tiistai 24. maaliskuuta 2020

Vinkkejä etäopiskeluun


Yksi jos toinen opiskelija on joutunut viime aikoina siirtymään täysin etäopiskelun pariin. Etäopiskelussa on puolensa ja puolensa. Omakohtaisesti näen plussaksi vapauden ajankäytössä ja nopeudessa, sillä tehtävät voi tehdä omaan tahtiin ja missä vain. Miinuksena puolestaan näkisin ns. live-tilan dialogin puuttumisen sekä mahdollisuuden kuunnella. Toki verkkoluentoja voi kuunnella siinä missä lähiopetustakin, mutta itse pidän jälkimmäisestä enemmän.

Kaikessa kätevyydessään etäopiskeluun liittyy myös haasteita. Koska läsnäoloa ei ole, se kuuluisa ja ajoittain kiukuttelun kohteena oleva läsnäolopakko korvataan muulla toiminnalla. Lopputuloksena ei välttämättä ole työmäärän väheneminen. Tässä jokunen vinkki etäopiskeluun: 

Deadlinet kalenteriin
Tämä kannattaa tehdä ensimmäisenä ”kotitehtävänä”. Merkitsemällä kalenteriin (sellainen kannattaa hankkia jos puuttuu) näet konkreettisemmin miten suunniteltu kokonaisuus on aikataulutettu, ja kuinka paljon tehtäviin on käytettävissä aikaa. Jälkimmäinen puolestaa auttaa hahmottamaan päivittäisen työmäärän.

Kokeneet, onnistuneen ja myös mokanneen vinkkinä totean, että tehtäviä tai tenttiin lukemista ei koskaan kannata jättää viime tippaan. Katso myös tarkkaan tehtävien palautusten kellonajat. Olen kokenut ja myös tilanteita, joissa eräs käyrä nousee hälyttäviin lukemiin kun palautuksen kellonaika olikin odotettua aiempi. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi etuajassa palauttaminen on suositeltavaa.


Kuvahaun tulos: do it now


Suunnittele ajankäyttö ja muista päivärytmi
Koska harva meistä onnistuu kirjoittamaan (laadukasta) kymmenen sivun esseetä parin tunnin aikana, päivittäinen ajankäyttö kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Itse suosin aikoinaan (ja nyt myös etätyössä) päivän tehtävien merkitsemistä kalenteriin. Jos sinulla on haasteita saada itsesi aloittamaan, suunnittele etukäteen kellonaika.



Kuvahaun tulos: clock



Ihmiset ovat erilaisia. Itse suosin aamuja ja aamupäiviä työskentelyssä. Yleensä juuri tuo aika oli intensiivisintä, ja loppupäivänä työskentely oli ”pilkotumpaa”. Itse kuulun ryhmään jonka keskittymiskyky lukiessa on lyhyt, eli maksimissaan puoli tuntia. Keskittymiskykyyn vaikutti tosin aiheen kiinnostavuus: Mitä vähemmän aihe kiinnosti, sitä pienempiä aikoja onnistuin lukemaan tehokkaasti. Tämä ei kuitenkaan ollut ongelma, sillä noita lyhyempiä lukuhetkiä oli vain enemmän.

Vaikka kotona olisi useita paljon mielenkiintoisempiä/tärkeämpiä aktiviteetteja, aloittamisen lykkäämistä kannattaa välttää viimeiseen asti. Jos siivousinto iskee, päätä etukäteen mitä siivoat ennen työskentelyä ja mitä sen jälkeen. Neljän vuorokauden suursiivouksen voi hyvin venyttää viikon mittaiseksi, mutta opettajasi/ohjaajasi ei välttämättä ole yhtä joustava.


Kuvahaun tulos: no


Valmiiksi suunniteltu, parhaassa tapauksessa tuntitasolla toteutuva työskentely voi vauhdittaa etenemistä mukavasti. Suosittelen kokeilemaan seuraavaa: Sulje selaimestasi kaikki ylimääräiset ikkunat. Jos et tarvitse nettiä, sulje koko selain. Vie puhelin toiseen huoneeseen. Käytä aikaa tehtävän tekemiseen 15-20 minuuttia. Saatat yllättyä miten paljon saat aikaiseksi.

Verkkotentteihin on luettava lunttausmahdollisuudesta huolimatta
Wohoo, minähän lunttaan kun kukaan ei ole vahtimassa!!!” Valitettavasti opettajat ovat sen verran fiksuja, että tietävät sinun hyödyntävän tätä mahdollisuutta. Siksi he ovat askeleen edellä, ja suunnittelevat tentin sen mukaisesti. Verkkotenttiin käytettävää materiaalia on sen verran runsaasti, että oikeaa sivua etsiessä vastausaika voi mennä umpeen. -Tai se menee. Sen sijaan hyvin valmistautuneena voit kirjoittaa vastauksen heti kysymyksen luettuasi, ja siirtyä hyvissä ajoin seuraavaan tehtävään.


Kuvahaun tulos: study


Verkkotenttiin kannattaa siis lukea aivan samalla tavalla kuin tenttiin yleensä. Mikäli tenttialueessa on kohtia jotka unohtuvat herkästi, ne kannattaa opetella huolellisesti ja merkata kirjaan kirjanmerkillä. Itse koin verkkotentit kiireen vuoksi ahdistaviksi, jolloin ”blackout” -hetkiä tuli herkemmin. Totta puhuen pidin siitä 3-5 tunnin hetkestä itseni ja tenttipaperin kesken salin epämukavilla tuoleilla istuskellen. Toki jotain tuli kirjoitettuakin.

Pidä myös vapaapäivä
Vaikka mahdollisuus määrätä tahti itse ja edetä siten opinnoissa ennätysvauhtia on verkko-opiskelussa jopa mahdollista, vapaatakin kannattaa pitää. Kuten fyysisessä rasituksessa, myös opiskelu on täyttä työtä ja palautuminen on tarpeen. Vapaapäivän ohella myös opiskelupäiviin kannattaa merkitä hetket joina esimerkiksi ulkoilee.

Miksi aiemmin kehotin rajoittamaan siivousvimmaa ja nyt pitämään vapaahetkiä? Opiskelijoita/työskentelijoitä on erilaisia. Jos motivaatio tai joskus valitettavasti myös paine ovat suuria, riski jättää lepo liian vähälle kasvaa. Toisen ääripään edustajilla puolestaan on vaikeuksia käynnistä ja aloittaa työskentely, mutta yhtä paljon kannustaisin heitäkin varaamaan oman, erillisen ajan palautumiselle. Se ei kuitenkaan sulje pois levon tarvetta. Kokemuksesta voin sanoa, että myös itsensä saaminen aloittamaan työt ilman motivaatiota voi olla yllättävän rasittavaa.


Kuvahaun tulos: relax text


Yhteenvetoa
Aikataulut näkyviin, valmistautumisen aloittaminen hyvissä ajoin, verkkotenttiin lukeminen ja vastapainoksi palautuminen. Etäopiskelu kuulostaa näin ehkä urheilusuoritukselta, mutta kenties niissä jotain samaa onkin. Tällä hetkellä monen haasteena opiskelutavoissa on valinnanvapauden puute. Ennen etäopiskelu oli hieno lisä ja mahdollisuus tuoda opiskeluun hieman väljyyttä. Nyt se on ainoa vaihtoehto.

Itse näen sekä lähi -että etäopiskelun toimiviksi, mutta myönnän kaivanneeni molempia. Olin onnekas kun minulla oli varaa valita. Toisaalta jos olisin opiskelija, ehkä ajattelisin olevan onnekas koskan saan edelleen opiskella. Koska en ole opiskelija, totean olevani onnekas että saan tehdä työtä. No niin, nyt riittää tämä kiitollisuus, omatunto alkaa pian muistuttamaan muistuttavaan jokaisesta pienestä asiasta mitä jollain toisella ei ole.

Etäopiskelu ei ole helppoa. Se vaatii tekijältään paljon itsekuria ja suunnittelukykyä. On aivan eri asia noudattaa itse tekemään aikataulua päivän aikana kuin mennä määrättyyn paikkaan kellonaikaan X. Toki osalle se ei ole temppu eikä mikään.

Lopuksi toivotan jaksamista ja tsemppiä kaikille etäopiskelijoilla oppilaitosta ja ikää katsomatta! Uskokaa pois, hyvin se menee!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti