tiistai 3. heinäkuuta 2018

Opiskelukuulumisia: Turhautumista ja edistymistä


Se olisi sitten virallisesti heinäkuu! Lomailu on tosiaan jäänyt vähemmälle, mutta onneksi parin esseen jälkeen kirjoitushommat rajoittuvat graduun. Sivuaine hoituu siis tenttiluvulla ainakin elokuun ekalle viikolle asti. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, silloin alkaa sivuaineen viimeinen kurssi, ja sen jälkeen homma on kasassa. Onneksi yksi viiden op:n suoritus on ystävällisesti ilmaantunut weboodiin, eli jotain on saatu aikaankin. Varmaan enemmänkin pitäisi tehdä, mutta organisointi- ja ajankäyttökykyni eivät ole loistaneet kirkkaimmillaan. Mutta jotain rutiinia on kuitenkin kehittynyt kuluneen kuukauden aikana...

Aamupäivä: salitreenistä yliopiston kirjastoon
Tästä on tullut todella jämpti rutiini. Menen salille, teen viikko-ohjelmaan sopivan treenin, sitten kirjastoon. Tämä järjestys on toiminut melko hyvin. Riippuen eväiden määrästä ja kellonajasta, joskus poikkean Unicaféssa tankkamassa ennen opiskelusessiota. Yleensä vietän aikaa kirjastolla puolestatoista tunnista pariin tuntiin. Tästä ajasta reippaasti yli puolet on intensiivistä työskentelyä. Tästä syystä sen puolentoista tunnin kuluttua aivoni yksinkertaisesti alkavat lyödä tyhjää.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson schedule


Pidän tuosta työskentelytilasta seisomis -mahdollisuuden vuoksi. Sen ohella että selkäni tykkää mahdollisuudesta vuorotella istumisen ja seisomisen välillä, asennon vaihtelu helpottaa myös keskittymistä. Ja moni varmaan tykkää kun rikon hiljaisuuden avaamalla pullon tai tölkin. Lisää noloja opiskeluun liittyviä tilanteita löytyy täältä.

Noloa tai ei, tämän työskentelytyylin kautta olen saanut keskimääräistä enemmän aikaiseksi. Eli sama meininki jatkukoon! Olen vain hivenen katkera, sillä yliopiston kirjaston henkilökunta sai päähänsä poistaa lauantain aukioloajan.. Ai miten niin on harvinaisempaa työskennellä keskellä kesää ja viikonloppuisin??

Iltapäivällä viimeisiä kirjoitteluyrityksiä
Tässä vaiheessa aivot ja motivaatio ovat lähempänä off-tilaa, mutta yritän parhaani mukaan tehdä teksteihin vielä jotain lisäyksiä. Yleensä näinä iltapäiväsessioina kirjoitan ylös asioita, joita seuraavana päivänä olisi tarkoitus tehdä, tarkistaa tai pohtia. Tai sitten millaista kirjallisuutta on etsittävä. Koska muistini ei ole paras mahdollinen, kirjoitan suuren osan asioista ja tehtävistä muistiin, usein hieman suuremmalle lapulle ja näkyvällä käsialalla.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson schedule


Tämä työskentelytuokio on siis enemmänkin lauseiden täydentämistä, mutta ennen kaikkea seuraavan kerran suunnittelua. Todenäköisesti tämä on yksi syy siihen, miksi työskentely kirjaston tiloissa sujuu melko tehokkaasti. Vaikka opiskeluun käytettävä tuntimäärä on arviolta 4-6 tuntia päivässä (luen tentteihin pienemmissä erissä sisäistämisvaikeuksien vuoksi), intensiivisen työskentelyn osuus on keskimäärin kaksi tuntia, harvemmin kolme tai enemmän. Yritän kuitenkin kasvattaa harjoittelemalla intensiivisemän opiskelun osuutta kokonaisuudesta. Realismin nimissä iloitsen iloitsen pienistäkin lisäyksistä.

Tenttilukua matkoilla ja vähän kotonakin
Tenttiluvun lisääminen esseiden ja gradun ohelle on ollut todella vaikeaa. Toisaalta tämä voi johtua yksinkertaisesti siitä, että aivoni eivät vain toimi kirjoitustöiden lisäksi. Myös motivaatio alkaa laskea tietyn rajan ylittämisen jälkeen. Yritän toki välillä tarttua kirjaan, mutta jotenkin pääkoppa tuntuu niin loppuunkäytetyltä, että joka neljäs rivi menee yli ymmärryksen. Toisaalta uskon ”opiskelukunnon” paranevan harjoittelemalla, mutta etenemisen kanssa on oltava kärsivällinen. -Ja armollisuus omaa suorituskykyä kohtaan on aina paikallaan.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson reading

Matkalukeminen sen sijaan on pysynyt, eikä sekään mitään hyödytöntä ole. Todella väsyneenä ja mahdollisesti myös nälkäisenä (se pirulainen yllättää usein!) keskittyminen ja sisäistäminen on tietenkin vaikeaa, eikä metrin päässä kirkuva uhmaikäinen lapsi tai omaa kieltään örisevä humalainen liioin auta asiaa. Listan kärkeen pääsee kuitenkin koko matkan puhelimeen puhuvat ja yksityisasioistaan avautuva naishenkilö. Jos joku pitää tätä feminismin sääntöjä rikkovana ja naissukupuolta loukkaavana, en ole vielä pongannut vastaavanlaisia miespuolisia henkilöitä. Mutta tulen kyllä raportoimaan jos/kun sellainen samalla matkalle sattuu.

Tämä on pakko mainita vielä: keskittymiskyvyn voi tuhota myös puheissaan estoton lapsi. Kerran bussireissulla lukeminen vaihtui taisteluksi pitää ilme peruslukemille pikkupojan parkaisun jälkeen: ”Isi, aurinko paistaa mun silmiin ja pippeli on huonosti!!!” Keskity sitten kirkkohistoriaan tämän jälkeen..

Yleisfiiliksiä: joskus epäuskokin nostaa päätään
Totta puhuen tämä on välillä äärimmäisen turhauttavaa. Vaikka kuinka huolella luen esseiden ohjeet, joka toinen saapuu takaisin bumerangina lyhyen viestin kera: täydennettävä. Huokaus.. Tässä kohtaa mieleni tekisi heittäytyä lattialle parkumaan, mutta valitettavasti sillä touhulla essee ei tule valmiiksi. Kun olen niellyt kiukkuni, luen ohjeet ja yleensä huomaan (idioottimaisen) virheeni. Tässä olisi helppo patistaa huolellisuuteen jo alussa, ja varmasti kannustaisin sellaiseen jota kuta toista. Olen kuitenkin saanut testailla mitä useampi samanaikainen projekti tekee huolellisuudelle. Jossain vaiheessa keskittyminen vain alkaa harittaa.

Tuollaisina hetkinä epäusko nostaa päätään, eikä asiaa pahemmin auta materiaalien surkea saatavuus. Mutta tekemällä esseet valmistuvat ja kirjan sivujen sisältö selviää lukemalla. Aloittaminen vain tahtoo joskus olla vaikeaa. Kun eteen tulee pienikin onnistuminen tai peräti opintosuoritus, usko ja sitä kautta motivaatio kasvaa hiljalleen.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson why me

Tässä vaiheessa yksi motivoivat totuus on se, että nyt todellakin ollaan reippaasti voiton puolella. Vaikka esseitä pitäisi korjata ja verkkotenttejä uusia, tämä kaikki alkaa olla opintojen viimeisiä suorituksia. Mutta yksi juttu on varma: kun viimeinen opintosuoritus on pulkassa, minä jukoliste teen jotain sellaista, mitä voi jo virallisesti kutsua lomaksi! Eli todennäköisesti käyn juomassa kupposen kahvia naapurikunnassa sijaitsevassa kahvilassa. Tai kotona..?


Kuvahaun tulos haulle homer simpson sitting on couch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti