perjantai 15. toukokuuta 2020

Miten koronan aiheuttamat rajoitteet ovat vaikuttaneet kuntooni?


Myönnän että lepo on edelleenkin haasteellinen asia niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Koronan seurauksena tuli etätyöskentely -ja liikunta. Aikataulut muuttuivat liukuviksi ja liikuntapaikat suljettiin. -Ihan hyvästä syystä kylläkin. Päivärytmi on pysynyt suhteellisen selkeänä. No juu, nukkumaanmenoaika on siirtynyt noin tunnilla eteenpäin. Lisääntynyt valo sen sijaan on johtanut heräämisen aikaistumiseen. Enemmän tai vähemmän ylpeänä voin todeta, että työt ovat hoituneet siinä missä liikkuminen. Poikkeustilalla on ollut jälleen omat vaikutuksensa.

Pitkät kävelyt ovat lisääntyneet
Koska taitorullaluistelu on todella paljon säästäriippuvainen laji, tulee jaksoja joina harjoittelu ei onnistu lainkaan. Vaikka ei sataisi, koripallokentän asfaltin kuivuminen on hidasta paikan varjoisuuden ja juuri sopivasti merkittävän epätasaisuuden vuoksi. Välipäivinä on tullut panostettua erityisesti kävelyyn kauppareissun ohella.

Viime aikoina kyseinen lenkki on pidentynyt reippaasti, ja siksi menomatkaan menee reippaalla vauhdilla n. 45 minuuttia. Päälle 10 minuutin paluureissu ja portaita 7. kerrokseen, niin päivään tulee mukava setti hyötyliikuntaa. Kävelyn lisääntyminen on sinänsä ollut yllättävää, sillä olen vuosikausia ollut enemmän vaihtelevan liikunnan harrastaja. Nyt reippaat kävelyreissut ovat olleet myös tehokasta “suunnitteluaikaa” eri työtehtäville, jotka sitten tulevat nopeammin tehdyksi. Myös juoksua on tullut kokeiltua.

Kuormittavan treenin määrä on vähentynyt
Vaikka pyrin 1-2 kertaa viikossa panostamaan myös oikeasti sykettä nostavaan harjoitteluun, kuormittavamman liikunnan kokonaismäärä viikkoa kohden on vähentynyt. Kuntoa tämä ei kuitenkaan näytä huonontaneen. Esimerkiksi mäkijuoksussa sain (okei, taukojen kera) tehtyä kuusi toistoa ja ensimmäinen virallinen pidempi juoksulenkki venähti pariin kilometriin. Ihan kohtuullinen aloitus, vaikka itse sanonkin.

Toistaiseksi pidän näistä määristä kiinni, sillä kunto vaikuttaa kohtuulliselta. Jos/kun jäälle taas pääsee, eri juttu toki on miten kunto riittää kisaohjelman treenaamiseen. Toisaalta karannutkin kunto palaa takaisin harjoittelemalla.


Lisäpainoja ei pahemmin tule käytettyä tällä hetkellä..


Vähemmän kremppoja
Ikävä tunnustaa mutta näin on käynyt! Pahimmat pirulaiset (ristiselkä ja vasen lonkankoukistaja) ovat oireilleet harvinaisen vähän. Toisaalta lonkankoukistaja on tykännyt istumisen vähentymisestä. Kiitos etätyön, voin työskennellä myös lattialla vatsallani retkottaen.

Mitä nyt olen bokreilla testannut, hyppyjen korkeus ja lihasvoima eivät näytä merkittävästi laskeneen. Jos/kun jäälle pääsee taas, kieltämättä harjoittelun huolellinen suunnittelu voi tällä “näytöllä” jopa onnistua.


ouch! | 作者: maimai タイトル: ouch! | SigNote Cloud | Flickr

Liikkuvuus on parantunut
Heti alkuun on myönnettävä, että mitään radikaalia edistystä ei ole tapahtunut. Ns. Sivuspagaatti on mennyt pienissä määrin eteenpäin. Sen sijaan ylispagaatti erityisesti “paremmalla” puolella on parantunut. Alkuvuodesta selkän taipuisuus otti hieman takapakkia, mutta nyt notkeus on lisääntynyt.

Pienenä lisänä otin mukaan selän taivuttamisen eteenpäin. Motivaatio on hieman kadoksissa, mutta luonnollisesta syystä: Taipuisuutta ei löytynyt itsestään. -Vai että asian eteen täytyy tehdä töitäkin...

Pohdintaa
Pinnallista tai ei, kaipaan kovasti jäälle ja salille. Elämä on jatkunut ilmankin näitä, mutta kenties vähemmän välttämättömien asioiden kaipaaminen ei ole rikos. Toisaalta kuluneet kuukaudet (joita ei edes ole montaa) ovat antaneet aihetta ajatella. Olen jääräpää, myönnän sen. Viime aikoina kunto on ollut vähintäänkin kohtuullinen. Kroppa on selkeästi ehtinyt palautua, mikä on vaikuttanut tekniikkaan ja kuntoon lähinnä positiivisesti. Tässä kohden lienee aika katsoa peilin ja kysyä kannattaisiko sama linja pitää myös “jääkauden” alettua.















Kieltämättä hieman jännittää miten tauko vaikuttaa tekniikkaan erityisesti nyt, kun sateiset kelit ovat jarruttaneet myös taitorullaluistelua. Toisaalta se mikä on selkäytimeen ehtinyt, ei välttämättä karkaa sieltä välittömästi. Luulen että parasta on aloittaa harjoittelu perusasioista ja tuntumaa hakemalla. Käytännössä tämä varmaan tarkoittaa systemaattista etenemistä. Realismin tasolla on eri asia riittääkö kärsivällisyys.. Siinä vaiheessa on muistella viime päivien vaikutuksia.

Ovatko koronan aiheuttamat rajoitteet vaikuttaneet positiivisesti hyvinvointiisi ja kuntoosi? Miten koet ajatuksen paluusta treeniympäristöön ennen rajoituksia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti