torstai 12. lokakuuta 2017

4/5 X helppoa ja edullista kasvisruokaa

Vuosia opiskelijana on kertynyt siinä määrin reilusti, että ”opiskelijabudjetilla” eläminen on jo syvällä selkäytimessä. Todennäköisesti edes työelämään päästessäni jatkan samaan malliin, sillä ilman ei enää voi olla. No, todellisuus selviää kun kyseinen päivä koittaa. Kuten arvata saattaa, pyrin ruokavalinnoissa pieneen budjettiin, mutta toisaalta ruuan on oltava ns. kunnollista. Vaikka toisin luulisi, kasvisruuat ovat osoittautuneet parhaimmaksi ratkaisuksi. Tässäpä muutamia arkisia kasvisruokia, jotka voi valmistaa mukavan pienellä budjetilla laadusta tinkimättä.

Kasvishernekeitto
Ihan klassikko! Kyse ei siis ole purkkiversiosta, vaan oikeasti itse tehdystä ”rokasta”. Tarkka ohjehan löytyy pakkauksesta, ja hinta on huimat 70-90 senttiä. Porkkana ja sipulikaan ei suurta lisää tee. Pieni muokkausvinkki: kimpale fetaa sopii joukkoon loistavasti, vaikka lopputulos näyttääkin kerran syödyltä! Vegaaninen versio säilyy puolestaan lisäämällä soijarouhetta tai murennettua tofua. Nyhtökaura ja härkis toimivat varmasti myös vaikka hintaa onkin jo hieman enemmän.

Kuvahaun tulos haulle kuivatut herneet

Lisävinkki: Hernari ei tunnetusti kuulu valmistuksen kannalta pikaruokiin. Olen itse ”ratkaissut” tämän haasteen valmistamalla keiton heti aamulla. Herneet on vain muistettava laittaa likoamaan illalla, ja kasviksetkin voi pilkkoa etukäteen. Itse keittäminen ei vaadi sen suurempia toimenpiteitä kuin sekoittamista välillä.

Tomaattinen linssi- tai kikhernekastike
Porkkanaa, sipulia ja paprikaa paistumaan pannulle, sekaan tomaattimurskaa- ja pyrettä, linssit sekä mausteita. Siinähän se! Vinkki kiireisille: Lidlistä saa kypsennettyjä linssejä, hinta on pöyristyttävät 80 senttiä. Kikherneet ovat samaa hintaluokkaa.

Kuvahaun tulos haulle red lentil

Laatikko perunasipulisekoituksesta:
Tofun edullisuus riippuu tarjouksista, tuurista ja asuinpaikasta. Esimerkiksi Hakaniemestä löytyy pari etnistä putiikkia, joista tofua saa varsin edullisesti. Miinuspuolena lienee se, että kyse ei ole ihan lähiruuaasta.

Runko” ohjeissa pysyy samana: mukaan halutut ainekset laitetaan voideltuun/öljyttyyn vuokaan ja paistetaan ensin 30 minuuttia 200 asteessa, sitten 10-15 minuuttia 175 asteessa. Tarkempia ohjeita löytyy esimerkiksi täältä.

Klassikko: kananmunakastike potaattien kanssa!
Tästä tykkäsin jo lapsena! Ongelmaksi muodostui vain valkokastikkeen valmistaminen, missä onnistuin mokaamaan kerta toisensa jälkeen. Yksi kikka syntyi kun halusin kokeilla pinaattikeiton valmistamista: Sekoitin jauhot ja osan maidosta kylmänä, jolloin jauhot eivät jääneet klöntille. Aloin lämmittämään seosta liedellä, ja lisäsin loput maidosta vähitellen. Onnistui!! Eli teille jotka ette hallitse perinteistä jauhojen ja rasvan paistamista, suosittelen tätä keinoa! Jos voin tai muun rasvan makua kaipaa, lisääminen on mahdollista jälkeenpäin.

Kuvahaun tulos haulle kananmuna Kuvahaun tulos haulle pinaatti


Valkokastike valmistuu siis samalla periaatteella: otetaan 3-4 dl maitoa (riippuu paljonko syöjiä on). Tämän määrän saostamiseen olen käyttänyt muutamaa, vähän reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja. Mausteeksi riittää suola, mutta valkopippuri toimii myös. Mukaan voi laittaa pinaattia. Niin, ja ne keitetyt sekä pilkotut kananmunat. Pinaattikeittoon olen käyttänyt aika samoja määriä aineksia, yleensä 3,5 dl maitoa tuo mukavan suuren annoksen. Jauhojen määrä pysyy samana. Vegaanista versiota en ole vielä kokeillut (ts. soijamaitoon), mutta kastikkeissa soijamaito on käyttäytynyt asiallisesti. Ts. ei ole palanut pohjaan. 

Tässä siis muutamia pienemmän budjetin ruokia. Ekologista puolta pohtiville totean tuon kasvishernekeiton pääsevän ehdottomasti listan kärkeen! Proteiinin osuus on ilman mainittuja lisäyksiä varsin kiitettävä, ja nuo perusainekset on mahdollista saada lähiruokana. Ainakin minun järjenjuoksun mukaan hiilijalanjälki jää varsin pieneksi. Tosin vatsavaivoja herkästi saavat tulevat pääsemään pahiksen rooliin, kiitos heidän aikaansaamien metaanipäästöjen. No, me hurskaat yritämme olla syyllistämättä (ja peitämme ilmavuutemme enemmän tai vähemmän epätoivoisesti). 

Oikein mukavaa torstaita kaikille, se on muuten hernekeittopäivä.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti