torstai 25. tammikuuta 2018

Superfoodit: ratkaisu kaikkeen?

Näin keskimääräistä vaativamman kauden aikana minä monien muiden tapaan pohdin mahdollisia apukeinoja arjessa jaksamiseen. Olen sen verran ”perusjuntti”, että pidän parhaimpina keinona sellaisia perusasioita, kuten riittävä uni, järkevät ajankäyttö, riittävä ja terveellinen ravinto, liikunta vastapainona jne. En siis meditoi, polta suitsukkeita enkä juo mieltä piristävää yrttijuomaa. Mitä sellainen sitten onkaan? Uskon vahvasti pyhän kofeiinin voimaan, ainakin niin kauan kunnes teho liiallisen käytön jälkeen heikkenee. Siksi vastaan tuleekin harmillinen pakote nimeltä rajoittaminen.

Superfoodit ovat olleet markkinoilla jo pidemmän aikaa. Jotain myönnän kokeilleeni, mutta ne tullut ”hullua hurskaammaksi”. Kotimaisista vaihtoehdoista marjoja kylläkin tulee kulutettua tehokkaasti. Olen maistanut goji -marjoja, ja totesin ne ainoastaan liian ”karkkimaisiksi”. Terveys sen sijaan ei rojahtanut komeaan roihuun kropassani. Sama kävi myös chorella –ja spirulinatablettien kanssa. Vatsani tosin protestoi.. Muuta en olekaan tainnut testata.

Oikotie onneen?
En kuulu superfoodien vastustajiin, mutta kritisoin ajatusta siitä, että olisivat välttämätön lisä ruokavaliossa, tai saati sitten ihmelääke. Minua kuitenkin hieman häiritsee se asenne, joka superfoodeja kohtaan on rakentunut. Sitä, mitä nuo ihmeaineet keholle tekevät, kuvaillaan samaan sävyyn kuin superfoodit tekisivät onnelliseksi. Valitettavasti lumelääke-efektillä taitaa olla suurempi vaikutus. Ja sekin onni saattaa jäädä väliaikaiseksi.

Superfoodit voivat toki olla hyvä lisä muuten terveellisessä ruokavaliossa, mutta en usko niiden kompensoivat ruokavaliota ja elämäntapoja, jotka muuten ovat ”rempallaan”. Käytännössä tarkoitan sitä, että jos muu ruokavalio koostuu pikaruuasta ja liikunta tarkoittaa kävelemistä asunnosta autolle, ei maca -eivätkä virhejauheet pelasta tilannetta.

Kuvahaun tulos haulle maca jauhe

Stressin aihauttama uupumus, ahdistus, masennus ja muut mielenterveysongelmat lienevät nykyään vähintään yhtä yleisiä kuin flunssa. Tai ovat varmasti olleet ennenkin, mutta mielenterveysongelmien pitäminen tabuna on vähentynyt vuosien mittaan. En ole lääkevastainen, mutten haluaisi kannustaa liiallisuuksiinkaan käytössä. Toki uskon, että henkistä olotilaa paranneltaessa on hyvä tarkastaa missä kunnossa ns. perusasiat ovat. Toisin sanoen: Syötkö ja nukutko hyvin? Hyvällä tarkoitan riittävää, ja ravinnon kohdalla myös sellaista ”tervettä terveellisyyttä”. Jos yöunet ovat neljän tunnin luokkaa, ateriavälit yli kuusi tuntia, ravinto koostuu todellakin höttöisestä roskaruuasta, voivat elämäntavat heijastua myös henkiseen kuntoon.

Kuvahaun tulos haulle superfood

Ruoka on lääke, mutta sitäkin voi lääkkeiden tavoin käyttää väärin. Superfoodeja mainostaessa annetaan helposti sellainen harhakuva, että mainostettava tuote olisi ratkaisu kaikkeen. Näin ei toki sanoa kirjaimellisesti, mutta mainosten sävy saa herkästi aikaan tällaisen harhaluulon. Monissa mielenterveysongelmissa on taustalla jokin syy, vaikkei aina. Ravitsemuksella on suuri rooli. Riittävän unen ja terveellisen sekä säännöllisesti nautitun ruuan avulla keho saa tasaisesti energiaa, samoin aivot. Tämä puolestaan helpottaa perimmäisen ongelman ratkaisemista. Joskus perimmäisen ongelman tunnistaminen voi olla vaikeaa, eikä sellaista aina selkäenä löydykään. Ravinto sellaisenaan ei siis aina riitä ratkaisemaan kaikkia ongelmia. Vaikka superfoodit ovat tärkeitä ravintoaineita täynnä olevia ihmetuotteita, kaikkeen nekään eivät pysty.

Voiko jaksamista ostaa?
Yksi uusi villitys ovat adaptogeeniset ruuat, eli nk. ruoka-aineet, jotka auttavat stressitiloissa. Toki uskon esimerkiksi hyvien rasvojen olevan hyväksi aivoille. Mutta keskellä hektistä arkea jossa aikaa on liian vähän suhteessa tehtäviin ja haasteisiin. Siinä vaiheessa pähkinät ja siemenet eivät enää pelasta.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson kafein

Kofeiini on tärkeä kaveri, sen myönnän. Myönnän myös käyttäväni sitä hieman enemmän tiukan paikan iskiessä. Kofeiini ei kuitenkaan poista väsymys, vaan siirtää sitä. Tämä taas tarkoittaa sitä, että levättäväkin on. Sama pätee superfoodeihin. Niidenkään kautta ei voi korvata lepoa. Oli ostettavalla tuotteella miten piristävä vaikutus tahansa, se ei poista elimistön tarvetta palautua.

Onko maalaisjärki liian tylsä vaihtoehto?
Ilmeisesti kyllä. Toisaalta ymmärrän ne ”koukut”, joihin mainosten kautta on helppo takertua. Kuvat ovat esteettisiä, ja mainostekstit lupaavat vaikka kuun taivaalta. Taas muistutan, etteivät mainostekstit ole sananmukaisesti tällaisia, mutta niiden sävy viestittää suuria lupauksista. Todellisuudesta sen sijaan vaietaan. No, eihän todellisyys myisi yhtä hyvin kuin pieni valkoinen valhe?

Syö hyvin, nuku hyvin. Jostain syystä tämä ikivanha ”jaksamislääke” on poistunut muodista sen toimivuudesta huolimatta. Toki nukkumisen kanssa voi olla ongelmia, mutta harvemmin ongelmana on itse nukkuminen, vaan jokin nukkumista häiritsevä tekijä. Sama pätee ravitsemukseen. Ruokahalu voi olla stressin myötä vähäinen, tai sitten juuri sopivasti liiallinen rasva ja sokeri houkuttelevat. Tällaisessa tilanteessa superfoodit tuskin auttavat niin paljon, kuin stressiä auttaviin tekijöihin puuttuminen joko itse, läheisten tai sitten asiantuntijoiden tuella.

Kuvahaun tulos haulle eat sleep repeat

Vaikka tämä menee varmaan ylidramatisoinnin puolelle, hieman huolestuttaa se, että moni uskoo superfoodien ja muiden lisäaineiden (esim. kofeiinin) ratkaisevan ongelmia ja poistavan väsymystä. Todellisuudessa kyse on vain siirtämisestä. Ongelmien kohtaaminen on harvoin mukavaa, mutta jatkuva siirtäminen ja pakeneminen terveystuotteisiin tuskin tekee ongelmien kohtaamista helpommaksi.

Hyvä tuki, mutta ei "perusta"
Uskon siis superfoodien olevan (ainakin joskus?) hyvä ravintolisä ja terveellisyyden ”terästäjä”, mutta en parantavia ihmeaineita. Välillä harmittaa miten monia euroja kyseiset tuotteet ihmisiltä vievät, erityisesti heiltä jotka odottavat superfoodien korjaavan ongelmia. Onneksi monia mielenterveysongelmia voi nykyään hoitaa, tai edes lievittää niiden vaikutusta terapialla, keskustelulla yms. Eivät nämäkään välittömästi auta, mutta ainakin itse ongelmaan tartutaan. Toki jos joku kokee superfoodien ja terveystuotteiden auttavan ja todella poistavan ongelman, mikä siinä. Mikäli masennus, stressi, ahdistus tms. jatkuvat, olisi apua hyvä hakea myös muualta kuin terveystuotteita kauppaavista putiikeista ja verkkokaupoista.


Vaikka kirjoitin superfoodeista ja terveystuotteista kritisoivaan ja skeptiseen sävyyn, en näe tarpeelliseksi niitä täysin demonisoidakaan. Itsekin ehkä sellaisia käyttäisin enemmän, mutta hinta on monissa tuotteissa turhan korkea suhteessa todistettuun hyötyyn. Kannustaisin ihmisiä kuitenkin turvautumaan myös tylsään ja paheksuttuun terveydenhuoltoon erityisesti jos elämän käydessä liian raskaaksi henkisen terveyden kannalta. Niin, ja fyysisen myös. Vaikka se maalaisjärki kuulostaa yhtä tylsältä vaihtoehdolta, joskus sellaisen käyttö voi antaa paljon. Nauttikaa rauhassa siis macajauheesta ja gojimarjoista, mutta pitäkää myös huolta perusasioista. -Ja ennen kaikkea itsestänne. 

Kuvahaun tulos haulle take care of yourself

2 kommenttia:

  1. Mä en syö tällä hetkellä muuta "superfoodia" kuin mustikkaa ja ihan yhtä lailla pärjään kuin vuosina, jolloin söin kaikennäköistä terveellistä päivittäin. Mutta toisaalta, jos joku kokee että saa superfoodeilla itselleen paremman olon, niin eihän sitä kannatta kieltää. Olen sitä mieltä, että jos se toimii itsellä (oli lume tai ei) niin sitten sitä kannattaa jatkaa! Jos ei, ja sen tiedostaa, niin sitten voi vähentää tai lopettaa. :) Kaikki ollaan erilaisia!

    VastaaPoista
  2. Minullakin nuo kotimaiset marjat taitavat olla ainoa "superfood". Olen samaa mieltä siitä, että superfoodit ovat ok jos niistä kokee saavansa hyvän olon tms, mutta en korvaisi niillä paheksuttua länsimaista lääketiedettä tilanteissa, joissa sellaisille on käyttöä. Esim. inkivääri flunssaan tuntuu ihan fiksultakin vaihtoehdolta Burana -överien sijaan :) Eli se perinteinen maalaisjärki mukaa, vaikka itsekin meinaan sen joskus unohtaa :D

    VastaaPoista