maanantai 14. kesäkuuta 2021

Lisäravinteet, karppaus ja -ton: Mitä näille tapahtui?

 Ruokavalio- ja liikuntatrendejä tulee ja menee. Rehellisyyden nimissä en ole pahastunut fitness -buumin laimenemisesta. Luulen että väliaikaisuuden ohella koronalla oli myös vaikutuksensa. Myös yleisten kuntosalien pakollinen sulkeminen varmasti vähensi mahdollisuuksia harjoitella. Millaisia muutoksia erityisesti ruokavaliovillityksissä on tapahtunut parin vuoden aikana? 

Lisäravinteiden suosio

Mihin mainokset ovat kadonneet? Ruokakauppojen hyllyissä proteiinituotteet ovat kyllä entisellä paikallaan, mutta parin vuoden takainen intoilu tuntuu vaienneen. Itse näitä tuotteita hyödynsin myös aika tavalla. Mutta mitä pidempään taukoa kesti, esimerkiksi proteiinipatukat alkoivat maistua aika liian makealta. Myös proteiinivanukkaat ovat jääneet todella vähälle siinä missä rahkatkin. 

Luulen että osasyynä tähän(kin) on korona. Ns. kunnon ruuan valmistaminen on yleistynyt, ja ilmeisesti sitä kautta yksi jos toinen on havainnut sen riittäväksi. Toki myös kuntosaliharjoittelun väheneminen lienee vaikuttanut lisäravinteiden kulutukseen. En ole perehtynyt tutkimuksiin ja tilastoihin, mutta luulen että erityisesti korona-aikana ns. terveenä pitävien lisäravinteiden suosio sen sijaan kasvoi. Itsekin myönnän käyttäväni vitamiineja ja myös inkivääri on mukava lisä. Erilaisiin öljyihin yms. en ole tuntenut erityistä vetoa. Mieluummin otan "hyvät rasvat" esim. levitteistä ja kalaruuasta. 

Karppaus 

Ei tule ikävä! Ehkä osalle karppaus todella sopi, tai ainakin he väittivät näin. Näin terveydenhuoltoalan koulutuksen joskus käyneenä, ex-anorektikkona ja nykyisenä tauolla olevana harrastekilpaurheilijana uskon monen tekijän vaikuttavan hiilihydraattien määrän arvioimiseen. Omaan liikkumiseeni kuuluu myös lenkkeilyä ja saamattomuuden hellittäessä kovempaa kestävyysharjoittelua. Mutta jo tuossa lenkkeilyssä hiilihydraateille on käyttöä. 

En kannustaisi ketään kieltämään itseltään valkoista sokeria, vehnää yms. ellei taustalla ole jotain vahvaa terveydellistä perustetta. Silloin tällöin, mutta kohtuudella. Itse käytän sämpylöitä leipoessa ihan tavallisia jauhoja, mutta lisään joukkoon mm. kaurahiutaleita ja porkkanaraastetta. 

Itsekin aikoinaan haksahdin karppaukseen. Toisaalta anorektikolle karppaus on vain mahdollisuus karsia ruokavalio todella köyhäksi, tekosyys jättää ruoka-aineita pois. Eli tämä saattoi osaltaan vaikuttaa olotilan heikkenemiseen. Yleisesti en kannata edes "terveillä" ihmisillä liian rajoittavia ruokavalioita, sillä ne jos mitkä tahtovat johtaa syömisen muuttumiseen pakkomielteiseksi toiminnaksi. 

Vegaanius

Vegaaniuteen osalla liittyy ideologinen tausta, osa taas on muuten vain kiinnostuneita. Vegaaniuden yleissuosio sellaisenaan näyttäisi olevan laskusuunnassa, mutta eläinkunnan tuotteita näytetään hyödyntävän vähemmän eri syistä: ilmasto ennen eläinten oikeuksia. Ehkä ilmastokysymykset osaltaan ovat vaikuttaneet erityisesti siihen, millaisia kasviperäisiä tuotteita ihmisten toivotaan käyttävän. 

Soija oli ennen kova juttu. Rehellisyyden nimissä tofua olen kaivannut. Myös soijamaito on kelvannut kahvin kaveriksi. Toisaalta soijatuotteet eivät kuulu ilmastoystävälliseen kategoriaan, mutta niiden rinnalla kauraa on hyödynnetty ahkerasti. Nyhtökaura oli mielestäni hieno idea. Valitettavasti vatsani ei tahtonut minun liittyvän kuluttajiin. Sen sijaan kaurakerma -ja maito sekä kaurajäätelö saavat minulta täydet pisteet. Vaikka kaurakermaa on kritisoitu kerran jos toisenkin "feikkiydestä", olen sitä käyttänyt. No, voiko kuohukermaa kutsua terveystuotteeksi?

Kasvisruoka yleensä..

Ihan yleisesti kasvisruuan hyödyntäminen on (mielestäni) on vimeinkin matkalla kohti kompromisseja: kasvisruokaa on hyvä lisätä, mutta ilman velvoitteita ryhtyä täysin kasvissyöjäksi. Pidän tätä skenaariota realistisena. Toki joko-tai -persoonia on, ja tulee aina olemaan puoleen ja toiseen: En ole kani! vs. Maito on murha! Itselläni alkaa olla sen verran ikää, että jätän roolin sovittelijana noiden kahden välissä. 

Pidän positiivisena käänteenä myös ns. lähiruuan suosimista. Vaikka aiemmin totesin pitäväni soijatuotteista, maailmani ei murene jos huomio kiinnittuu lähempänä tuotettuun ruokaan. 

-ton 

Maidoton, viljaton, gluteeniton, sokeriton jne. Yksi tai useampi ruoka-aine jätetään pois. Itse aikoinaan kokeilin maidon vähentämistä iho- ja vatsaoireiden helpottamiseksi. Kieltämättä se auttoi, mutta mukana saattoi olla ns. lumelääke.efekti. Todellisuudessa ajatus parantavasta vaikutuksesta saattoi esimerkiksi vähentää stressiä ja sitä kautta helpottaa oireita. 

Saatan olla väärässä, mutta erityisesti venhättömyys ja viljattomuus eivät ole enää samanlaisessa suosiossa kun joskus. Luulen että nämä liittyivät osaltaan fitnes -buumiin kuuluviin trendeihin näkyvän sikspäkin metsästyksessä. En tosin kiellä etteikö joiden ruoka-aineiden jättäminen pois tai vähentäminen voisi oikeasti auttaa joitakin. Omalla kohdallani en tiedä mikä oli hyötyjen todellinen syy. 

Näin jälkeenpäin pidän ruoka-aineiden välttämistä ilman ns. pakollista syytä (esim. allergia tai muut  terveydelliset syyt) parhaana vaihtoehtona. Itse joudun perisuomalaisen rasva-aineenvaihdunnan vuoksi tarkkailemaan millaisia rasvoja syön. -Ja kokeilin kyllä täysrasvaisten tuotteiden suosimista. Veriarvot näyttivät "hyödyt". Mieluummin kohtuus kaikessa. 

Yhteenvetoa

Koronan vaikutukset näyttävät ilmenevät selkeästi, mutta toisaalta trendien väliaikaisuudesta. fitness -tyyppisen urheilun sijaan ihmiset ovat kiinnostuneempia ruuan eettisyydestä, mutta toisaalta vaikutuksesta hyvinvointin. -Ja terveenä pysymiseen. Itse pidän positiivisena käänteenä kotiruuan, tai ylipäänsä itse tehdyn ruuan suosion kasvua. 

Itse kannatan ilmastokysymyksissä realismia ja maltillisuutta, ja toisaalta paluuta vanhaan. -Siis aikaan jona Suomessa ruoka tuli lähempää. Kaikkien elintarvikkeiden kohdalla tämä ei tietenkään ole mahdollista. -Ainakaan riittävässä mittakaavassa. 

Jos jotain posiitivista uskallan koronalta toivoa (en viittaa testituloksiin), niin juuri sellaista käytännön järkeä ja innostumista itse tekemiseen. Toki toivon myös, että ravintoloiden tilanne pääsisi paranemaan. Toisaalta myös ylipäänsä terveempi suhtautuminen ravintoon ja liikuntaan olisi toivottavaa. 

Millaisia muutoksia sinä olet havainnut erityisesti ruokavalioon liittyvissä trendeissä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti