torstai 11. tammikuuta 2018

Entäs minä ja alkoholi?

Alkoholi. Miten jollainen kemiallisella, suorastaan hengenvaarallisella litkulla voikin olla niin suuri rooli ihmisten elämässä? Sitä voidaan juoda, käyttää puhdistusaineena, tekosyynä, pamauttaa maksansa, käyttää säilöntäaineena ja ties mitä. Jo on ihmeellinen aine! Voimaan astunut alkoholilaki on myös todettu suomalaisille suureksi turmioksi, mutta ilmeisesti Koffin III-oluelle ollaan edelleenkin varsin lojaaleita.

Tylsästä teinistä liköörien maistelijaksi
Niin, osaanko vain moralisoida ja kehittää mukamas viisauksia alkoholiin liittyen? Skandaali tai ei, myös minulla on kokemusta tästä maagisesta liuottimesta, ja itse asiassa on edelleenkin. -Ei tosin tähän aikaan päivästä, eikä viikosta. Teininä, tai ylipäänsä alaikäisenä en ollut erityisen kiinnostunut mokomasta. Olin varmaan pahimman luokan nynny yläasteaikoina, siis ikätovereiden näkökulmasta. Kun muut selittelivät ennen tunnin alkamista viikonlopun ryyppyreissuista, poliiseista ja oksentamisesta, tyydyin piirtelemään vihkooni. Mutta kun täysi-ikäisyys vähitellen lähestyi, tulihan niitä kokeiluja! Tietenkin hoidimme kavereiden kanssa homman äärimmäisen järkevästi: ylimakeita liköörinjämiä. Voikin arvata kumpi tuli ensin: humalatila vai pahoinvointi? Jälkimmäinen ehti voittaa, mutta tietenkin psyykattu humala tuli jo ilmankin juomaa.

Kuvahaun tulos haulle pisang ambon No hyi olkoon!!!!!! Nyt löytyi vihreille kuulille kilpailija.. 

Mainittakoon vielä, että tuota likööreiden kanssa pelleilyä tapahtui suhteellisen harvoin. Luulen että sokerihumala taisi olla suurempi ongelma..

Vielä ei otettu pohjia..
Kun täytin 18, pitihän sitä baarissa käydä silloin tällöin! Kyseessä oli todellinen ”teinihelvetti”. Juomat olivat niin kalliita, että mitään kovaa humalatilaa ei suoraan sanottuna raaskinut juoda. Nk. ”pohjat” jäivät tässä vaiheessa vielä juomatta.

Parikymppisenä kun asuin itsekseni (tai solussa), aloin päästä biletyksen makuun! Kun kotona otti ne vaadittavat pohjat, meni junareissu keskustaan oikein hupaisasti! Baarissa sen sijaan ei tarvinnut paria drinkkiä enempää. Kyllä, tuolloin harrastin drinkkejä. Ja vieläpä pahimmasta päästä! Tuolloin meno oli pidemmän päälle ihan fiksua, sillä tanssilattialla tuli vietettyä merkittävä osa baari-illasta. Kävelyreissulla ystävän kämpille pää selveni, ja grillisapuska hoiti loput.

Kuvahaun tulos haulle kebab ateria Parikymppisenä kepsukin maistui.. 

Ripaus holtittomuutta
Shit happens.. no niin tosiaan! Joskus tuli se maaginen ilta, jota seurasi maailmanlopun krapula. Silloin suurin pelko alkoi olla seuraavanlainen: ”Entä jos en kuole?”. Ja sitten se legendaarinen: ”Mä en juo enää koskaan!”. Ne kuuluisat sanat, joiden lausuminen on yleensä aina turhaa.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson hangover

Noin, polttakaa minut roviolla jos siltä tuntuu. Olen siis joskus ottanut liikaa, ja saanut nauttia jälkiseuraamuksista. Tätä vaihetta kylläkin kesti aika vähän aikaa, ehkä muutaman vuoden. ”Vahingot” vain harvenivat ilman sen suurempia päätöksiä. Toinen alkoholin kulutusta rajoittava tekijä oli epilepsia. Se pirulainen tahtoi aina herätä henkiin jos alkoholia otti vähänkin liikaa. Epilepsiakohtauksen jälkitila muistutti todella paljon järkyttävää krapulaa. Siksi sietykyvyn rajoja oli hyvä seurata vähän ylitarkastikin, sillä tavallisen krapulan puuttuessa kohtaus olisi antanut ilmaiseksi saman olotilan. Kiitos ei!

Elämänmuutos ja liikunnan kasvava osuus
Opintojen alkaessa alkoi myös tämä nykyinen parisuhde. Muutimme puolison kanssa pian yhteen, ja motivaatio saada elämälle mahdollisimman paljon sisältöä oli suuri. Yksi syy tähän oli myös halu irtautua syömishäiriökuvioista. Ja sitten alkoikin taitoluistelu! Vähitellen liikunta lisääntyi, ja muuttui tavoitteelliseksi. Mokomat alkoivat laittaa harjoitusaikoja aamuille, samoin yleisövuoroja. ”Illalla otettu alkoholi + herätys aamulla klo 7 ja jäälle”. Tämä yhtälö ei toiminut. Jotain oli siis jäätävä pois, ja sehän oli alkoholi. Absolutismia tämä ei toki meinannut, mutta alkoholinkäyttö rajoittui yhteen iltaan viikossa. Tätä ennen myönnän tissutelleeni parina iltana. Arkena tosin en koskaan ole innostunut ottamaan.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson exercising

Vähitellen sitä huomasi miten epäsuotuisasti alkoholi vaikuttaa kropan toimintaan, ainakin liikunnan kohdalla. Lisäksi vähänkin liian suuri määrä oli pois seuraavasta päivästä. Vähitellen vaakakuppi alkoi kallistua puolelle, jossa alkoholin osuus on pienempi.

Bileet ohi?
No en sanoisi niinkään. Olen parin kuluneen vuoden aikana yhä enemmän halunnut viettää aikaa monen erilaisen toiminnan kautta. Jotenkin sellaisesta saa paljon enemmän irti, kuin istumalla ja kulauttamalla juomaa kurkusta alas. Baareissa en jostain syystä enää viihdy. Ei vaan nappaa. Tosin hyvässä seurassa ja riittävän hyvissä ajoin (siis viimeistään klo 19) aika voi mennä rattoisasti? Jotenkin vain kaipaan oheen jotain tekemistä!

Kuvahaun tulos haulle homer simpson exercising

Ehkä jonkun korviin kuulostan äärimmäisen tylsältä ihmiseltä. Alkoholi ei kuulu ns. kiellettyihin asioihin sen enempää kuin sokeripitoiset herkutkaan. Kumpaakaan vaan ei tee mieli ainakaan suuremmissa määrissä. Jotenkin se itse tekeminen pääsee voitolle, ja päädyn lipittämään samaa lasillista etanan vauhdilla. No, mikäs siinä!

Kaikki varmaan haluavat kuulla vatsajutuista, siispä sellaisia tulkoon! Refluksivaiva jarruttaa osaltaan alkoholinkäyttöä. Ennen vaikutukset olivat voimakkaimmillaan seuraavana päivänä, mutta nyt aikaisemmin. Erityisesti happamien juomien kohdalla (joista satun tietenkin pitämään) mahalaukku alkaa elää pian omaa elämäänsä, etenkin raja alkaa vähänkin tulla vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että edes ennen humalatilaa alan voida pahoin. Kätevää eikö totta?


Bileet jatkuvat, mutta pienemmillä prosenteilla. Jos minulla ja alkoholilla olisi suhde, olisimme kuin todella vanha, jo toisistaan etääntynyt aviopari. Alkuhuuma ja muukin huuma on laskenut, mutta tulemme yhdessä toimeen. Meille riittää hyvinkin pienimuotoinen yhdessäolo, sillä liiallinen läheisyys saa voimaan pahoin. 

Kuvahaun tulos haulle ainot ja reinot Taitavat siis jäädä hankkimatta..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti