keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Aikuisluistelijakuvia osa 6. Sirkka

Sirkan taival taitoluistelun parissa alkoi muodostelmaluistelun parissa, mitä Sirkka jatkoikin kymmenen vuoden ajan. Tämän jälkeen yksinluistelu sai oman vuoronsa, ja vei Sirkan kilpailujen pariin jo kolmen vuoden harjoittelun jälkeen. Pelkän yksinluistelun pariin Sirkka ei kuitenkaan jäänyt.

Jäätanssi on ollut "kakkoslajina" noin 10 vuotta. Soolotanssia.” Jäätanssista tulikin tärkeä oheislaji. Jäätanssissa askeleet ja ennen kaikkea ilmaisu luistellessa ovat tärkeässä roolissa, mistä on suuri etu myös yksinluistelussa. Lisäksi Sirkka on ahkeran harjoittelun myötä yltänyt myös haasteellisempiin liikkeisiin, kuten kääntyvään sisiliskoliukuun sekä jäniksenammuntaan, eli kyykkyliuku yhdellä jalalla takaperin. Molemmat mainituista vaativat erityisesti reisilihaksilta paljon voimaa, ja ennen kaikkea tasapainoa.



























Aikuistelu on harrastusmahdollisuutena uusi. Kun sellaista oli tarjolla omalla paikkakunnalla Sirkka astui jäälle. Silloin aikuisten muodostelmaluistelua tarjoavat seurat olivat ensimmäisiä mahdollisuuksia harrastaa taitoluistelua myös aikuisiällä. Laji vetosi Sirkkaan monella tavalla:

Luistelen, koska se nyt vaan on niin ihanaa, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota.

Näitä taitoluistelu todellakin kehittää. Luistelijan on kyettävä käyttämään oikeaan aikaan niin ala- kuin keskivarton lihaksia. Myös ylävartalon lihakset ovat tärkeässä roolissa. Samaan aikaan luistelijan on keskityttävä tehtävään elementtiin. Rohkeutta Sirkalta ei puuttunut, sillä hän uskaltautui myös kilpailemaan.

Kilpailutapahtumat ovat hienoja, kun saa haastaa itsensä. En koskaan luistele voittaakseni muita, vaan esittääkseni mahdollisimman hyvän ja ehjän ohjelman.

Ajan myötä luistelu osoittautui myös loistavaksi tavaksi tavata ja tutustua uusiin ihmisiin.
Luistelu on minulle hyvin sosiaalinen tapahtuma ja olenkin löytänyt jäältä uusia ystäviä. Tyyppejä, joihin en varmaankaan olisi tutustunut muualla.




























Uusien ihmisten tapaaminen ja ystävystyminen ei rajoittunut vain kotimaahan. Kansainväliset kilpailut saivat aikaan uusia tuttavuuksia eri puolilta maailmaa.

Rakastan kansainvälisiä kilpailuja ja siksi minulle on kertynyt fb-kavereita kaikista maanosista. Rakastan kilpailujen tunnelmaa, koska kaikki luistelijat ovat yhtä suurta perhettä ja kaikki kannustavat toisiaan. Myös tuomarit ovat aivan mahtavia, koska aikuisluistelukilpailujen tuomareita yhdistää rakkaus lajiin.

Taitoluistelu on myös laji, joka voi opettaa paljon ja auttaa löytämään itsestään uusia puolia. Sirkalle luistelu on opettanut kärsivällisyyttä, mutta myös sopivaa asennoitumista niin muita kuin itseäänkin kohtaan.

Yritän olla nöyrä, eikä se vaikeata olekaan. Yritän myös arvostaa itseäni, ja olen saanut luistelukavereilta ja tuomareilta kannustavaa palautetta. Myös valmentajien antama palaute motivoi, kun tuntuu, että mikään ei onnistu.

Valmentajien antama palaute on aitoa, ja perustuu asiantuntijuuteen. Kokenut ja osaava valmentaja näkee mikä liikkeessä ei onnistunut, mutta samalla hän kykenee näkemään kaiken sen, mikä onnistui.


























Jää on Sirkalle tärkeä ympäristö, johon hän haluaa säännöllisesti.

Jos harjoituksissa ei tule hiki, niin minusta tuntuu, että tunti on mennyt hukkaan. Aikuiselle, joka on aloittamassa harrastusta sanoisin, että kehittyä voi vain hyvässä ohjauksessa. Jos haluaa kehittyä, on harjoiteltava useammin kuin kerran viikossa. Mutta "sunnuntailuistelu" on tietysti ihan hauskaa sekin.

Kehittyminen tosiaan vaatii vaivannäköä, harjoittelua ja useamman harjoituskerran viikossa. Päivittäinen harjoittelu ei oli vaadittavaa, mutta kerran viikossa riittää lähinnä juuri ja juuri tuntuman ylläpitämiseen. Riippuen millaiset tavoitteet itse kullakin on, hyvä ohjaus tarkoittaa tavallisesti ohjaajaa tai valmentajaa, joka tuntee hyvin perustekniikan. Hyvä ohjaus ei sellainaan riitä. Luistelijan on kyettävä tekemään parhaansa noudattaakseen saatuja ohjeita sekä menemään mukavuusalueensa ulkopuolelle. Lisäksi osaava ohjaaja tai valmentaja varmistaa sen, että harjoituksen aikana todellakin tulee lämmin!

Välineistä ei kannata tinkiä, jos haluaa kehittyä.

Kehittyminen vaatii tavallisesti hieman laadukkaampia taitoluistimia, ei ”markettiluistimia”. Taitoluistelijat puhuvat usein ”markettiluistimista” tarkoittaessaan urheilukaipoista sekä suurista marketeista ostettavia luistimia. Yleensä nämä kulkevat nimikkeellä ”kaunoluistin”, mutta joskus mainoksiin yritetään sujauttaa sana ”taitoluistin”.

Ns. oikeat taitoluistimet ovat hintavampia kuin kaunoluistimet, mutta sitäkin laadukkaampia ja harjoitteluun ihanteellisia. Terät on myös teroitettava säännöllisesti. Oikeanlaiset, eli lämpimät ja joustavat vaatteet taas takaavat miellyttävän harjoittelun. Suojapannat ja kaatumasuojat taas vähentävät loukkaantumisten riskiä.

Jää on elementtinä monipuolinen: Haasteellinen, laaja-alainen, esteettinen ja se mahdollista aivan omanlaisensa liikkumisen. Lajina taitoluistelusta löytyy jokaiselle jotain: Haastetta, itsensä ylittämistä, uuden oppimista ja taiteellisuutta.


























Luisteluharrastus on minulle kaikkein mieleisintä liikuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti