Sääty-yhteiskunta on merkittävä osa myös Suomen historiaa. 1600-luvun yhteiskunnassa suvulla ja syntyperällä oli merkittävä rooli. Yhteiskunnan ajatusmaailmassa korostuivat perinteiden kunnioittaminen sekä hierarkkisuus. Olennaista oli myös esivallan kunnioitus.1
Kolmisäätyopilla kohti kollektiivisuutta
1600-luvun muutosten myötä esille nousi myös niin kutsuttu kolmisäätyoppi liittyen kristilliseen perinteeseen. Siihen kuului oppisääty, jota edusti pääasiassa papisto. Sen tehtäviin kuului lakien laatiminen sekä niiden oikeellisuuden tutkiminen. Hallitsevan säädyn tehtävä oli rankaista lakeja vastaan rikkoneita. Taloussäätyyn kuluivat porvaristo ja rahvas. Säätyjen välillä kuitenkin vallitsi riippuvuussuhde. Hallitsijan rooli oli merkittävä. Perinnöllinen monarkia oli ainoa mahdollinen valtiomuoto. Tätä säätyoppia myös papisto opetti kansalle. 2
Verrattuna perinteiseen nelisäätyjärjestelmään, kolmisäätyopissa näyttää korostuneen kollektiivisuus sekä se, kuinka yhteiskunta saadaan toimimaan. Säädyt näyttivät olleen toisistaan sekä irrallaan, että kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Nelisäätyjärjestelmä taas tuntui aktiivisemmin erottamaan tiettyjä säätyjä toisistaan. Esimerkiksi rahvas ja esivalta olivat etäällä toisistaan. Kirkko ja sitä kautta papisto ilmeisesti toimi eräänlaisena siltana rahvaan ja esivallan välillä.
Yhteistyötä, valtataistelua ja kollektiivisuutta
Havaittavissa on, että papisto pyrki tekemään esivallan kanssa kiinteästi yhteistyötä. Tähän liittynee pienissä määrin ilmenevä symbioottinen suhde. Kirkko saattoi esimerkiksi saarnojen kautta muistuttaa kansaa esivallan roolista. Tämä loogisesti johti siihen, että yhteiskunnassa vallitsi selkeä jako, jossa jokainen tiesi paikkansa, velvollisuutensa ja valtuutensa. Lienee hyvä käsittää, että kyseisen ajan kontekstissa asiaa nähty epäoikeudenmukaisena, vaan eräänlaisena ennalta määrättynä järjestyksenä.
Kolmisäätyoppi löysi vähitellen paikkansa. Kolmisäätyoppi oli aatelistolle eduksi pysyvyyden ja perinteiden kannattamisen vuoksi. Hierarkkinen yhteiskunta ajatuksena mahdollisti tuon pysyvyyden, samoin ajattelu siitä, että säätyyn synnytään. Järjestyksen muuttuminen olisi tietänyt balanssin menettämistä.3 Suurvalta-ajan ajattelussa ominaista oli yksimielisyyden tavoittelu ja riitojen välttely. Yhteiskunnan tuli taistella ulkoisia ja sisäisiä vihollisia vastaan. Näin ollen kansan tuli noudattaa esivallan määräyksiä.4
Tässä kohden on hyvä huomioida merkittävä motivoija saada kansa yhtenäiseksi: Yhteinen vihollinen, tai vähintäänkin ajatus siitä. Yhteisen turvallisuuden ollessa uhatuksi kansa joutuu yhdistämään voimansa. Suomessa sama ilmiö toistui esimerkiksi toisen maailmansodan yhteydessä, vaikka kaksi vuosikymmentä aikaisemmin sisällissota oli repinyt kansan kahtia. Kun vastaan nousi jokaista uhkaava tekijä, oli myös jokaisen elämä osa-alueineen uhattuna. Ehkä vuosisatoja aikaisemmin samalla logiikalla toiminut uhkakuva teki esivallan kunnioittamisesta helpompaa.
Papiston säätyjen välisenä yhdistäjänä
Papiston tehtävänä oli sananjulistuksen ohessa valvottava seurakuntalaisten elämää. Tähän kuului myös säädyssä pysymisen valvonta. Rahvas pidettiin kurissa kehityksin, varoituksin, ja toisaalta lohduttamalla.5 Rahvas oli esivallasta etäällä, mutta olennainen osa toimivaa yhteiskuntaa jo esimerkiksi välttämättömyyksien tuottajana. Toisaalta asiallisesti ja toivottavalla tavalla käyttäytyvä rahvas oli merkittävä osa yhteiskunnan sisäistä turvallisuutta. Papisto mitä ilmeisimmin oli tärkeä yhteydenpitäjä esivallan ja rahvaan välillä, sillä papiston toiminta perustui esivallan määräyksiin.
Papiston tehtävä oli tuskin helppo. Kuningas saattoi olla suurelle osalle kuvitteellisen hahmon kaltainen. Kukaan ei välttämättä nähnyt kuningasta elämänsä aikana, vaan tiedot perustuivat kuulopuheisiin. Silti kuningasta pidettiin suuressa arvossa. Papiston tehtävänä oli tuoda määräykset ja ilmoitukset rahvaan kuultavaksi. Lisäksi papiston oli vahdittava, että rahvasta koskeva määräykset toteutetaan. Vastuu oli siis suuri. Papisto sekä kasvatti kansaa, että huolehti tiedonvälityksestä esivallan ja rahvaan välillä. Papiston tuli myös pyrkiä toteuttamaan sellaiset määräykset, joiden toteuttaminen ei ollut helppoa liittyen esimerkiksi työn laajuuteen.
Tasa-arvoa vai epätasa-arvoa?
Nykypäivän perspektiivistä sääty-yhteiskunta on helppo leimata epätasa-arvoiseksi. Tässä kohden on hyvä muistaa, että säädystä riippumatta järjestelmä sekä ajatus omasta määrätystä paikasta oli yleisesti hyväksytty. Kaipuu toiseen säätyyn ei mitä ilmeisimmin kuulunut sallittuihin puheenaiheisiin, koska jokaisen paikka oli ennalta määrätty. Oliko ajatus balanssista ja pysyvyydestä pelkkää kansan manipulointia? Ehkä selkeä järjestys toimi.
Oma kysymyksensä on, onko syntyperän vaikutus asemaan oikein? Tähän vaikuttaa lukuisat näkökulmat, kuten aika ja kulttuuri. Jos siirtyisin aikamatkalla 1600-luvulle, 39-vuotiaana naisena paikkani ei olisi kirjoittaa tätä tekstiä. Ikäni puolesta olisin menetetty tapaus. Kenties yrittäisin opettaa jälkikasvulleni jotain hyveellisestä elämästä.
Kysymyksessä tasa-arvosta yhdistettynä sääty-yhteiskuntaan on helppo joutua umpikujaan, sillä aika, arvomaailma ja tapa ajatella olivat erilaiset. Ne mahdollisuudet jotka tänä päivänä annetaan jokaiselle, ovat varsin uusi ilmiö. Ajoittain vaikuttaa siltä, että ihmiset itse tekevät nyky-yhteiskunnasta hierarkkisen. Esimerkiksi koulutuksen taso on usein vahvasti ylisukupolvinen ilmiö.
Akateemisen perheen jälkikasvua ohjataan automaattisesti korkeamman koulutuksen pariin. Nk. duunariperhe taas kannustaa panostamaan niihin ammatteihin, jotka perhepiirissä ovat entuudestaan tuttuja. Ehkä juuri tuttuus on se, mikä ajaa ihmisiä pysymään sukupolvelta toiseen kulkeneella tiellä. Tästä voisi vetää yhteyden käsitteeseen mikä kauan sitten piti yllä sääty-yhteiskuntaa: perinteiden kunnioittaminen ja tarve pitää yllä muuttumattomuutta.
1 Karonen 2014, 161.
2 Karonen 2014, 161-162.
3 Karonen 2014, 162.
4 Karonen 2014, 166.
5 Karonen 2014, 167.
Karonen, Petri 2014: Pohjoinen suurvalta – Ruotsi ja Suomi 1521-1809. 4. uudistettu painos. 1. painos 1999 (WSOY). Suomalaisen kirjallisuuden seura. Helsinki. 2014.