maanantai 26. maaliskuuta 2018

Harjoittelu spinnerillä: Tasapainoa, lihasten vahvistamista ja kehonhallintaa


Jään puolella minulla on ollut ongelmia jo pidemmän aikaa mm. kaksoishypyissä ja pirueteissa. Muutama tuttu oli suositellut spinnerin käyttöä, mutta asia lykkääntyi aikaansaamattomuuteni vuoksi. Lopulta pongasin spinnerin nettikirpparilla, ja viime keskiviikkona tuo odotettu treeniväline saapui postissa. Sitten alkoikin harjoittelu, mikä alkuun luonnollisesti oli hivenen turhauttavaa haasteellisuutensa vuoksi.. Kolmantena päivänä tapahtuu ilmeisesti yhtä sun toista. Mm. harjoittelu spinnerillä alkaa luonnistua. Tulevaan tekstiin ei liity kaupallista yhteistyötä.

Mikä ihmeen spinner?
Spinner eli piruettilusikka on kengänpohjan muotoinen, kaarevalla pohjallisella varustettu muotilätyskä, jos siis brutaalin rehellisiä ollaan. Kyseessä ei siis ole tuo viime kesänä hittituotteeksi noussut jojon korvike. Spinnerin hinta pyörii 30 euron molemmilla puolilla, ellei erikoistarjouksia ilmene. Kokoonsa ja muotoonsa nähden kyseessä on siis varsin arvokas kapistus. Ostin omani Facebookin ”Taitoluistelutorilta” parilla kympillä, eli jokunen euro siinä säästyi. Toki spinnerin käyttöikä on pitkä, eli uusikaan ei välttämättä ole huono investointi.

Spinnereitä on ainakin kahta lajia, joista toinen (violetti väriltään) on muotonsa vuoksi haasteellisempi harjoittelussa, mutta toisaalta kehittävämpä (??). Itse ostin ”helpomman” sinisen version, sillä joskus spinneriä testanneena tiedän että tämäkin aiheuttaa päänvaivaa.

Kuvahaun tulos haulle spinner off ice Kuvahaun tulos haulle spinner off ice

Mitä spinnerillä tehdään?
Spinner on tarkoitettu tukemaan mm. taitoluistelijoiden ja tanssijoiden harjoittelua. Spinnerillä voi tehdä tasapainolaudan tapaan tasapainoharjoituksia, mutta yhdellä jalalla. Tai todella pienijalkaiset saavat ehkä molemmat jalkansa mahtumaan? Spinnerin kaareva pohja tuo hieman lisähaastetta tasapainoiluun, ja kyseiset harjoitteet ovat todella hyviä keskivartalon lihasten ohella myös jalkojen lihasten vahvistamiseen. Vaikeustasoltaan vertaisin spinneriä tavalliseen tasapainolautaan, mutta tasapainopalloon- tai tyynyyn verrattuna spinner on (mielestäni) helpompi.

Lisäksi spinnerillä voi nimensä mukaisesti harjoitella piruetteja, minkä kaareva pohja mahdollistaa. Aluksi pyöriminen on todella hankalaa, ainakin minun mielestäni, mutta vähitellen painopiste löytyy ja kehonhallinta kehittyy. Itse harjoittelen spinnerillä erityisesti nk. rotaatiopiruettia, koska sen kanssa on ollut vaikeuksia niin kauan kuin muistan. Rotaatiopiruetin ”sujumattomuus” vaikuttaa negatiivisesti hyppytekniikkaan, sillä kyseinen liika on sama jäällä ja ilmassa.

Kuvahaun tulos haulle spinner edea Ja vähän stailatumpia...

Miten harjoittelu on sujunut?
Totta puhuen ensimmäisella ja vähän toisellakin kerralla olisin ollut valmis heittämään tuon mokoma lätyskän ikkunasta ulos. Tai en sentään. Ennen heittämistä olisin iskenut sen jollain terävällä palasiksi. Tai ei nyt niinkään. Olisin heittänyt sen syövyttävään happoon. Koska en omista kirvestä enkä etikkahappoa vahvempaa tavaraa, oli tyydyttävä siihen tosiasiaan, että harjoittelu jatkuisi.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson fall down

No, kolmantena päivänä otin spinnerin mukaan salille, koska liikuntasaleissa tilaa oli jo paremmin. Peilistä huomasin jotain mielenkiintoista (itseni ohella). Lonkkani kääntyvät piruetissa sisäänpäin, mikä selkeästi pilaa tasapainon löytämisen. Ihan mielenkiinnosta kokeilin nyt asian tiedostaen pitää jalkojen asennon avoimena. No nyt alkoi sujua! Pidin pyörimisnopeuden vielä hitaana, sillä ylävartalon asento on hieman hakusessa. Jostain syystä olen joko kumarassa tai hieman takakenossa.

Muutamien, jo paremmin onnistuneiden pyörimiskokeilujen jälkeen päätin kokeilla kierroshyppyjä ja axelia niin, että yritän pitää lonkat auki. Tasapainon ja hypyn onnistumisen suhteen tuli selkeitä muutoksia parempaan! Eli kiitos spinnerin, onnistuin löytämään virheasennon, joka on ilmeisesti kiusannut jäälläkin. Syy tuohon lonkkien kääntymisessä sisäänpäin ei kuitenkaan ole rakenteellinen, ei ainakaan niin paljoa että asia vaikuttaisi. Sen sijaan joudun myöntämään laiminlyöntini mm. pakaroiden ja reisien sivuosien treenaamisessa. Vaikka taas yhden asian selviäminen oli tietenkin positiivinen asia, huolimattomuuteni sai jälleen punan nousemaan kasvoille. Eli kankkutreeniä kehiin..

Mahdollisia tavoitteita?
Nyt kun virheasento löytyi, seuraava haasteellisempi homma onkin siirtää korjausliikkeet jäälle. Mitään suuria harppauksia en odota ensimmäisiltä kerroilta, ja olen varautunut toistamaan perusliikkeitä useampaan kertaan. Toisaalta ole siinä mielessä toiveikas, että jos virheasento korjaantuu (tietoisesti) jään ulkopuolella ja kankut vahvistuvat, kenties asennon muuttaminen jäällä on ihan realistinen skenaario.

Kuvahaun tulos haulle balance practice cartoon

Pyrin harjoittelemaan spinnerillä mahdollisimman usein, ja hieman pidempiä sessioita salilla. Odotan mielenkiinnolla potentiaalisen kehittymisen etenemisen seuraamista, sillä kolmannella kerralla meni selkeästi paremmin. Uusi kokeilu olisi edessä huomenna, mutta yritän tänään tehdä harjoituksia myös kotosalla, siis ympäristön sallimissa puitteissa.

Onko spinnerin käyttäjän oltava taitoluistelija tai tanssija?
Ei todellakaan! Pyöriminen liikkeenä voi tosin tuntua vieraalta, mutten näen mitää estettä sellaisen oppimiselle. Tasapainoharjoituksia sen sijaan voi tehdä kuka tahansa, ja kokonsa ansiosta spinner kulkee helposti mukana paikasta toiseen. Uskallan myös väittää, että tasapainoharjoitukset ovat hyödyksi lähes jokaiselle. Keskivartalon lihasten ohella myös jalkojen lihakset kehittyvät, ja hyvästä tasapainosta ihan taitona on tuskin haittaa kenellekään.

Lisäksi luulen, että tuo pongaamani lihasheikkous ei ole mikään harvinainen ongelma. Heikoilla pakaralihaksilla (ja sivureisillä) tahtoo olla harmillisia vaikutuksia myös muihin lihaksiin. Esimerkiksi selkäongelmat voivat johtua tästä.




Meneekö spinner muiden tasapainovälineiden yläpuolelle?
Onko tämä sitten parempi kuin muut tasapainon kehittämiseen tarkoitetut välineet? Lentääkö tasapainolauta roskakoriin? Tässä kohden muistutan ”asiantuntemukseni” perustuvan kokemustietoon. Olen testannut tasapainotyynyä (ns. nystyrätyyny), puolipalloa sekä perinteisempää tasapainolautaa.

Kuvahaun tulos haulle balance board

Tasapainolauta on kätevä ja ehkä edullisin vaihtoehto,eikä vie paljoa tilaa. Tasapainolaudan kanssa tosin on helppo ”huijata”, sillä matolla se tuntuu pysyvän vakaammin. Kannattaa siis asettaa lauta parketille. Tasapainotyynyä en ole kokeillut aikoihin, mutta se on merkitty ostoslistalle. Itse koin tasapainotyynyn haasteelliseksi, mutta toisaalta hyödylliseksi välineeksi. Vähän samaan sarjaan kuuluu nk. tasapainopallo/puolipallo/mikä lie. Tämä väline alkaaa olla arvokkaampi ja sen verran kookas, että kotivälineistöstä se varmaan jää toistaiseksi pois. Olen kuitenkin kokenyt puolipallon todella hyväksi harjoitteluvälineeksi. Lisäksi astuminen korkeammalle tuo oman ulottuvuutensa. Puolipallo on aluksi vaikea, mutta lihasten kehittyessä homma helpottuu.

Kuvahaun tulos haulle balance ball



















En siis asettaisi välineitä paremmuusjärjestykseen, sillä jokaisella voi kehittää eri osa-alueita. Koska tekstiin ei liity kaupallista yhteistyötä, voin avoimesti todeta ettei spinner välttämättä kiiri mainittujen edelle, paitsi ehkä kokonsa vuoksi. Pyörimisharjoitukset ovat kieltämättä hauskoja (ainakin onnistumisten myötä), ja kehittävät koordinaatiokykyä sekä kehonhallintaa. Luistelijoille ja tanssijoille nämä tietenkin ovat liikkeinä hieman olennaisempia kuin maratoonarille (luulisin), mutta maratoonarille tuskin on haitaksi kehittää tasapainoa. Tosin maratoonari hyötyy oletettavasti jokaisesta harjoitteluvälineestä. Kun hyötyjen suhteen ollaan tasoissa, kiinnostus ja innostus ratkaisevat lopputuloksen.

Mistä spinnereitä saa?
Taitoluistintarvikkeita myyvistä liikkeistä sellaisia löytyy aika varmasti. Tässä muutamia liikkeitä, joilla on myös verkkokauppa:

Goldenskate
Luckyskate
Skateshop

Toinen vaihtoehto ovat nettikirpparit, sekä taitoluistelu- ja tanssiseurojen omat kirpputorisivustot.

Eli sitten vaan tasapainoilemaan ja pyörimään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti