maanantai 24. elokuuta 2020

Maskisuositus: moralisointia ja pirteitä kuoseja

Tuli päivä jona maskisuositus astui voimaan. Osassa maissa suositus on ollut pidempään voimassa. Koska kyseessä on suositus, pakkoa ei luonnollisesti ole. Itse olen käytännössä noudattanut suositusta ehkä hieman laiskemmin kuin suositeltaisiin. Saatuani kaksi kankaista maskia ommeltua olen alkanut käyttää maskia joukkoliikenteessä. 

Viime viikolla ennen toisen maskin valmistumista Ratkaisuni oli yksinkertainen: Kävelin ne matkat jotka olivat käveltävissä. Tämäkään vaihtoehto ei ollut huono, sillä päivään tuli mukavasti lisää arkiliikuntaa. Maskisuosituksen tuomat sivuvaikutukset ovat kuitenkin herättäneet ristiriitaisia ajatuksia. 

Maskimoralisointi
Olen ommellut kaksi maskia vanhasta Ikean tyynyliinasta. Jo ensimmäisen lauseen kirjoittaminen houkuttelee pyyhkimään kaiken pois. Maskinihan ei ole huippuluokkaa vaadittavine ominaisuuksineen! Itse päädyin käyttämään maskia sillä ajatuksella, että suojelen muita. Sen verran voin todeta, että kangasta on kaksinkertainen kerros. 

Seurattuani jonkin aikaa ihmisten laittamien maskikuvien kommentteja kuvien saama harvinaisen suuri määrä kritiikkiä harmittaa hieman. Sen sijaan että henkilö saisi kehuja riskiryhmien suojelemisesta kommentoijat kiinnittävät ensisijaiset huomiota mm. maskin laatuun, onko puettu täydellisesti jne. Itse olen valmis kehumaan jokaista, joka käyttää nk. kansanmaskin tasoista suojaa paikoissa joissa maskin käyttö on aiheellista: käyttäjä suojelee muita.

Vaikka en maskista erityisemmin pidä, olen valmis käyttämään sitä esimerkiksi jäällä tai vaikka salilla  (ei kuulosta mukavalta..), jos maskin käyttäminen on paikan käyttömahdollisuuden hinta. 

Ekolologisuus ja taloudellisuus
Olen nuuka: mielestäni kertakäyttöiset maskit tulevat tyyriiksi. Lisäksi minua hieman ärsyttää käyttäjien vajavaiset taidot heittää maski roskikseen käytön jälkeen. Voi toki olla roskikseen tähtääminen on vain niin vaikeaa, että maski päätyy maahan. 

Pienen käynnistymisvaikeuden seurauksena sain ommeltua kaksi maskia. Jos vielä 2-3 saisi tehtyä, niin riittävät varmasti. Kokeilin aluksi ns. "suoraa" mallia, eli kaksi (siis neljä) kappaletta ommellaan yhteen ja keskelle jää sauma. Lopputulos oli turhankin istuva, mutta käyttökelpoinen. Laskostettu malli sen sijaan onnistui paremmin. Molempiin kiinnitin kuminauhat ihan käsin ompelemalla. Seuraavaan voisi ommella kujan jonka läpi nauha pujotetaan. Tällöin kuminauhaa ei tarvitsisi erikseen kiinnittää. Ihana laiskuus..

Eivät kertakäyttömaskit nyt niin kalliita ole etteikö niitä voisi ostaa. En ole huippuompelija, mutta sen verran ompelutaitoinen että lopputulos on ollut kohtuullinen. Samalla vanhat, alunperin roskikseen menevät tyynyliinat saivat "uuden elämän". 

Hyviä puolia?
Ompelukone oli pitkään kaapissa pölyttymässä monista suunnitelmista huolimatta. Maski on ollut itse asiassa sopiva tekele ompelutaitojen herättämiseen: riittävän helppo ja jopa käyttöön tuleva väline. Pysyttelen toistaiseksi ihan tylsän tavallisissa maskeissa, eli ei tyylikkäitä kuoseja, koristeita tms. 

Jos mukaan ottaa hieman huumoria, maskin toinen hyvä puoli näyttäisi olevan mahdollisuus peittää kasvoista juuri se olennainen osa. Ei haittaa vaikka olisi nukkunut miten huonosti tahansa, maski peittää myös tummat silmänaluset. Mitähän vielä? Kai maski antaa ainakin jonkaisen UV-suojan?

Pohdintaa
Näin pk-seudulla asustelevana ja joukkoliikennettä käyttävänä pyrin käyttämään maskia siellä missä käyttö on aiheellista: kulkuvälineissä, kaupassa sekä ylipäänsä paikoissa joissa ihmisiä on runsaasti. Jäällä ja salilla en toistaiseksi käytä maskia. Tosin mikäli yleisövuorot saadaan pitää ja väkeä alkaa olla runsaammin, harkitsen vakavasti maskin käyttöä. 

Itse en näe aiheelliseksi tarkkailla onko maskia käyttävien maskit kansanmaskeja, puettu täydellisesti, tai onko henkilöllä pelkästään huivi suojana. No, toki maski olisi hyvä vetää myös nenän päälle. Sen verran minussa vielä on terveydenhuoltoalan ihmisen "vikaa" jäljellä. 

Vaikka pidän toivottavana maskin pitämistä erityisesti paikoissa joissa turvavälin pitäminen on vaikeaa, en näe maskien käyttöönottoa realistisena skenaariona. Ymmärrän miksi käyttöönotto voi osalle vaikeaa. Uskon että maskit yleistyvät kun saanti tehostuu ja valikoima laajenee. Esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa maskit ovat kuuluneet katukuvaan jo pitkään, ja muuttuneet enemmänkin asusteeksi. Tuskin sekään ilmiö tapahtui hetkessä. 

Uskallan kuitenkin uskoa että lokakuuhun mennessä maskeja näkyy katukuvassa selkeästi enemmän. Asiaa voisi nopeuttaa lisäämällä positiivisia assosiaatioita samaan tapaan kuin ajatuksella maskista asusteena. Vaikka itse olen pysytellyt tylsässä valkoisessa puuvillassa, kieltämättä maskit erilaisia kuoseilla on varsin veikeä näky katukuvassa. 

Millaisia ajatuksia maskisuositus on herättänyt sinussa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti