tiistai 11. elokuuta 2020

Valmistavaa treeniä kauteen josta ei ole varmuutta

 

Koska viime aikoina on ollult hieman muutoksia ja menoa, treenirintamalla on ollut hieman vaihtelevaa. Jäälle olen päässyt todella harvoin. Ehkä enemmän parin viikon päästä jos korona suo. Asiasta on turha valittaa tai harmitella tuon enempää, sillä tilanne ja rajoitukset eivät koske ainoastaan minua. Viime kevät toisaalta todisti, että rajoitukset eivät rajoita kaikkea. Oma asenne ratkaisee paljon

Tämän hetken harjoittelu ja liikkuminen ovat niin ikään valmistelevaa, eli varovaista yleis- ja lihaskunnon kohottamista sekä koordinaation, notkeuden ja kehonhallinnan parantamista.

Käsilläseisontaa ja tasapainoa

Näitä tulee tehtyä hieman enemmän kuin aikaisemmin. -Toisaalta ei niin paljon kuin olisi suotavaa, kiitos hieman matalan motivaation. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, etten ole kummassakaan erityisen taitava. Kyllä, olen sitä tyyppiä joka pitää enemmän asioissa jotka osaa paremmin, ei niistä jotka vaativat runsaasti harjoittelua.

Näiden, ei ihan lempiharjoitteiden tarkoituksena olisi parantaa kehonhallintaa ja tasapainoa. Pyrin myös kiinnittämään tasapainoharjoituksissa huomiota jalkojen ojennuksiin, mikä toivottavasti heijastuu myös jääharjoitteluun.


Rotaatioharjoituksia monipuolisesti

Rotaatiossa on ollut satunnaista edistymistä, mikä mahdollisesti oli harjoitteiden monipuolistamisen ansiota. Periaatteessa palasin alkeisiin:

  • ½ kierroksen hyppyjä molempiin suuntiin

  • Sama yhdellä jalalla

  • Yhdenkierroksen hyppyjä

  • Varsinaisia rotaatiohyppyjä rajoitettu määrä

Erityisesti olen kiinnittänyt huomiota ryhtiin sekä ylävartalon linjaan. No, juuri niihin perusasioihin mihin olisi pitänyt kiinnittää huomiota alusta pitäen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.. Varsinaisissa rotaatiohypyissä en uskalla panostaa vielä korkeuteen, sillä muutamien kokeilujen jälkeen totesin kehonhallinnan katoavan totaalisesti. Sen sijaan puolen kierroksen hypyissä korkeuteen voi jopa panostaa.

Notkeusharjoittelu

Tällä saralla ei ole suoranaisesti kehitystä, mutta toisaalta kesän aikana notkeusharjoittelu oli hivenen satunnaista. Toki ne ns. Pakolliset venytykset tuli tehtyä, mutta kunnon harjoitukset jäivät vähemmälle. Nyt toistan askelharjoituksia. 

Leppoisaa arkiliikuntaa ja lenkkeilyä

Tällä hetkellä olen saanut ajankäyttöni arkena sellaiseen kuosiin, että pienimuotoinen lenkkeily on ollut mahdollista. Kunhan keho ja mieli ehtivät palautua, yritän lisätä viikkoon 1-2 kertaa sykettä nostavaa harjoittelua. Mikäli syksyllä pääsee jäälle ja mukaan tulee kisaohjelman harjoittelua, yksi kerta viikossa riittää hyvin.

Lihastreeniä maltillisesti mutta säännöllisesti

Tällä hetkellä pidän esimerkiksi jalkatreenin leppoisana, mutta säännöllisenä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi jännehyppyjä, askelkyykkyjä ja luisteluhyppyjä vastuksen kanssa. Toistojen määrä vastaa lähinnä lihasten herättelyä hieman kuormittavampaan työskentelyyn. Tarkoitus ei siis ole tehdä lihaksista käyttökelvottomia useammaksi päiväksi. Aivan rapakuntoon lihakset eivät ole päässeet, sillä esimerkiksi pistoolikyykky hypyllä näyttää onnistuvan.


Yhteenvetoa

Kokonaisuudessaan yritän ottaa rennosti ja pitää tavoitteet lyhyen tähtäimen tavoitteina. Jos yhtenä päivänä jokin ei onnistu, se ei tarkoita etteikö seuraavalla kerralla menisi paremmin. Taas kerran yritän panostaa lepoon. Tällä hetkellä olen onnistunut pitää kerran viikossa päivän ilman liikunnallisia “velvollisuuksia”. Vaikka olen venyttelyiden suhteen tarkka, päätin niin ikään pakottaa itseni pinnaamaan.

Miksi? -Ihan vain siksi, että haluan nähdä pystyväni siihen. Korona-ajan etuna kehityksen kannalta oli se, että kehitystä oli tauosta huolimatta tapahtunut. Luulen että taustalla oli jonkinlainen rentous jonka epätietous harjoittelun mahdollisuudesta sai aikaan: Hyväksyin tauon mahdolliset vaikutukset jolloin myös odotukset olivat armollisella tasolla. Ainoa mitä siinä vaiheessa saattoi tehdä, on käydä mielessä miten liike teknisesti tapahtuu. Lopputuloksena oli paremmin onnistunut liike verrattuna kevään yrityksiin.

Kävi harjoittelumahdollisuuksien miten vain, jotain harjoittelua voi sentään aina tehdä. Näillä eteenpäin siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti