”Näin
hillitset makeanhimoa.” ”Näin vähennät sokerin syömistä.”
Näin sokerista luopuminen vaikuttaa kehoosi.” Näitähän riittää.
En tiedä kuulunko vähemmistöön ja jos kuuluun, niin kuinka
pieneen. En edes muista koska viimeksi olen syönyt kakkua.
Viikonloppuna maistoin pehmistä, ja annoin puolet annoksesta
parempaan käyttöön. Tällaisesti yleisesti herkuiksi määritetellyt
ruuat eivät vain vedä puoleensa. Juhlissa saan kyllä syötyä
makeaa, vaikkakin osaksi kohteliaisuudesta. Tosin joskus hyvin
harvoin makeannälkä iskee, ja lääkitsen sitä esimerkiksi palalla
brownieta. Sokeriin tottumattomana pienempikin pala riittää, eikä
makeaa tee mieli hetkeen. Karkkihylly, leivosten ja jäätelön
ohittaminen kaupassa ei ole ongelma. Suurempi ongelma on valita
jotain, saati sitten syödä. Kyse ei ole kaloreista, vaan mausta.
Tosin ligt-limut valitettavasti kelpaavat, sitruunalla terästettynä.
Ihannetilanne?
Olen
joskus kertonut siitä, miten herkut eivät vain uppoa. Tykkään sen
sijaan kunnon ruuasta ja leivästä. Välipala- ja jälkiruokasuosikki
lienee smoothie kasviksista ja marjoista. Okei, proteiinijuoma seassa
toimii hyvin! Vastaus on yleensä sama: ”Siis tuohan on
ihannetilanne! Voi kun minäkin olisin tuollainen!”.
Terveydellisesti ja erityisesti hampaiden kannalta tämä onkin
mukava ominaisuus. Tässä lienee osasyy myös purukalustoni
(kuulemma) hyvään kuntoon. Se ettei pidä ns. perinteisestä
makeista herkuista, ei kuitenkaan ainakaan minun kohdallani tarkoita
100%:sen terveellistä ruokavaliota. Pidän suolaisesta ruuasta,
mutta onneksi makuaistini riittää havaitsemaan makuja myös ilman
suolan lisäämistä. Itse asiassa suolan käyttöä edes vähän
rajoittaakseni vältän sen lisäämistä lämpimään ruokaan.
Ainakin suurimmaksi osaksi..
Juuston
suurehko osuus taas lisää kovien rasvojen päivittäistä saantia.
Yritän edes välillä käyttää kalaa leivänpäällisenä, mutta
käytännön muuttuminen säännölliseksi tavaksi vie oman aikansa.
Se etteivät makeat herkut maistu, ei siis välttämättä tee
kokonaisuudesta aivan ihanteellista. Myönnän kuitenkin olevani
tyytyväinenkin, sillä tällä ominaisuudella ainakin sokerin
aiheuttamat ongelmat jäävät vähemmälle.
Sosiaaliset
tilanteet
”Käykää
pöytään, täällä olisi kahvin kanssa kakkua, piirakkaa, suklaata
ja jäätelöäkin on varattu pakkaseen!” Voi kiitos, mitenköhän
tämän sanoisin.. Kuten totesin, pystyn kyllä syömään
kohteliaisuudesta makeaa, mutta aina se yksi vuoden muutamasta
makeanhimopiikistä ei kohdistu juuri sosiaalisten tilanteiden
kohdalle.
Loukkaantumisia
tapahtunee harvoin. Herkuttelemattomuus makean suhteen tahtoo tosin
herättää kysymyksiä. ”Oletko dieetillä tai jotain?” Ymmärrän
täysin miksi tämä kysymys nousee mieleen, mutta siihen vastaaminen
tahtoo kyllästyttää. Lisäksi minun taustallani asia toki voi
herättää pohdintoja, vaikka sh lienee suurimmaksi osaksi menneen
talven lumia. Makeasta pitäminen taitaa sittenkin olla ns.
enemmistön ominaisuus, sillä ajatus päinvastaisesta taipumuksesta
vaikuttaa harvinaisen vieraalta.
Jos
sokuri ei uppoa, on oma haasteensa istahtaa kahvipöytään johon ei
olekaan varattu ruisleipää tai vaikkapa riisipiirakoita. Jotten
vahingossakaan kuulostaisi helpolta vieraalta, en totta puhuen pidä
kaikista suolaisistakaan tarjottavista. Tällaisia ovat rasvaiseen
taikinaan valmistetut pasteijat ja piirakat. Tosin näitäkin saan
syötyä jos tarjotaan, sillä isäntä tai emäntä on saattanut
nähdä kovasti vaivaa. Pahoittelen rehellisyyttäni, olen varautunut
siihen että kutsut kahvittelemaan vähenevät olemattomiin. Mitä
minunlaisilleni ronkeleille uskaltaa tarjota? Kirpakka
puolukkapiirakka menee kyllä, samoin ruisleipä ja sämpylä. Tähän
loppuun kuitenkin totean, että pidän edelleenkin kiinni yhdestä
periaatteesta: Minua varten ei tarvitse varata erillisiä ruokia, ei
myöskään kala-kasvis -ruokavalion mukaisia. Syön sitä sopii
ruokavaliooni, muita erityisjärjestelyjä en kaipaa.
Miten
tällaiseen ominaisuuteen päädyttiin?
Omalla
kohdallani kyse on sokerista etääntymisestä. Minä nimittäin olen
pitänyt karkeista, jäätelöstä yms. enemmänkin. Jossain
vaiheessa kulutus alkoi vain vähentyä, eikä mistään erillisestä
syystä. Kun sokeria syö vähemmän, ainakin minun kohdallani
makeanhimo väheni. Joitakin vuosia sitten ostin irtokarkkeja
”tunnelman” vuoksi. Yllätyksekseni karkit eivät enää
maistuneetkaan hyviltä, jopa salmiakkiufot tuntuivat liian makeilta.
Siis siinä vaiheessa kun ärhäkkä salmiakki oli poissa.
Eli
mikäli jotakuta kiinnostaa liittyä herkuttelemattomien
friikkijoukkoon, suosittelen vähentämään sokeria pikku hiljaa.
Totaalikieltäytymistä en suosittele, sillä se jos mikä
houkuttelee kaupan karkkihyllylle. Yksittäiset päivät ilman
sokeripitoisia herkkuja tekevät jo paljon. Vähitellen tällaiset
välipäivät lisääntyvät, eikä sokeria tee enää samaan tapaan
mieli kuin aikaisemmin. Realismin nimissä totean kuitenkin, että
muutos on tapahtunut melko pitkällä aikavälillä. Välipäivien
ohella yksi etääntymisen ”aiheuttaja” oli myös lupa syödä
karkkeja, jäätelö yms. Kun lakkasin kieltämästä itseltäni
herkkuja, eivät herkut enää maistuneetkaan niin usein.
Käänteispsykologia toimi siis. Aivan täysin sokeriton ruokavalioni
ei ole, sillä esimerkiksi proteiinivälipaloissa on usein pieni
määrä sokeria. Voin skipatakin, mutta treenin kannalta se pieni
määrä sokeria on hyödyksi.
Kuka muistaa tämän tuotteen? :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti