maanantai 23. toukokuuta 2022

Synnytyksesta vajaa kuukausi: Näin liikkuminen on edistyminen

 Juniorin vartuttua kaksiviikkoiseksi pääsin liikkumaan hieman enemmän. Osaltaan tähän vaikutti mahdollisuus vaunulenkkeihin, mutta myös palautumisen eteneminen. Jälkitarkastukseen asti vältän mm. vatsalihasten treenaamista, juoksemista ja hyppimistä. Näistä huolimatta liikkuminen tuntuu todella hyvältä sillä mukana on muutakin kuin mammajoogaa ja kävelyä. Nämä tosin ovat pysyneet mukana. 

Miltä keho tuntuu?

Jos rehellisiä ollaan, koen kehoni sopeutuneen raskauteen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan odotettua paremmin. Keskiraskaus oli haasteellinen, mikä todennäköisesti liittyi kehon muokkautumiseen. Silloin suorastaan odotin vatsalihasten erkautumista. 

Jatkoin erityisesti selkätreeniä raskauteen sopivilla liikkeillä, minkä ansiosta keskivartalossa säilyi kohtuullinen tuki. Toki synnytyksen jälkeen olin jonkin aikaa todella puolikuntoinen. Nyt, pian neöjän viikon jälkeen kävely sujuu kevyesti ja vaunut kulkevat mukana. Kokonaisuudessaan askelmäärä ei ole samaa luokkaa kuin ennen synnytystä (epätoivoinen yritys käynnistää liikkumalla), mutta lenkin pituus alkaa olla sama. 

Kehon liikkuvuus heikkeni selkeästi, mutta se saattoi johtua siitäkin että jooga ja muu venyttely joutuivat hetkeksi tauolle. Myönnän että aluksi mietin vetreytyykö tämä ruhoni koskaan, mutta vähitellen venytykset tuntuivat paremmalta. Vatsalihasten varominen on ajoittain vaikeaa, ja hieman jännittää millaisen erkauma -tuomion saan. Toisaalta erkaumaa tulee jonkin verran, ja se kuuluu asiaan. Ja helpommin kuvittelen parantelevani erkaumaa kuin elämää ilman Junioria <3

Jalkatreeni

Jalkatreenin olen aloittanut vähitellen. Osana tätä on ollut lenkkeily, ja loppuraskaudesta mukavan lisäpainon kanssa. Nyt voin paljastaa, että mukana oli reilu 13 kiloa alkuperäisen painon lisäksi. Eli jalkohen lihakset saivat mukavasti treeniä. Nyt teen säännöllisesti mutta oman mukavuuden mukaisen määrän erilaisia kyykkyjä. Kieltämättä esim. sisäreisissä tuntuivat sivukyykyt! Ns. pistoolikyykkyä en ole vielä uskaltanut kokeilla. -Osaksi senkin takia että käytän kyseisessä liikkeessä keskivartalon lihaksia. 

Koska synnytyksestä ei ole kuukauttakaan, minulla ei ole mitään tarvetta tehdä "tappotreeniä" missään muodossa. Jalkatreenissä kyse on tällä hetkellä lihasten herättelystä. Hyppyjä en tee vielä, sillä haluan tehdä vasta sitten kun olen saanut lääkäriltä luvan. Mieluummin rauhassa kuin takapakkia ja siitä hidastetta. Keskivartalo

Keskivartalotreeni on oikeastaan samanlaista kuin raskausaikana: painottuu selkälihaksiin. Välillä mietityttää tuleeko "aurinkotervehdyksessä" vatsalihaksille liikaa kuormitusta. Toisaalta toistoja ei ole paljoa, ja väkisinkin vatsalihaksia joutuu hieman käyttämään ihan jo arjen liikkumisissa. Juu, olen vähän pihalla mitä saa tehdä ja mitä ei. Jos oikein ymmärsin, sellaista vatsatreeniä tulee välttää. Ei rutistuksia, lankutusta tms. 

Selkätreeniin on kieltämättä tullut mukavasti vaihtelua, sillä nyt sattuneesta syystä voin olla vatsallani. Myös selän taivuttelu alkaa sujua ja muutenkin mukavaa kun selkätreeni ei ole yhden liikkeen varassa. Toisaalta tuo kontillaan tapahtuvat vastakkaisen käden ja jalan nostaminen on liike, minkä yritän pitää jatkossakin mukana. Kyljet taas.. yritän palata asiaan. 

Ylävartalo

Ylävartalon treenaaminen on osittain rajoitettua. Esimerkiksi tavalliset punnerrukset eivät ole sallittuja. Myöskään perinteinen leuanveto kuuluu kiellettyjen listalle, sillä en osaa tehdä liikattä ilman vatsalihaksia. Sen sijaan teen erilaisia variaatioita joissa kuormitus kohdistuu mm. yläselkään. Myös punnerrukset kontillaan tai vaikkapa tukea vasten ovat toimineet hyvin rintalihasten vahvistamisessa. Olkapäiden treenaaminen on hieman haasteellisempaa ilman apuvälineitä, mutta osana joogasarjaa siihenkin on löytynyt oma liikkeensä. Ai että odotan innolla päivää jona uskallan kokeilla käsilläseisontaa.. Totta puhuen en ole varma onko liike sallitujen listalla, mutta uskon selviäväni hengissä vaikken käsilläseisontaa vielä harjoittelisi. 

Notkeusharjoittelu

Spagaatit ja selän taivuttelut ovat alkaneet jälleen, mutta varovaisesti. Ns. Biellman -asentoa en ole vielä kokeillut, mutta esimerkiksi "linnunpesä" alkaa sujua. Spagaatit eivät mene aivat yhtä pitkälle kuin ennen raskautta, mutta ns. ylispagaatti alkaa onnistua. Sivuspagaatit ovat vielä aloittamatta, mutta vähitellen voisi niitäkin alkaa kokeilemaan. Kyse on lähinnä siitä ettei kyseinen liike kuulu suosikkeihin.. mutta lonkkani tuppaavat kääntymään hieman sisäänpäin, jolloin kyseinen venytys on hyvä. 

Ottaen huomioon että synnytyksestä on vasta juuri ja juuri kuukausi, liikkuminen on lähtenyt oikein mukavasti alkuun. Maltti on kuitenkin tärkeää, sillä liika innokkuus voi johtaa takapakkiin ja palautuminen viivästyy. Aina vähän jotain uutta ja pientä, mutta samalla riittävästi lepoa. 

Millaisia kokemuksia teillä on liikkumisen pariin palaamisesta synnytyksen jälkeen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti