tiistai 17. syyskuuta 2019

Vegeilijä ja sekasyöjä saman katon alla?


Puolisoni kanssa yhteisiä vuosia on takana pian kuusi, jos oikein laskin. Muutimme yhteen seurusteltuamme alle vuoden. Vuosien mittaan ruokavalioihin liittyvä kysymys on noussut yhden jos toisenkin tuttavan huulilta: ”Miten te oikein saatte ruoka-asiat hoidettua kun toinen syö lihaa ja toinen ei?” Totta puhuen erittäin hienosti! Ruokaan liittyvät kysymyksen eivät kertaakaan ole aiheuttaneet konflikteja. Ehkä korkeintaan aiheesta ”perunaa vai makaronia lisukkeeksi?”. Tämäkään aihe ei ole johdattanut parisuhdetta kriisitilaan.

Olen tosiaaan kala-kasvis -ruokavaliolla, ja ollut siinä vuosikausia. Ruokavalioni on suurimmaksi osaksi vegaaninen, mutta esimerkiksi viili ja juusto kuuluvat jääkaapin vakiosettiin. Proteiinivälipaloissakaan en lähde erikseen etsimään vegaanista vaihtoehtoa, vaikka sattuma on tuonut sellaisiakin eteen. Riisipiirakoiden tuoteselostetta en ole vaivautunut lukemaan. Kai se täyte on maitoon tehty. Mutta miten tämä konfliktittomuus on onnistunut?

Ei aatteellista taustaa
Tämä helpottaa yhteiseloa kummasti! Toki elintarvikkaita valitessa jotkut asiat vaikuttavat, mutta kauppareissut menevät varsin rennolla otteella. Käytämme kasvimaitoja (lähinnä kauramaitoa) sillä ne sopivat meille paremmin. Oma ehtoni on lähinnä se, että maidon on sovittava kahvin kanssa ilman klimppistä lopputulosta. Lisäksi juomassa tulee olla lisättynä kalsiumia ja D-vitamiinia lisättynä.


Kuvahaun tulos haulle kauramaito (kaslink.fi)


Meikäläisen taipumus kolesterolin kohoamiseen rajoittaa jonkin verran kovia rasvoja sisältävien tuotteiden käyttöä, samoin kananmunien. Mutta tämäkään ei ole niin tarkkaa kuin äkkiseltään kuulostaa. Voin hyvin syödä rasvaisella fetalla maustettua pastakastiketta tai munakasta parina päivänä viikossa, kunhan paussiakin tulee riittävästi.

Suosimme lähiruokaa mahdollisuuksien mukaan (laatu ja hinta ratkaisevat) sekä luomua. Maidot ovat tässä poikkeus, sillä luomutuotteet ovat vähän liiankin luomua: Mukana ei ole kalsiumia ja D-vitamiinia. Minulle ei myöskään ole mikään ongelma että jääkaapista löytyy kinkkua ja meetwurstia.

Vegaanisten tuotteiden toimivuus
Vegaaniset proteiinia sisältävät tuotteet taitavat olla tässä taloudessa eniten käytössä. Syynä on toimivuus. Tämä on toki makuasia, mutta esimerkiksi soijatuotteissa hinta ei päätä huimaa. Nyhtökaura oli myös käytössä, mutta herneproteiini ei ollut riittävän vatsaystävällinen raaka-aine..

Mahdollisuutemme hyödyntää vegaanisia tuotteita on toisaalta paikallisen Citymarketin tarjousten ansiota. Viimeisen käyttöpäivän tai sitä lähellä olevat vegaaniset tuotteet alennetaan puoli-ilmaisiksi, ja tähän mennessä kaiken on voinut pakastaa. -Siis kiinteät tuotteet. Kasvipohjaisia maitoja en lähtisi pakastamaan ellen saa todella vahvaa näyttöä käyttökelpoisuudesta. Toisaalta kauramaidon hinta alkaa olla ”tavallisen” maidon tasoa.

Tähän mennessä pakastimessa on ollut mm. vegenakkeja (soija, seitan ja mitä lie), valmiiksi kypsennettyä härkisrouhetta, erilaisia pihvejä yms.


Kuvahaun tulos haulle soijarouhe    (k-ruoka.fi)


Muokattavat ruuat
Ns. muokattavat ruuat mahdollistavat sekä kasvis -että lihavaihtoehdot. Tällaisia ovat tortillat, pyttipannut ja tietenkin itse tehty hernekeitto. Okei, herneitä, porkkanoita, sipuleita ja meiramia en ole itse kasvattanut. Mainitut esimerkit ovat ruokia, jotka valmiina voi muokata niin vege -kuin lihaversioiksi. Hernekeitto on todellinen klassikko! Teen siis (yleensä heti aamulla) kasvishernekeiton. Puoliso voi ongelmitta lisätä omaan annokseensa lihaa.


Kuvahaun tulos haulle kuivattu herne    (K-ruoka.fi)


Yhteenvetoa
Ruokavalioiden kohtaaminen taloudessamme ei siis toimi ilman taustatekijöitä. Voimakkaamman ideologian puuttuminen helpottaa kummasti, samoin tuo paikkallinen Citymarket tarjouksineen. Niin ei ihan kuin täysin vegaaniset ruuat ovat kelvanneet loistavasti myös puolison tyttärelle.

Luulen että tässä auttaa se, että lopulliset ruuat ovat pidemmän päälle kotiruokamaisia. Tosin kasvisten osuus voi olla keskimääräistä korkeampi, mutta se lienee hyvä asia. Ainoat ns. erikoisemmat maut ovat hapanimeläkastike ja curry. Ei siis mitään järkyttävän outoa. Muuten maut ovat aika yksinkertaisia. Tämä ”turva-alue” liittyy oikeastaan meikäläisen yksinkertaisuutta ihannoiviin makumieltymyksiin....

Onko teillä kokemusta erilaisista ruokavalioista saman katon alla? Miten homma on toiminut?

2 kommenttia:

  1. Kyllähän se paljon helpottaa vegaanin ja sekasyöjän yhdessäeloa, kun kumpikaan ei ole vegaani.

    VastaaPoista