keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Taitorullaluisteluun liittyen: vähän lisää kengistä

Vaikka syksyllä rullaluistelukausi kääntyy loppusuoralle, saattavat Suomen kelit mahdollistaa harjoittelun jatkamisen ties miten pitkään! Ja minun tuurillani lunta satelee reilusti syyskuussa ja pysyy jääräpäisesti maassa seuraavaan toukokuuhun asti. Kirjoitin aikaisemmin luistinkenkien valitsemisesta, ja nyt tekstille tulisi hieman jatkoa kerättyjen kokemusten kera. Aikaisempi kenkäteksti löytyy täältä. Tekstissä käytettyjen esimerkkien henkilöt ovat siis taitoluistelijoita, mutta henkilökohtaisten kokemusten perusteella voin todeta, että kengän suhteen nämä lajit ovat rinnastettavissa. 

Kenkään valitetessa asiaan vaikuttaa paljon se, miten pitkään on luistellut, miten usein luistelee, laji, elementit ja tietenkin jalan malli. Jos olet aloittelija, kannattaa se ottaa huomioon sopivaa kenkää metsästäessä. Mikäli kokemusta on jonkin verran kertynyt jään puolella, itse suosittelisin samankaltaista tai peräti saman merkin kenkää kuin jäällä on käytössä. Taitorullaluistimet ovat siinä määrin haasteellisemmat, että itse en ainakaan testailisi liikaa. Vaikka rahaa olisi käytettävissä rajattomasti, en myöskään suosittelisi aloittelijalle "pro-tason" kenkää. Miksi? Vähän luistelleelle (niin terällä kuin pyörillä) kenkä ei välttämättä sovellut jos perusluistelu on harjoitteilla ja elementeissä ollaan vasta alkumetreillä. Tämä ei toki tarkoita sitä etteikö pro-tason kenkää saisi ostaa, mutta on hyvä miettiä onko valinta kannattava. Siteeraan tässä yhtä, erittäin hyvää pohdintaa: Mun kokemukseni on, että ainakin alussa ei ole vielä iso merkitys mitkä kenkiä käytät. Tärkeä vaan, että ne ovat sopivat kokoiset ja mukavat. Toki minulla ei koskaan ollut tärkeä kengät ja terät, mun filosofia on, että elementtiä minä teen eikä mun luistimet  
Pariluistelun voi käyttää ihan sama kengät ja terät, mitkä käytetään yksäriin.
Ainakin minusta olisi hyvä pohtia kannattako esim. bronze luistelijan ostaa esim. Edea Jazz, Piano kengät, onko hyvä käyttää huippukengät, kun olet vielä opiskelemassa yksiöishyppyjä.. Tästä voi olla eri mielipiteitä, ainakin minusta tuntuu, että turha maksaa sen vaiheessa 600 euroa kengistä.
Mainitut Edean merkit ovat tosiaan kalleimmasta päästä, ja tarkoitettu nimenomaan todella vaikeuden elementtien harjoitteluun. Jos työn alla on valssihyppy, neloishyppyihin voi olla sen verran matkaa että useamman satasen säästäminen vähän yksinkertaisemmilla kengillä ei välttämättä ole niin hirveä ratkaisu. Raskaamman sarjan harjoittelijoille mainittu Edea Piano löytyy kyllä Nice Skaten valikoimasta täältä. Tässä vielä kuva kyseisestä kengästä, mikä on kieltämättä varsin tyylikäs!

Kuvahaun tulos haulle edea piano

Aloittelevilla aikuisilla Edean kengän malli Overture on ilmeisesti ollut varsin yleinen. Tämä malli löytyy myös Nice Skaten valikoimasta rullien kera täältä. Kenkä sopii ainakin tuotekuvauksen perusteella axelin ja kaksoishyppyjen harjoitteluun, eli varsi on todennäköisesti tukeva myös taitorullaluistimiin. Edea Chorus sen sijaan on vähän "raskaamman sarjan" kenkä, mikä minullakin on taitorullaluistimissa. Tosin jos jämäkämpään kenkään tottumaton nämä ottaa käyttöönsä, kannattaa varustautua silikonipehmusteilla, eli nk. geeliputkella. Saman mallin kengässä voi myös olla joskus eroja.  toiset Chorukset yllättivät. Ensimmäisissä on pakko käyttää silokonipehmustetta, koska varsi ja kielen reuna painavat sairaasti. Toisissa ei tällaista ongelmaa ole. Eli sellaisen ohjeen voisi antaa, että kokeile useampi pari, jos mahdollista. Istuvuudessa voi olla eroja. Tässä tosiaan otettiin hyvin esille se, että sovittaminen kannattaa, ja vähintään yhtä paljon kannattaa varata riittävästi aikaa. Edean kengissä on tosiaan tämä oma ulkonäkönsä, mikä ilmenee erityisesti koron mallissa: 

Kuvahaun tulos haulle edea chorus 

Itse olisin ensimmäisenä hommannut jäällä käyttämäni RF2 -malliset kengät, mutta saatavuus käytettynä oli huono, enkä raaskinut ostaa uusia. Itselläni on jalkaongelma jos toinenkin, muun muuassa järkyttävät vaivaisenluut. RF2 -kenkä on riittävän leveytensä vuoksi ollut varsin armollinen,  ja varsikin on tosi tukeva. No, jäällä treenatessa niin tukeva että geeliputken oli pelastettava tilanne. Nice Skaten sivuilta löytyy myös mainittu malli rullien kera täältä. Lisäksi tarjolla on Risportilta RF1, RF3 sekä Risport Royal. Jälkimmäisessä on panostettu myös estetiikkaan varsin nokkelasti: 
Kuvahaun tulos haulle risport royal

Tosin ulkonäköä ei kannata laittaa luistinkengän ensisijaiseksi valintakriteeriksi. Kaikki mainitut mallit on tarkoitettu kilpaluisteluun, ja vähintää kaksoishyppyjen hyppimiseen, mikä kannattaa huomioida jälleen varren jämäkkyydessä. Olen ehkä hieman puolueellinen, mutta itse olen tuohon Risportiin tykästynyt! Siksi joudun myöntämään että Edean Chorus -malli on myös toiminut hyvin. 

Jos suinkin mahdollista, kengän sovittamista ei voi painottaa liikaa! Käytettyinä ostettuina voi sovittaminen toki olla haasteellista, etenkin jos myyjä asuu toisella puolella Suomea. Tässä vaiheessa kannattaa pyytää pohjallisen mitat ja verrata niitä oman jalan mittoihin. Muussa tapauksessa ei kannata ostaa vain sellaisia kenkiä jotka näyttävät kivalta ja hinta on sopiva. Välillä toki voi käydä niinkin, että kaupassa tai muussa ostotilanteessa kenkä istuu hyvin, mutta harjoittelun alkaessa ja lisääntyessä tulee hankaluuksia. Erilaisilla pehmusteilla voi ongelmasta riippuen helpottaa tilannetta, mutta jos kenkä todella puristaa, eivät suojat auta. Joskus luistimia on mahdollista muokata, venyttää yms, mutta kotikonsteissa lienee omat riskinsä. Jotkut kengät taas paremmin tiettyyn jalan malliin kuin toiset. Mulla itsellä oli joskus risport laserit, olivat hyvät. Seuraavat luistimet olivat riedellit (malli joka vuosia sitten lopetettu). Tykkäsin näistäkin todella paljon mutta kenkä pehmeni ja jalka kasvoi ja jäivät pieneksi. Edean chorukset(vanhempi malli) tulivat seuraavaksi. En tykännyt näistä luistimista ja painoivat pikkuvarpaita vaikka koko oli oikea. Vaikka juuri kehuin Edeaoita, on pakko myöntää että verrattuna Risportiin Edeat ovat leveinäkin hieman kapoiset. Olen yrittänyt helpottaa tilannetta löystämällä nauhoja. Eli jos jalka on leveämpää sorttia, kannattaa ainakin minun mielestäni hoitaa sovitus todella huolella. 

Entä jos kenkä osoittautuu turhan suureksi? Minulla ei ole kokemusta selkeästi liian suurista kengistä, vaikka nuo juuri kehutut RF2 -kengät ovat ehkä hieman turhan reilut jos sukka on liian ohut. Jos jalka oikeasti liikkuu kengän sisällä miten sattuu, on vaikea keskittyä muuhun luisteluun. Joskus kokoa joutuu muuttamaan reilustikin pienempään. omat Chorukseni menivät vaihtoon, kun Edean standilla todettiin ekat luistimet (koko 280) "kanooteiksi". Nyt käytössä on koko 270 ja kun pohjallista katsoo, niin 265 voisi olla se "oikea koko", mutta sitten koittaisi kyllä jo sellainen ahtaus, että jalat eivät halua huudattaa hoosiannaa. Kummiskin tekeminen helpottui heti, kun luistinkoko pieneni kahdella numerolla. Itse kukin meistä on varmaan lapsena kokeillut vanhempiensa kenkiä, tai ylipäänsä liian suuria kenkiä. Jos jo pelkkä kävely on haasteellista, niin tanssista ei parane edes keskustella. Sama pätee luistimiin. Liian pieni kenkä ei saa olla tietenkään, mutta ylimääräistä tilaa ei saisi olla liikaa. Jalka liikkuu kengässä jonkin verran elementtien mukaan, mutta liukumista ei saisi tapahtua. 

En valitettavasti löytänyt tietoa mallista, mutta useiden negatiivisten kokemusten myötä kehotan välttämään aivan aloittelijoille tarkoitettua kenkää. Kenkä oli kuulemma niin topattu, että luistelu oli todella hankalaa. Eli sen verran saa kenkä olla edistyinelle, että liikkuminen onnistuu. Wifoista olen myös kuullut lähinnä negatiivisia kokemuksia, mutta mallia ei hirveästi markkinoilla näytä olevankaan, siis mitä itse olen katsellut. 

Toivottavasti tekstistä oli apua aihealuetta pohtiville! Seuraavaksi tiedossa on päivitys itse harjoittelusta, nyt nimittäin löytyi todella mukava treenipaikka..




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti