torstai 18. heinäkuuta 2019

Treenikuulumisia: Kun ei meinaa vaan jaksaa vaikka haluaisi!


Olen useamman päivänä aikana halunnut päästä sykettä nostavan treenin pariin. Erityisesti plyometrinen harjoittelu vetäisi puoleensa. Mutta ei. Motivaatiota ei todellakaan puuttuisi, mutta kroppa on täysin eri mieltä. Joitakin vuosia sitten olisin väkisin paiskonut itseni raskaan treenin pariin, mutta nyt tilanne on toinen. Syitä on monia..

34-vuotiaan palautuminen vs. 24-vuotiaan palautuminen
Vanhuuteen taitaa vielä olla aikaa, mutta keski-ikä on sitäkin lähempänä. Tai jo päällä? No, riippuu varmaan määrittelijästä. Mutta ikäkriisit sikseen! Se kuitenkin on hyväksyttävä, ettei palautuminen ole samaa luokkaa kuin kymmenen vuotta sitten.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita treenin lopettamista tai edes suoranaista vähentämistä, mutta sisällön suunnitteluun on hyvä panostaa. Eli seniorijumpat voin vielä jättää väliin, ellei sitten testaaminen houkuttele..Mikä jottei?


Kuvahaun tulos haulle homer simpson old


Leiriviikko taisi todella viedä voimat
Vaikka leirityössä en itse huomaa väsymystä, jälkeen väsymys nostaa päätään varsin tehokkaasti. Varmaan tämä johtuu siitä, että varsinaista lepohetkeä ei öitä laskematta ole. Ja kuinka ollakaan, uni ei ole laadukkaimmasta päästä. Jos rehellisiä ollaan, minun makuuni hiljaisuudelle on varattu liian vähän aikaa, siis n. 8 tuntia.

Miten niin lyhyt aika? Tuohan on suositeltava unimäärä? No hei, kuinka moni nukahtaa välittömästi valojen sammuttamisen jälkeen ja nukkuu heräämättä aamuun asti? Niin no, tällaisiakin nukkujia löytyy. Itse en voi kehua kuuluvani heihin. Tai kuuluin joskus kauan sitten. Kyllä nykyäänkin uni on kohtuullista hyvinä öinä. -Ainakin jos iltarutiinit saa tehdä rauhassa.. 


Kuvahaun tulos haulle mr bean sleeping


Epilepsian huomioiminen
En suoranaisesti pelkää kohtauksia, mutta niiden jälkitila vie ns. pois pelistä moneksi tunniksi. Kokemuksiin ja niiden yksityiskohtiin menemättä olo on silloin kuin järkyttävässä krapulassa. Halvaksihan se tulee, kun baarireissua ei tarvita. Mutta jostain kumman syystä tämä tarjous ei vain houkuttele.

Sen verran tiedän, että kohtauksiin liittyy usein pitkäaikainen rasitus. Nopeat sykkeennostot, HIIT tai muu vastaava eivät ole ongelma (koputan puuta..), mutta pitkäkestoinen stressi, unenpuute ja muu kuormittava sen sijaan tuntuvat lisäävän kohtauksen riskiä. Voi mikä yllätys.. Mutta siis, tästä syystä en halua väkisin yrittää liikkua enemmän kuin voimia olisi.

Aktiivisempaa arkea
Ei tämä tosiaan pelkkää makuilua ja ahterin puuduttamista ole ollut! Kiitos uuden kämpän sijainnin, kauppaan on pikkuisen enemmän matkaa. Lisää liikettä tuo seitsemäs kerros, jonne menen todella harvoin hissillä. Itse asiassa eilen oli ensimmäinen kerta itsekseni!

Kyse ei ole niinkään neuroottisesta pakosta, vaan huonosti toimivassa ja julmetun hitaassa hississä. Jos hissiä pitää vielä odottaa 8. kerroksesta, mieleen nousee 90-luvun puhelinpelin Hugo -hahmon sanat: Kävellen oltais jo perillä!


Kuvahaun tulos haulle hugo peikko sanonnatOperaatio ”vähennän istumista” etenee niin ja näin. Koneella yritän viettää aikaa mahdollisimman vähän, mikä edelleenkin mielestäni on liikaa. Yritä siinä sitten kaikkien houkutusten parissa keskittyä pelkkiin työasioihin ja blogiin..

Eikö mitään treeniä?
Keskivartalotreenistä olen pitänyt kiinni, samoin aamuisesta jooga -ja tasapainoharjoituksesta. Viime viikolla pääsin pitkästä aikaa jäälle, mikä oli mielettömän mukavaa!! Taitorullaluistelu oli kelien vuoksi hieman tauolla. Lämpötila ei niinkään ole ongelma, vaan sateet.

Viikonloppu oli varsin kävelytäytteinen, erityisesti sunnuntaina. Alkuviikosta tuli poikettua myös urheilupuistossa, jossa innostuin kokeilemaan pienimuotoisesti spurttiharjoituksia. Tiistaina väsytti totaalisesti, joten tyydyin jooga -ja venyttelyharjoituksiin. Eilen uskaltauduin rulliksia testaamaan, ja tänään olisi tarkoitus jäällä poiketa.

Salitreenin olen jättänyt pois, sillä näin kesällä on mukavampi panostaa ulkotreeniin. Lisäksi nuo kaksi leiriä vähentävät kaudesta pari viikkoa pois, jolloin rahaa menisi hukkaan. Tähän päälle palautumisaika, jona erityisesti välittömästi leirin jälkeen saan itseni tekemään korkeintaan pieniä kävelylenkkejä.Kuvahaun tulos haulle homer simpson exercising


Yhteenvetoa
Koska reilu viikon kuluttua on uusi leiri edessä, luvassa on myös toinen palautumisprosessi. Kun siitä pääsee yli, keleistä riippuen lataan varmaan uuden kauden salikorttiin, kenties pidemmänkin jos raaskin. Syyskuussa alkavat sitten yleisövuorotkin ja jääharjoittelu pääsee taas vauhtiin. Näiden hyödyntämiseen tosin vaikuttaa työtilanne. Osallistuminen kilpailuihin on siis suunnitelmana täysin auki, vaikka uusi ohjelma on tekeillä.

Vaikka siis palautumisaika on huomioitava, ei itse treeniä tarvitse välttämättä suoranaisesti vähentää. Riippuen kuinka monta lepopäivää viikossa kroppa kaipaa, luulen että pääsyn sellaiseen kuormittavan ja kevyen treenin vuorotteluun, ja väliin tarvittava määrä raskaamman sarjan lepopäiviä. Eiköhän tämä tästä siis!

Miten teidän kesäliikkumiset ovat sujuneet?

2 kommenttia:

 1. Keväällä aloin pikkuhiljaa taas liikkua tauon jälkeen. Ikää on minullakin enemmän kuin ennen (kapas vaan :D) mutta on vaikea erottaa mikä on iän, mikä tauon (ja siihen minulla liittyneen syömishäiriön) vaikutusta mutta eniten tuntuisi olevan lihaspuolella totuttelua. Olen saanut mielestäni aika hyvin lihasmassaa takaisin, mutta lihasten palautuminen on silti ihan eri tasoa kuin ennen. Kehitystä kuitenkin on tapahtunut, ja tapahtuu. On ihana huomata miten erilaiselta liikunta ja siitä palautuminen tuntuu, kun on polttoainetta, ja unta ja lepoa. Myös venyttelyyn ja syviin lihaksiin (pilatestyyppiset liikkeet) joutuu kiinnittämään huomiota ihan eri tavalla kuin ennen.

  Matalatehoisella ja kevyellä peruskestävyyskuntotyyppisellä mennään, 0-1 kertaa viikossa viikossa joku rankempi treeni, joka on yleensä jonkun muun ohjaama (syystä että ominpäin en pääse helposti pois mukavuusalueeltani, eli matalatehoisesta, joten on vähemmän stressaavaa jos joku muu ottaa vetovastuun. Olen hyödyntänyt kaikkia ilmaisia tai hyvin edullisia tilaisuuksia liikkua porukassa tai ohjatusti mitä olen löytänyt, kun rahapanostusta salikorttiin ei nyt ole).

  Tavoitteeni on vuonna 2020 juosta puolimaraton ja alittaa aikani 1.50 kolmen vuoden takaa,tuo aika on ns.orastavan sairauden aikana tehty, joten sekin motivoi tavoitteeseen; näyttää itselleen, miten paljon paremmin terveenä voi edistyä! Uskoisin sen olevan realistinen jos elän terveellisesti, eli että ravinnosta ei nipistellä tai muutenkaan laiminlyödä palautumista, ja tämänkin asian tiedostaminen motivoi. Toki loukkaantuminen tai vastaava voi aina tulla. Itsessään juoksu -ja liikuntatapahtumat ovat niin mieluisia ja hyviä muistoja jättäviä, että halu osallistua niihin tulevaisuudessa on yksi suurimpia konkreettisia tekijöitä, minkä takia sairauteen lipsumisen haluaa jatkossakin välttää. Totuus kun on, etten koskaan ole pysynyt juoksukunnossa kauaa, jos olen laiminlyönyt riittävän ravinnon ja erityisesti hiilihydraattien saannin.

  Hyvältä kuulostavat sinunkin suunnitelmasi ja tsemppiä jäille!

  VastaaPoista
 2. Se palautumisen hidastuminen on tosiaan oma haasteensa! Mutta mielettömän kiva kuulla että kehitystä on tapahtunut, ja varmasti motivaatiokin kasvaa! Kuulostaa todella fiksulta määrältä. Puolimaraton! Aivan huikealta kuulostaa!! Nostan hattua, en tiedä olisiko minusta moiseen :O Kestävyydessä hiilareiden merkitys tosiaan korostuu, erityisesti "eilisen eväät", eli edellisenä päivänä saadut hiilarit jotka pääsevät seuraavana päivänä hyötykäyttöön :) Tsemppiä juoksuprojektiin ja treeniin ylipäänsä! :)

  VastaaPoista