Miksi koordinaatioharjoituksia on hyvä tehdä? Kyseistä harjoittelua en niin fanittavana koen haasteelliseksi kehua mokomaa touhua, mutta mukavuusalueen ulkopuolelle on hyvä astua. Lähdetään liikkeelle aivojen ja kehon yhteistyöstä. Tällaisen hallitsesta ei ole haittaa kenellekään. Jo tavallinen kävely vaatii koordinaatiokykyä juoksusta ja monimutkaisemmista liikkeistä puhumattakaan.
Välineitä
Koordinaatioharjoituksissa välineet eivät ole välttämättömyys, mutta niitä voi hyödyntää. Toki osa harjoituksista vaatii tarvittavat välineet, mutta onneksi monet ovat löydettävissä tavallisista kaupoista.
- Hyppynaru
- Ruudukko (sisällä mielukuvitusruudukko, teippiruudukko (sotkemisvaara!), maton kuviot, ulkona piirretyt ruudukot, laatat yms.
- Pallo
Hyppynaruharjoituksia
Tähän välineeseen minulla on jonkinlainen viha-rakkaussuhde. Luulen että kärsimättömyydellä on osansa, samoin taipumuksella pätkäistä naru liian lyhyeksi.. Tämä aikoinaan koulun välitunnilla tutuksi tullut kapine on loistava harjoitusväline. Harjoittelu onnistuu myös sisätiloissa. Jos motivaatio on täysin kadoksissa, suosittelen lämpimästi katsomaan videoita nyrkkeilijöiden hyppynaruharjoituksista. Suuni loksahti auki kun ekan kerran katsoin.
Oma naruhyppelyni on "vähän" lähempänä alkeistasoa, mutta (mielestäni) tehokasta. Osalla saattaa olla selkäytimessä lapsuudessa opittu hyppiminen välihyppyjen kanssa. Sen rinnalle suosittelen ottamaan yhtenäisen hyppelyn, jonka tempoa voi kehityksen myötä nopeuttaa. Harjoittelusession aikana voit tehdä seuraavia:
- Tavallisia hyppyjä tempoa vähitellen nopeuttaen
- Yhden jalan hyppyjä (esim. 4/jalka)
- Juoksuhyppelyä
- "Tuplia" (naru menee yhden hypyn aikana kahdesti ympäri. Itse en onnistu
jokaisella yrityksellä..
- Narun pyöritys takaperin (yllättävän vaikeaa!) P.S Muista hypätä.
Joskus mieleni kyllä tekisi lähestyä tätä saksilla..
Ruudukko
Ruudukolla voi tehdä hyppy -ja askellusharjoituksia. Askellusharjoitukseen esimerkin löydät täältä. Tässä muutamia hyppyharjoituksia:
- Tasajalkahypyt
- Yhden jalan hypyt
- Kaksi eteen, yksi taakse, kaksi eteen, yksi taakse
- Tasajalkahyppy & 1/2 kierrosta ympäri (1/4 riittää myös). Huom, molempiin
suuntiin!
Pallo
Nyt harjoittelua pallon kanssa esittelee ihminen, joka ei tahdo mitenkään tulla pallon kanssa juttuun! Ideoita harjoitteisiin olen napannut rytmisestä voimistelusta. -Siis alkeistasolta. Kyseessä on siis pieniä heittoharjoituksia sekä tasapainoilua.
- Heitä pallo ilmaan ja ota kiinni molemmilla käsillä.
- Ota pallo kiinni yhdelle kämmenelle
- Heitä pallo ilmaan, tee kukkoliukuasento ja ota pallo kiinni.
Ts. Heitto -- yhdelle jalalle --kiinniotto
- Sama pienen hypyn kanssa
- Yritä pitää pallo kämmenellä. Mene samaan aikaan hitaasti vaakaliuku
-asentoon. Tee sama toisella puolella.
Tulen mahdollisesti hommaamaan ns. voimistelupallon, mutta tämä kevyt halpisversiokin toimii kohtuullisesti!
Itse koen harjoittelun pallon kanssa kaikesta ärsyttävyydestään huolimatta myös aivojen haastamiseksi. Erityisesti nuo heittoharjoitukset vaativat jonkin verran miettimistä. Mielenkiintoinen harjoite voisi olla tehdä ennen kiinniottoa valssihyppy..
Lopuksi
Jatkossa pyrin kirjoittamaan lisää esimerkkejä off-ice -harjoittelusta. Otan mielelläni vastaan myös toiveita! Muistutan etten tosiaan ole koulutettu valmentaja, mutta kiinnostusta aiheeseen riittää. Teksteissä on huomattavissa omia mielipiteitä (luokkaa tykkään/en tykkää :D), sillä perieetteisiin kuuluu kirjoitettujen vinkkien testaaminen.
Huom! Pyrin lisäämään Instagrammiin mahdollisuuksien mukaan liikevinkkejä!
Näiltä näkymin lienee aika nostaa peffa penkistä ja siirtyä itsekin liikkeelle. Mukavaa päivää kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti