsaani systemaattisesti pienestä pitäen. Ai niin, salmiakki.. No, lähiviikkoina tarkoitus olisi vihdoin ja viimein kysäistä apua asiantuntijalta.

Pohdintaa
Kuten arvata saattaa, en ole enää viitsinyt laskea energiamääriä. Syöminen tuntuu paljon rennommalta, ja ennen kaikea luonnollisemmalta touhulta ilman jatkuvaa numeroiden kirjaamista. Makrojen laskenta voisi vielä mennä, mutta sekin saa jäädä sikseen. En ole kasvattamassa lihasmassaa tai polttamassa rasvaa. Olen nostamassa energiamäärää kulutusta vastaavaksi. Palautumisen vaatima energiamäärä kuuluu mukaan.

Refluksivaiva rajoittaa osaltaan ruokien määrän suhteen, samoin sisällön. Kuten tuli todettua, liian raskas ruoka aiheuttaa omat ongelmansa. Periaatteessa suuremmat annoskoot menevät, mutta syöminen vaatii aikaa. Koska nimenomaan ”tujumpi” ruoka ei sovi, perusterveellinen ruoka taas vaatii ne suuremmat annoskoot. Kumpi sitten on pienempi paha, se lienee valintakysymys.

Mutta kokonaisuudessaan olen tyytyväinen tilanteeseen ja edistymiseen. Vaikka mitään merkittäviä muutoksia ei ole taaskaan tapahtunut, koen ylläpitämisen osaksi edistymistä. Eli homma jatkukoon samaan malliin!

Kuvahaun tulos haulle homer simpson oh yes

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti