sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Alkuvuoden helpot vegaaniset arkiruuat: nakkeja ja seitania


Heti alkuun haluan täsmentää, että seuraaviin ruokiin käytetyt raaka-aineet eivät yleensä ole erityisen edullisia. Tai miten sen kukin määrittelee. Meidän kohdallamme kyse on ollut puoliksi hyvästä tuurista, ja puoliksi paikallisen Citymarketin tarjouksista. He nimittäin laittavat säännöllisesti kasvis- tai peräti vegaanituotteita kunnon alennusten puolelle.

Kyllä, kyse on ns. viimeisen päivämäärän tuotteista. Mutta kas kummaa: mainitut tuotteet voi pakastaa! Ihan ikuisuuksiksi tuotteita ei kannatta jättää pakastimeen, mutta esimerkiksi 2-3 kolmen viikon aikana käytettyinä ovat toimineet oikein hyvin. -Eivätkä allekirjoittaneet ole sairastuneet ruokamyrkytyksiin. Tällä kertaa parhaat tuotteet ovat seuraavia: vegaaniset sekä kananmunanakit, kasvissoseet sekä seitanleikkeet. Tässäpä tammikuussa testatut ja hyviksi havaitut arkiruuat:

Nakkikeitto
No tämähän on helppo kuin mikä! Perunaa, porkkanaa, sipulia ja pari pakettia vegenakkeja. Mausteeksi nestemäärän mukaan kasvisliemikuutioita ja mustapippuria. Pieni vinkki: punainen paprika piristää kummasti! Ja toinen vinkki: En suosittele Poutun vegenakkeja.. Tätä nakkikeittoa onkin tehty pariin kertaan, ja tietenkin reilu satsi viiden litran kattilaan.


Kuvan mahdollinen sisältö: ruoka Hmm.. näyttää aika hirveältä! :D


Nakkikastike
No voihan nakki sentään! Kuten arvata saattaa, nakkipaketteja tulikin hamstrattua. Tästä kastikkeesta tuli vähän strogaff -tyyppinen, ja himskatin hyvää muuten!

  • Pari pakettia vegenakkeja
  • 1-2 sipulia
  • muutama keskikokoinen porkkana
  • venäläisiä suolakurkkuja
  • tomaattipyrettä
  • Sinappia
  • Suolaa ja mustapippuria

Kastikkeen suurustaminen tapahtui vähän samaan tapaan kuin teen valkokastikkeet: 3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja 7 desiin vettä. Vesi lisätään jauhojen sekaan rivakasti vispaten. Kun nakit ja kasviksen on ruskistettu pannulla, lisätään suuruste pienissä erissä. Itse lisäsin mausteet, ketsupin, sinapin ja suolakurkut vasta lopuksi. Hyvää tuli! Kastikkeen seurana oli keitettyjä potaatteja. Pahoittelen kuvan puuttumista, asia tuli mieleen vasta kun lautanen oli tyhjä..


Kuvahaun tulos haulle vegenakki


Punajuurisosekeitto kikherneillä
Cittari yllättää meidät iloisesti joka tammikuu laittamalla jouluruokiin käytettävät kasvissoseet alennukseen. Punajuurisoseesta, perunoista ja kikherneistä syntyikin oikein hyvä sosekeitto. Punajuuren maku on sen verran terävä, että perunat ja kikherneet tuovat mukavasti pehmeyttä.

Miksei punajuuria voi hommata erikseen? No voi tietenkin. Tällaiset valmissoseet sopivat toisaalta hyvin hetkiin, joina akuutti laiskuuskohtaus kohdistuu nimenomaan punajuurten kuorimiseen ja paloitteluun.


Kuvahaun tulos haulle punajuuri


Seitanwokki
Okei, nyt on pakko myöntää että tämä ruoka oli kyllä puolison valmistama. Cittarissa sattui olemaan tarjouksessa seitan -fileitä ”perus”- ja kebabmaustettuina. Minulta oli ruuanlaitto sinä päivänä kielletty. Mitäpä siinä voi tehdä muutakaan kuin pysyä keittiöstä poissa. Mitä noista seitan -fileistä syntyikään? Sanoisinkos että erittäin hyvä wokki! Siitä löytyi mm.

  • 2 pientä sipulia
  • 3 keskikokoista porkkanaa
  • purkki ananaspaloja
  • yksi iso punainen suippopaprika
  • 2 pakettia seitan -fileitä
  • Sweet chili -kastiketta (Lidl)
  • mustapippuria
  • 1 prk herkkusieniä
  • lasinuudeleita

Ananaspalat toivat mukavasti mehevyyttä wokkiin! Mustapippuri mausteena taas lämmitti mukavasti pakkaspäivinä.


Kuvahaun tulos haulle lidl sweet chili             

















Lopuksi
Vegenakkeja ja seitania.. ja tekstissä puhutaan edullisista ruuista. Suosittelen tosiaan lämpimästi kurkkaamaan mahdolliset tarjoukset. Jos viimeinen käyttöpäivä on lähellä, pakastaminen onnistuu kyllä. Tarjoustuotteiden saatavuus riippuu paljolti kaupan käytännöistä. Meillä on siinäkin mielessä hyvä tuuri, että kaikki suuremmat marketit ovat kävelymatkan päässä. Tällöin tarjouksia on helpompi kytätä.

Keitot ja suuremmat satsit kastiketta ovat tulleet kuluneen vuoden aikana varsin kovaan käyttöön arkiruokina. Syy on yksinkertainen: Niitä voi tehdä kerralla ison satsin, ja valmistaminen käy aika vaivattomasti. Ja mikä parasta: Heti seuraavana päivänä ei tarvitse tehdä uutta ruokaa! Ei minulla ole mitään ruuanlaittoa vastaan, mutta muutakin tekemistä sattuu usein löytymään.

Tällainen menu tällä kertaa. Mukavaa helmikuuta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti