sunnuntai 7. elokuuta 2016

Ohjeita taitorullaluisteluun osa 6: Hyppy-yhdistelmia, kukkopiruetti sekä jalkatreeniä

Nyt joudun hieman ripittäytymään ennen ohjeistuksen aloittamista. En ole harjoitellut taitorullaluistelua "jääkauden" alettua, mutta jos hyvin käy, lokakuussa asiaan tulee muutos mikäli salivuoron varaus onnistuu. Toisena harmillisena ilmiönä kannettavan näppäimistö on alkanut protestoida yhä enemmän hankaloittamalla joidenkin näppäinten toimivuutta. Vaikka olenkin lievästi lukihäiriöinen ja teen koomisia virheitä, ystävällinen läppärini edesauttaa tekstien huvittavuuden lisääntymistä. Näiden jaaritteluiden jälkeen siirryn "taitorullaluistelukoulun" kuudenteen osaan. Salchow -hyppy saa jäädä seuraavalle kerralle vielä, mutta tällä kertaa edessä on hyppy-yhdistelmiä, yhden jalan piruetti sekä treeniä jalkalihaksille.

Ennen yhden jalan piruettia eli ns. kukkopiruettia kokeilkaamme tavallista kahden jalan piruettia muutamia kertoja. Kun pyöriminen alkaa sujua, tehdään pieni variaatio, eli käväistään piruetin aikana niin kyykyssä kuin mahdollista, ja noustaan sitten ylös. Jos huumorintajua riittää, on vapaaehtoinen pyllähtäminen sallittua. Seuraavaksi yritetään varovasti nosta oikeaa jalkaa kukkoliuku -asentoon pyöriessä. Koska yhdellä jalalla pyöriminen voi tuntua aluksi hankalalta ja hieman pelottavalta, ei puhdasta asentoa tarvitse heti tavoitella. Pääsia että oikean jalan uskaltaa nostaa irti maasta. Pienenä muistutuksena vielä: ohjeistan itsekeskeisesti liikkeet niin päin kuin itse ne teen, mutta toinen suunta ei ole lainkaan virheellinen. Olen vain jämähtänyt pyörimään piruetit vastapäivään, samoin kuten hypyissäkin. Ennen ohjeistusta "viralliseen" kukkopiruettiin on hyvä muistaa, että piruetti taitorullaluistimilla on (monen mielestä) vaikeampaa kuin jäällä. Jotta piruetti onnistuisi, sirklauksesta on todellakin ponkaistava voimalla piruettiin, jotta pyöriminen onnistuu. Vaikka haluan kannustaa tämän lajin harjoitteluun, joudun silti varoittamaan ettei piruetti välttämättä onnistu ensimmäisillä yrityksillä. Riittävän voiman löytäminen vie aikansa, mutta harjoitteleminen on varmin tie onnistumiseen.

Kun pyörimiseen tulee riittävästi varmuutta, on aika kokeilla piruettia sirklauslähdöstä. 1. Sirklaa takaperin muutamia potkuja vasemmalle. 2. Jätä taaempi jalka ilmaan ja liu'u etummaisella jalalla sisäkaaressa. Suunta on siis nyt myötäpäivään. 3. Potkaise/astu vapaalla jalalla tiukalle ulkokaarelle, josta piruetti lähtee liikkeelle. Pidä vapaata jalkaa hetki sivulla, jotta oikea painopiste löytyy. Kädet ovat tässä vaiheessa vielä sivulla. 4. Vedä kädet rintaa vasten ja nosta vapaa jalka kukkoliuku -asentoon. 5. Kun piruetti on pyörinyt riittävästi, eli kun vauhti alkaa loppua, "astu" piruetista pois oikealle jalalle alastuloasentoon. Onnistuneessa piruetissa "ulostulossa" syntyy ulkokaari.

Valssihyppy-tulppi: Valssihyppyyn lähdetään takaperin sirklauksesta. Aluksi otetaan alastuloasento ja käännytään etuperin. Samalla kädet siirtyvät eteen auttamaan ponnistuksessa. Oikea jalka siirtyy taaksee ja se "heitetään" eteen kun vasemmalla jalalla ponnistetaan. Sitten asianmukainen puolen kierroksen käännös ja alastulo oikealle jalalle. Tällä kertaa alastuloasentoon ei jäädä, vaan vapaan jalan luistimen kärki viedään maahan. Paino siirtyy oikealle jalalle ja tästä lähdetään tulppiin. Ohjeistus saa hypyn kuulostamaan paljon pitkäkestoisemmalta kuin se on. Tulppi tehdään ilman sisäkolmosta heti valssihypyn perään. Jalkojen asentoa ei pahemmin tarvitse vaihdella, mikä tekee tulpin lisäämisestä helppoa. Hankalinta aluksi on ehkä keskittyminen kahteen hyppyyn, mutta suosittelen keskittymään hyppyihin yksi kerrallaan. Koska tulpin lisääminen käy helposti, voi tämän jälkeen kokeilla myös tulppi-tulppi -yhdistelmää. Ensimmäiseen tulppiin lähdetään sisäkolmosesta, ja toinen lisätään perään aivan samaan tapaan kuin valssihypynkin jälkeen. Tulppeja voi itse asiassa hypätä peräkkäin niin monta kuin suinkin pääsee.

Ja lopuksi pientä jalkatreeniä! Oli kyse sitten harjoittelusta jäällä tai asfaltilla, erityisesti hypyissä jalkalihaksia tarvitaan. Toistojen määrää en lähde tarkkaan määrittelemään, sillä jokaisella on oma lähtötasonsa. Suosittelen liikkeiden tekemistä sarjoissa, joita voi lisätä oman kehityksen mukaan, kuten myös toistoja. Lopuksi suosittelen lämpimästi huolellista venyttelyä. Tässä muutamia hyviä liikkeitä:
- Tavallinen kyykky joko painojen kanssa tai ilman
- Jännehyppy (ponnistus kyykystä vartalo suorana)
- Yhden kyykky vapaa jalka joko ojennettuna eteen tai ristissä takana
- Kyykky leveässä haara-asennossa (sisäreidet)
- Varpaillenousut molemmilla ja yhdellä jalalla joko tuen kanssa tai ilman. Myös painoa voi käyttää.
- Askelkyykky

Ensi kerralla tulkoon salchow ja mikäli surkea muistini riittää, ehkä pari uutta liukua myös. Myös askeleissa voisi olla aika siirtyä eteenpäin. Mukavaa harjoittelua, älkää luovuttako!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti