sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Miten kausi sujui: Kehitysta tapahtui sittenkin!!


Kesä koputtelee ovelle ja kevätkausi treenissä alkaa olla virallisesti ohi. Tämä pienoinen väsyminen aiheutti hetkiseksi sellaisen ”kaikki meni pieleen” -olotilan. Tänään päätin kuitenkin hieman pohtia mahdollisia syksyllä asetettuja tavoitteita sekä mahdollisia onnistumisia. Kun tarkastelin tarkemmin kaikkea mitä on ”jäänyt käteen”, yllätyin positiivisesti. Jos jokin syys-ja kevätkautta voi kuvailla, niin ajatus ”koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta”. Tietenkin fyysiset ominaisuudet voivat asettaa omat rajoitteensa, mutta suurimmaksi osaksi asenne ja usko omiin kykyihin ratkaisee paljon. Hassua ehkä, mutta opiskelun intensiivisyydestä huolimatta kevätkaudella kehitystä tapahtui eniten.

Käsilläseisonnasta siltaan ja päinvastoin
Molemmat liikkeet kiehtoivat ja halusin ne oppia, mutta tietenkin pelkäsin edes yrittämistä! Syynä tähän olivat epäonnistuneet yritykset lapsena. Mitään suurta vahinkoa ei siis tapahtunut, mutta käsilläseisonnasta läjähdin aina selälleni kun en tajunnut laittaa selkää kaarelle. Jep, en ollut mikään välkky. Aikuisena läjähdykset eivät enää houkutelleet. Tosin suurin ongelma oli se pienoinen häpeä, jonka saamani huomio olisi tuonut tullessaan.Kuvahaun tulos haulle bridge position cartoon


No, kumpaakin liikettä aloin harjoitella seinää apuna käyttäen. Eli käsilläseisonnassa otin jaloilla seinästä tukea ja ”laskeuduin” siltaan. Sillasta taas ”kiipesin” seinää pitkin potkaistakseni jalat yli. Hmm, yrittäkää tulkita epämääräistä selitystäni. Vähitellen lisäsin etäisyyttä seinästä, siis varmaan sentti kerrallaan. Mutta kas kummaa, lopulta koitti se päivä kun kumpikin liike onnistui! Eli opin 32-vuotiaana sen, mitä en 12-vuotiaana millään saanut onnistumaan. Jotain hienoa tässä kieltämättä on!

Kärrynpyörä yhdellä kädellä
Tämä ei suoranaisesti ole uusi liike. Pääsin kärrynpyörän yhdellä kädellä jo lapsena, mutta vain toisella puolella. Lisäksi hommaan tuli ehkä parinkymmenen vuoden tauko, en tiedä miksi. Niiden vuosien aikana oletin etten osaa kyseistä liikettä enää. Kiitos tuon kuntosaliharrastuksen, innostuin jonkin sekopäisyyskohtauksen myötä kokeilemaan ja sehän onnistui!


Kuvahaun tulos haulle cartwheel cartoonVäärällä” puolella liike on tietenkin vaikeampi ja sujuu takkuisemmin, mutta ihan periaatteesta teen saman verran molemmilla puolilla. Myönnän haaveilevani ”aerialin” oppimisesta, eli kärrynpyörä ilman käsiä. Tämä kuitenkin vaatii jo sopivaa harjoitteluympäristöä, eli pehmusteita. En tiedä pääsenkö sellaiseen tilaan harjoittelemaan, mutta ”never say never”...

Biellman
Tämä oikeasti yllätti! Vaikka olen notkea, pyörivässä liikkeessä on ihan eri asia tehdä biellman-asento kuin paikallaan. Pitkään ongelmana oli asennon ”pyöreys”, eli vapaa jalka jäi suoristamatta. Jossain vaiheessa piruetti alkoi pyöriä paremmin, ja uskalsin ojentaa jalkaa suoremmaksi. En ole vielä kuvannut piruettia, joten en uskalla innostua liikaa. Positiivista palautetta on kuitenkin tullut, eli ilmeisesti asento on kohtuullinen?Kuvahaun tulos haulle biellmann position silhouette Tuohon kun vielä pääsisi..


Jos joskus saan jalanvaihtopiruetit niin pitkälle että eri asennot onnistuvat, biellman olisi hauska osata myös jalanvaihdon kanssa. ”Maalla” myös toinen puoli onnistuu, mutta hivenen takkuisesti. Ehkä tästä tulee yksi notkeustavoite/pyrkimys kesälle?

Kaksoissalchow
Tämä oli niiiiin hieno juttu! Mietin jo hetken että pääsenkö koskaan yhtäkään kaksoishyppyä tai axelia. Nyt yksi kaksoishyppy on ns. sallitun rajoissa, eli onnistuu vartin vajauksella. Vartti eli neljännes on siis sallittu vajaus. Teknisissä pisteissä voi tulla pientä vähennystä, mutta hyppy lasketaan kaksoishypyksi.

Hyppy on vielä hataralla tasolla, eli se täytyy niin ikään kaivaa esiin. Minulla on muutama tapavirhe, joita toistan. Yleensä tarvitan 3-4 yritystä ennen onnistumista. Uskon kuitenkin ns. parempien hyppyjen lisääntyvät harjoittelun myötä. Tässä kesän aikana yritän nimenomaan saada enemmän onnistuneita versioita sekä täydentää rotaatiota. Minulla ei kuitenkaan ole kiirettä tai/ja pakkoa saada välittömästi lisää hyppyjä kokoon. Mutta kun hallussa on yksi hyppy, voi uusien oppiminen käydä hieman helpommin. Jos nyt jotain ”ennustuksia” on tehtävä, luulen että kaksoisritti tulee vähitellen perässä..

Ulko-ja sisäkäänteet
Voi himskatti miten näiden kanssa meinasi deodorantti pettää! Kuten arvata voi, kuulun niihin luistelijoihin joille askeleet tuottavat ongelmia. Käänteen vaikeutta on hieman vaikea selittää. Erona kolmoskäännökseen on, että terän pitäisi päätyä samalle kaarelle kuin ennen käännöstä. Eli ulkokäänteessä päädytään ulkokaarelle. Käännös vie automaattisesti päinvaistaiselle kaarelle, jolloin käänne vaatii koko kropan osallistumista jotta terä menisi oikeaan asentoon.Tässä hieman Youtubesta löydettyä (ei minun) demonstraatiota:

Koko liike on suorastaan luonnoton! Kroppa pyrkii täysin päinvastaiseen suuntaan terää myöten. Vähitellen ylä- ja alavartalo alkavat suostua yhteistyöhön, ja mahdollisuudet onnistua lisääntyy. Käänteen vaikeutta on hieman hankala selittää näin tekstin kautta. Ongelmaa voisi luonnehtia ajatuksella ”kroppa pyrkii juuri siihen suuntaan mihin ei pitäisi mennä”. Uudeksi haasteeksi otin käänteen takaperin, ja taas meinaa deodorantti pettää! Luulen että opin tuonkin pirulaisen, mutta sinnikkyys on kieltämättä koetuksella. Toisaalta jos kerran opin käänteet etuperin, varmasti opin myös toisinpäin! (joko korvistani nousee savua?)

Yhteenvetoa:
Vaikka opittavaa on vaikka millä mitalla, eteenpäin on menty oikein kiitettävästi! Vaikka listalla on vasta yksi kaksoishyppy, luulen että sen oivaltaminen helpottaa uusien oppimista. Haluan uskoa oppivani myös kaksoisritin- ja flipin. Itse asiassa näiden suhteen tulee olemaan mielenkiintoista kumpi tulee ensin. Vaikka flipin pitäisi olla vaikeampi, minulle se on jostain syystä ollut helpompi. Axelin suhteen päätin olla stressaamatta. Se tulee kun tulee.

Tuolla akrobatia -puolella olisi kieltämättä hauska kehittyä lisää. Liikkeistä on ollut suuri hyöty niin motivaation, kuin taitojen lisäämisen kannalta. Olen viime aikoina yrittänyt yhä enemmän yhdistää liikkeitä toisiinsa, sillä haluan teknisten taitojen ohella kehittää myös keskittymiskykyäni. Tai ainakin toivon että onnistuisin sitä kehittämään.. Myös notkeudessa olisi hauska kehittyä, mutta uskon sen tapahtuvat liikkeiden kautta. Eli yhdistelmiä kehiin ja pieniä ”koreografioita” kokoon!

Nyt kun tarkemmin miettii, varsin hyvä fiilis tästä vuodesta on sittenkin jäänyt. Jos jotain on tullut todettua, niin pieni irtiotto ja rentoutuminen vievät ihmeen pitkälle.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson woohoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti