Kun perusluistelu ja askeleet alkavat mennä varmemmin, on aika irtautua maasta, mikäli vain rohkeus riittää. Toisin sanoen on aika siirtyä ensimmäisiin hyppyihin. Ajatuksena hyppääminen voi tuntua pelottavalta, mikä on täysin ymmärrettävää. Onneksi heti alkuun ei tarvitse kokeilla jokaista hyppyä. Vaikka laukka-askel on varmaankin enemmän askel kuin hyppy, suosittelen sen kokeilemista etenkin siksi, koska taitorullaluistimissa "terä" mahdollistaa laukka-askeleen/hypyn ja muun kärjillä sipsuttelun paremmin kuin taitoluistimien kärkipiikit. Huomion arvoinen ilmiö: tämä liike on taitorullaluistimilla helpompaa kuin taitoluistimilla jäällä! No, tämäkin toisaalta lienee makuasia. Käyn tässä tekstissä läpi parhaani mukaan laukka-askeleen, varsahypyn sekä valssihypyn. Kahdessa jälkimmäisessä irtautuminen maasta on selkeämpää, ja valssihyppy vaatii uskallusta puolen kierroksen hyppyyn. Lopuksi otettakoon vielä lihaskunnon harjoitteita keskivartaloon ryhdin ja tasapainon ylläpitämiseksi. Jalkajumppa tulkoon hieman myöhemmin. Pienenä huomautus: hypyt voi hypätä kumpaan suuntaan tahansa. Suuntaan voi vaikuttaa myös se, onko oikea -vai vasenkätinen. Itse olen tottunut hyppimään niin, että kierrossuunta on vastapäivään, mutta suosittelen hyppäämään itselleen luontevimpaan suuntaan. Tosin jossain vaiheessa yksinkertaisimmat hypyt kannattaa opetella myös "väärään suuntaan".
Laukka-askel -tai hyppy on käytännössä katsoen aivan sama kuin ilman luistimia tehdessä, eli siinä "laukataan" sivuttain. Tehtiin liike sitten jäällä tai maalla, taas vaihteeksi ryhti on tärkeä pitää riittävän oikaistuna etukumaran välttämiseksi ja tasapainon ylläpitämiseksi. Luistimien kanssa polvia ei tarvitse ojentaa aivan tikuiksi, sillä tukeva kenkä ei todennäköisesti anna niin paljoa myöten. Kädet pidetään yleensä sivuilla, mikä auttaa (mielestäni) myös asennon pitämistä vakaana. Laukka-askeleissa nilkka on hyvä pitää tukevassa asennossa, jotta laukkaaminen onnistuu. Näitä kannattaa tehdä esimerkiksi kaksi tai kolme toisinpäin, ja toistaa sama toisella puolella. Kun laukka-askeleet onnistuvat, niistä saa mukavan lisän esimerkiksi kolmosten väliin.
Varsahyppy voidaan varmaankin laskea jo "viralliseksi" hypyksi, ainakin siinä vaiheessa kun korkeus lisääntyy. Varsahyppyyn lähdetään etuperin. Jos hyppy tuntuu luistimien kanssa hankalalta, kannattaa pari kertaa kokeilla ilman. Varsahypyn voi tehdä kummalla jalalla tahansa, mutta valssihyppyä varten ohjeistan niin, että vasen jalka on ponnistava jalka. Varsahypyn kanssa kannattaa ottaa pieni vauhti. Oikea jalka viedään taakse ja hypätessä se "heitetään" eteen ja alas tullessa oikea jalka osuu ensimmäinen maahan ja vasen heti perään. Käytännössä tämä on laukkaamista etuperin, mutta vähän korkeammalla hypyllä. Ihme ja kumma, ensimmäisen kerran löysin jopa sopivan Youtube -videon! Samalla näkyvät valssiaskeleetkin, joiden perään neitokainen tekee varsahypyn: https://www.youtube.com/watch?v=Kv-lnKqU-Xs
Valssihyppy muistuttaa varsahyppyä lähdön suhteen paljon, mutta valssihypyssä tehdään puolen kierroksen käännös. Oikeastaan valssihyppy on samanlainen kuin valssiaskel, mutta käännöksen sijaan hypätään. Ponnistus lähtee vasemmalla jalalla ja alastulo tapahtuu oikealle jalalle. Huom: neuvomassani hyppysuunnassa jokaisen hypyn (paitsi oiler) alastulo tehdään oikealle jalalle! Valssihyppyyn voi lähteä etu -tai takaperin, yleensä hypyn onnistuttua hieman varmemmin hyppyyn lähdetään ensin takaperin sirkleuksesta ja sitten alastuloliu'usta, tai vaikkapa valssiaskeleesta. Etuperin lähtö voi aluksi tuntua hieman mukavammalta. Molemmat kädet viedään aluksi eteen. Lähdössä oikea jalka siirtyy taakse, samoin kädet. Ponnistaessa taakse viety jalka ja kädet viedään ronskilla liikkeellä eteen, jolloin hyppyyn saadaan korkeutta. Hypyssä käännytään puoli kierrosta ja alastulosta siirrtyvään saman tien alastuloasentoon, eli vasen jalka taakse ojennettuna, tukijalka hieman koukussa ja kädet "kello kolmen" asennossa. Alastulossa saattaa aluksi tapahtua "kumartelua", mutta varmuuden lisääntyessä ja tasapainon parantuessa asento paranee. Aivan aluksi valssihyppyä harjoitellessä käsien pitäminen mukana voi olla hankalaa, sillä jo keskittyminen jalkoihin vaatii oman osuutensa. Kun kroppa tottuu hyppyyn, on käsien muistaminen jo helpompaa. Valssihyppyjä voi tehdä myös useita peräkkäin taitojen lisääntyessä. Jälleen minulla oli tuuria Youtuben videoiden kanssa, tosin luistelija tekee hypyn juuri toisinpäin kuin ohjeistin. https://www.youtube.com/watch?v=sM-4-smwQ90
Ja sitten hieman ylävartalon treeniä! Tasapainoon vaikuttavat erityisesti syvät lihakset, joiden harjoittaminen ei aina ole mukavinta puuhaa. Motivoiva esittely vai mitä? Omalla kohdallani selkälihakset tahtovat usein jäädä liian heikoiksi, jolloin usein mainittu kumartelu yleistyy. Luulen että tarkkoja määriä ei kaiketi voi arvioida toistojen suhteen. Sen sijaan mittarina paremmin toimii oma arviointi, eli milloin liike alkaa "tuntua". Vatsalihasten kohdalla tehokas liike on ainakin omasta mielestäni molempien jalkojen nostaminen selinmakuulta ylös alat niin suorana kuin pystyy pitämään. Kädet voi pitää esimerkiksi niskan takana. Vinoja vatsalihaksia voi harjoittaa nostamalla ylävartaloa selinmaakuulla vuorotellen puolelta toiselle niin, että kyynärpää menee vastakkaista polvea kohti (eli jalat ovat koukussa). Samalla vastakkainen jalka ojennetaa suoraksi. Selkälihaksi puolestaan voi treenata vatsallaan kämmenet niskassa nostamalla ylävartaloa suoraan, eri puolilta, tai nostamalla jalkoja. Myös vastakkaisen käden ja jalan nostaminen on tehokas liike, samoin käsien ja jalkojen nostaminen samanaikaisesti. Loistavana vinkkinä sain tuttavalta myös pienen variaation lankutuksesta, eli lankutus, mutta paino mahdollisimman paljon käsille. Vaikka selkälihasliikkeet tuntuvat usein kevyiltä ja siksi mukavan nopeilta, niitä kannattaa tehdä reilusti enemmän kuin vatsalihasliikkeitä, sillä selkä jää todella helposti heikommaksi osapuoleksi, mikä taas vaikuttaa tasapainoon ja ryhtiin. Eli tarpeen vaatiessa toistoja vaikka kaksi kertaa enemmän kuin vatsalihasliikkeiden kohdalla.
Ensi kerralla tulkoon pari hyppyä lisää, hieman lisäystä askeliin ja kenties siirtyminen piruetteihin. Tsemppiä harjoitteluun!
Kiitos tästä postauksesta!
VastaaPoistaKiitos myös teille, nim. yksi bloginne vakiolukijoista :)
VastaaPoista