sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

"Tiedän mitä teen tulevana kesänä"

Pieni selkeys on taas saatu tulevien kuukausien kuvioihin. Tehdyt päätökset eivät olleet helpoimmasta päästä, eikä ns. ihanteellista vaihtoehtoa ollut. Kuten olen tuonut esille, opiskelu alkaa pikku hiljaa kyllästyttää. Tästä syystä ajatus valmistumisesta yllättäen houkuttelee. Gradun kanssa hieman turhauttava vaihe, mutta kun sen saan selätettyä, luulen projekti etenee jopa valmiiksi asti. No, sen pisteen saavuttaakseni saatan itsekin joutua tekemään jotain. Praktikum II:n kaksi osaa kolmesta alkaa olla pulkassa, ja tenttilukukin viimeistä tenttiä varten muiden hommien ohella edistynyt. Miten siis tästä eteenpäin kun lukukausi loppuu parin kuukauden kuluttua?

Työharjoittelu sovittu
Tämä tuli tosiaan hoidettua viime viikolla! Tuossa jonkin aikaa tuskailin kuinka saan hoidettua 50 tuntia pakollista työharjoittelua. Tuskailun ohella muistin, että asiaa auttaa kummasti se, että tekeekin jotain. Tämän ahaa-elämyksen siivittämänä otin yhteyttä tuttuun seurakuntaan ja sovin harjoittelusta. Että niin haasteellinen asia oli selvitettävänä.

Kuvahaun tulos haulle practice

Harjoittelu tulee sijoittumaan alku –ja loppukesän välille, eli ei niin intensiivisenä rutistuksena. Käytännössä työtunteja tulisi olemaan viikossa 3-4 tilanteesta riippuen, tarpeen vaatiessa ja mahdollisuuksien salliessa enemmän. Olen tähän ratkaisuun todella tyytyväinen, sillä seurakunta on tuttu ja välimatka taittuu helposti bussilla. Homma hoidossa siis!

Sivuaine kesäopintoina
Sivuaine tosiaan aiheutti päänvaivaa, sillä en saanut sellaisen suorittamista sopimaan mihinkään luontevasti. Lopulta päätin suorittaa sivuaineen myös kesän aikana. Vaikka 25 opintopistettä on todella kova rutistus, homma tulee hoitumaan kirjatenteillä tai/verkkokurssien kautta. Tällöin se 3-4 tuntia työharjoittelua viikossa ei tule olemaan niin kuormittava lisä.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson studying

Pitkän pohdinnan jälkeen sivuaineen suorittaminen kesällä vähän intensiivisemmin tuntui järkevimmältä ratkaisuilta ainakin valmistumisen nopeuttamisen kannalta. Odottelen vielä tietoa kesäyliopiston kurssien sisällöistä, mutta ensi viikolla niidenkin pitäisi paljastaa itsensä. (Eläköön akateeminen ekshibitionismi!) Minulla on pari vaihtoehtoa kurssien suhteen, ja valinta kohdistukoon käytännöllisimpään vaihtoehtoon. Tietenkin ensi sijaisesti pitäisi ajatella sitä vaihtoehtoa, mikä eniten tukisi työelämässä. Mutta nämä kaksi vaihtoehtoa ovat jatkon kannalta ns. samanarvoisia, eli käytännöllisyys ratkaisee. Kirjatentit ja esseet olisivat mukavin vaihtoehto, vaikka vaativatkin työtä.

Gradu viimeistään syksyn palautukseen
Koska praktikum II:n tehtävät työllistivät paljon, päätin olla itselleni hieman armollisempi gradun suhteen. Roikkumaanhan sitä ei jätetä, se on varma! Tausta huolimatta olen laittanut tekstiin ns. muistutuksia siitä, millaisia lisäyksiä ja huomiota tulen tekemään. Näin pysyn paremmin kartalla, eikä työskentely jumitu ainakaan ”eksymisen” vuoksi.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson glasses

Tavoitteenani on siis saada gradu valmiiksi kevään aikana, mutta palautus voi siirtyä myös syksyyn. Toisin sanoen ”loppusiivous” voi mennä esimerkiksi elokuulle, kunhan palautus onnistuu mahdollisimman pian siitä. Valmistumisaikaan ei pitäisi tällöin tulla dramaattisia muutoksia, korkeintaan 2-3 kuukautta. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä työhakemuksia voi kirjoitella jo ennen valmistumista, kunhan valmistuminen on varmaa. Eli nyt vaan takaisin itse asiaan niin eteenpäin menee ja valmiiksi tulee!

Kesätyöt?
Kuten aikaisemmista suunnitelmista voi päätellä, kesätöitä on vaikea saada mahtumaan mihinkään väliin. Tämä olikin se vaikea päätös. Päätin siis keskittyä opintojen päättämiseen, ja miettiä työkuvioita ns. virallisessa työnhaussa. Työkokemuksen kannalta kesätyöt olisivat todellakin olleet tärkeä lisä, mutta silloin valmistuminen olisi taas siirtynyt.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson unemployed if you get free money

Toisaalta en ole todellakaan jättäytymästä pois työelämästä, vaan jouduttamassa sellaiseen siirtymistä. Vielä viime kesänä tämä ratkaisu olisi ollut suorastaan typerä, sillä maisterivaiheen opinnot olivat vasta alkumetreillä. Nyt opinnot ylipäänsä ovat niin pitkällä, että tähän vaihtoehtoon oli niin sanotusti varaa. Eli ilmeisesti kuulun kritisoimiini ideologisesti työttömiin, mutta toivon mukaan vain alkusyksyyn asti.

Yhteenvetoa:
Kesätöistä kieltäytyminen kävi tosiaan ns. kunnian päälle, sillä pidän erittäin tärkeänä säännöllista vilkaisua myös työelämän puolelle. Kuten totesin, opinnot ovat niin pitkällä, että tämä vaihtoehto tulee nopeuttamaan valmistumista. Toki motivaation kannalta tämä ratkaisu voi olla aika masokistinen, mutta yritän jatkuvasti psyykata itseäni muistuttamalla, että tämä on viimeinen rutistus.

Yritän lohduttautua muistuttamalla itseäni sillä, ettei ratkaisuni ole mikään laiskan ihmisen vaihtoehto. Sivuaineen hoitaminen etänäkään ei tule hoitumaan vain kirjoja hieman selaamalla. Lukemiseen on käytettävä aikaa, ja onnistunut ajanhallinta vaatii selkeitä aikatauluja jokaiselle päivälle. Eli kesästä huolimatta ei ole mahdollista mennä nukkumaan miten sattuu ja vain nauttia päivästä sekä avata kirja silloin tällöin. Omalla kohdallani parhaiten toimii se, että menen ajoissa nukkumaan (tai yritän ainakin..) ja herään varhain. Lukemisen aktiivisin osio kannattaa hoitaa aamun aikana,ja yrittää illalla vielä pientä lisäystä. Näin homma on ainakin tähän mennessä edennyt parhaiten.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson end is near


Eli nyt pitäisi ”vain” hoitaa praktikum II:n kirjalliset tehtävät loppuun sekä päästä gradua työstämään. Onneksi olen suunnitellut ensi viikolle ns. viralliset kirjastopäivät, joina menen tutkimaan tarvitsemiani materiaaleja. Nyt vain pitää muuttaa suunnitelmat käytännöksi, mitä toisaalta helpottaa suunnitelmien selkeys. Kyllä tästä vielä gradu tulee!

2 kommenttia:

  1. Mun korviin ideologiatyöttömyys ja sun suunnitelmat ovat eri asia. Sulla on suunnitelma ja se perustuu tavoitteeseen. Ymmärrän mietteet, mutta yritä olla ylpeä itsestäsi :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi <3 Jotenkin sitä välillä pelkkää jäävänsä "lorvimaan", mitä toipumisaikana tuli tehtyä liiankin kanssa. Se hyvä puoli tässä loppurutistuksessa on, että työelämä houkuttelee varmasti pidemmän aikaa :D

    VastaaPoista