perjantai 3. marraskuuta 2017

"Rosollilaatikkoa" nyhtökauran kera

Nyt koitti viimeinkin se suuri ja kauan odotettu päivä! Kyseessä ei siis ole päivä jona maailmanrauha julistettiin, päivä jona nälänhätä loppuu, päivä jona valmistun maisteriksi, päivä jona hikkaan keksitään parannuskeino, eikä edes päivä jona kellojen siirtämisestä luovuttaisiin. Kiitos edellisen listan, varsinaisen aiheen viehätykseltä putosi pohja täysin. No mikä päivä se oikein oli? Tietenkin päivä jona pääsin testaamaan nyhtökauraa! Vähintään siis yhtä merkittävä kuin mainitut esimerkit.

Olin hieman kuullut juoruja kyseisen elintarvikkeen koostumuksesta. Ymmärsin nyhtökauran olevan hieman kuivaa, jolloin se toimisi parhaiten kastikkeistä. Murekkeet ja pihvit päätin skipata. Pienen riskin kuitenkin halusin ottaa, sillä aineksia oli laatikkoa varten. Tällä kertaa käytettävät kasvikset olivat peruna, porkkana ja punajuuri. Kenelläkään ei varmaan tuli ensimmäisen mieleen rosolli, etenkään tästä kuvasta. Erona rosolliin on, että ainekset ovat vielä raakoja.

Henkilön Mila Knuth kuva.

Tämän ”rosollin” sekaan päätyi parikin pakettia nyhtökauraa. Koostumus kieltämättä yllätti. Odotin härkiksen kaltaista pehmeää ”rouhetta”, mutta nyhtökaurahan oli varsin järeää tavaraa! Itse asiassa lihaisaa! Jälkeenpäin jo mietinkin, oliko pakkauksen sisältö mennyt sekaisin toisen tuotantolinjan elintarvikkeen kanssa.. No, joukkoon laitoin vielä fet.. kreikkalaistyyppistä salaattijuustoa sekä mausteita. Paisto tapahtui kahdessa osassa, eli 225 asteessa puoli tuntia ja 175 n. 10 minuuttia.

2 keskikokoista punajuurta
6 perunaa (määrää voi muuttaa koon mukaan)/ 1 pussi peruna-sipuli -sekoitusta
3-4 porkkanaa
2 pkt nyhtökauraa (naturel)
400 g kreikkalaistyyppistä salaattijuustoa tai fetaa
mausteita (suolaa, mustapippuria, valkosipulia yms.)
n. vajaa 2 dl soijamaitoa

Henkilön Mila Knuth kuva.


Lopputulos kelpasi hyvin ”testiryhmälle”, eli minulle ja puolisolle. Kuten reseptistä on huomattavissa, minuun iski jonkinlainen ahkeruuskohtaus. Käytin nimittäin perunoita valmiin peruna-sipuli -sekoituksen sijaan. Jos jälkimmäistä olisin huomannut varata pakkaseen, olisin sitä kaikessa laiskuudessani käyttänyt. Mukaan voi soijamaidon sijaan käyttää nesteeksi esimerkiksi kermaa, joko eläin- tai kasviperäistä. Vegaanista versiota varten salaattijuuston voi jättää kokonaan pois, tai korvata esimerkiksi murennetulla tofulla. Nyhtökaura oli sen verran järeää tavaraa, että ruokaisuuden kannalta lisäykset eivät mielestäni ole välttämättömiä. Maun kannalta sen sijaan lisäyksiä on hauska tehdä! En ole pahemmin vegaanisiin juustoihin perehtynyt yksittäistä testiä laskematta, mutta uskon niidenkin toimivan. 

Millaisia kokemuksia teillä on nyhtökaurasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti