lauantai 2. syyskuuta 2017

Viekö joku opiskelupaikkasi?

Mahdollisuudet opiskella ovat muuttuneet vähemmän rajallisiksi. Erityisesti tämä ilmenee siinä, että ikä ei enää rajoita opiskelun aloittamista. Toki muita rajoitteita löytyy, kuten taloudellinen tilanne, mahdollinen perhe ja pienet lapset, mielenterveydelliset tekijät yms. Olen itsekin tästä mahdollisuudesta hyötynyt paljon, sillä en ole sidoksissa alaan joka ei minulle olisi sopinut lainkaan. Vaikka arvosta bioanalyytikon työtä jokaisella osa-alueella, ei minusta edelleenkään siihen työhön olisi. Väliaikaisesti ja pakon edessä tosin kyllä, ainakin uskon niin.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson worst jobOlen kerran jos toisenkin saanut kuulla kritiikkiä vanhempien, nyt tarkoitan keski-ikäisten opiskelusta. Yleensä kritiikki kohdistuu nimenomeen korkeakoulussa aloittaviin yli 40-vuotiaisiin fukseihin. ”Minun mielestäni nuo vievät nuorilta opiskelupaikat.” Kun kuulin tuota lausetta useammin, mietin usein olenko minäkin vienyt jonkun nuoren opiskelupaikan. Aloitin opiskelun teologisessa tiedekunnassa syksyllä 2013, eli täytin sinä vuonna 27 vuotta. Jos olisin opiskellut yliopistossa, minun olisi pitänyt olla pari vuotta sitten maisteri ja tuossa vaiheessa työelämässä. Lisäksi minulla oli tutkinto ammattikorkeakoulusta, eli sitä suuremmalla syyllä minun olisi pitänyt olla jo kiltisti laboratoriossa tai näytteenottajana. Kun kysyin omasta mahdollisesta yli-ikäisyydestäni, kritisoija ei osannut vastata. Nuo keski-ikäiset kuitenkin olivat niitä, jotka ryöstivät nuorilta näiden kipeästi tarvitsemat opiskelupaikat.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson school

Kuten arvata saattaa, olen itse eri mieltä. Opiskelemaan pääsee se, joka pärjää pääsykokeissa. Ei se, jonka ”pitäisi” saada opiskelupaikka. Kun muistelen pääsykokeita teologiseen tiedekuntaan, ainakin minun mittakaavassani työtä oli paljon. Ehkä joku älykäs selvisi parilla silmäyksellä, mutta itse edustan tavallisimmista kuolevaisista tavallisimpia. Minun on siis luettava jotta oppisin. Jos olisin saanut opiskelupaikan vähemmällä työmäärällä, olisin tuskin selvinnyt opinnoista. Tai jos olisin, olisi itse opiskelussa ollut opettelemista. Oppilaitosten tavoitteena kuitenkin on valita sellaisia opiskelijoita, jotka selviytyvät opinnnoistaan ja valmistuvat, ihanteellisimmillaan jopa suositusajassa. Itse olen nyt siinä joukossa, jonka tavoitteena on päästä yliopistosta poiskin. Kieltämättä ajoittain pienoinen ahdistus nipistelee mielen sopukoita.

Olisin voinut jäädä laboratorio-alalle ja työllistyä. Valitettavasti uskon, että minusta olisi tullut työhönsä välittömästi kyllästynyt bioanalyytikko, josta tuo kyllästyminen näkyy kauas. Olisin inhottava kollegoille ja asiakkaille, sillä he ovat osa sitä mitä inhoan, työtäni. Jos tarkemmin ajattelee, olisin siinä tapauksessa vienyt työpaikan joltain minua motivoituneemmalta ja muutenkin alalle sopivammalta henkilöltä. Olisiko se ollut oikea ratkaisu?

Viekö joku sitten opiskelupaikat? Kyllä, ainakin omasta mielestäni. Ikä ei niinkään liity aiheeseen, eikä asiaa voi tarkastella aivan mustavalkoisestikaan. Jos minulta kysytään, sellaiset henkilöt vievät opiskelupaikkoja, jotka tietoisesti käyttävät opiskeluaikansa juhlimiseen tai mihin tahansa muuhun kuin itse opiskeluun. Heillä ei myöskään ole aikomustakaan valmistua. Vaikka opiskelupaikkaa X yritetään saada otsa ja kainolat hiessä, kyseessä on väliaikainen tila. Tarkoituksena on valmistua. Opiskelupaikan hakijoista suurimmalla osalla on unelma tulevasta, ja tavoitellut paikan kautta he voivat saavuttaa unelmansa. Henkilöt jotka hakevat ”ihan muuten vain”, jäävät usein roikkumaan opistonsa kirjoille.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson party


Kuvahaun tulos haulle homer simpson mental institutionToki mitä tahansa voi tapahtua. Mielenterveys voi pettää, elämässä tapahtuu vastoinkäymisiä jne. Kaikki eivät siis ole ”ikuisia bilettäjiä” opintojensa kustannuksilla.

He joita juhliminen kiinnostaa enemmän kuin valmistuminen, kehottaisin pohtimaan muita keinoja juhlia kuin opiskelijaelämän kautta. Toki juhlia saa, tuskin se kiellettyä on. Jos motivaatio alkaa kohdistua enemmän juhlimiseen ja koulun kirjoilla olemiseen statuksen vuoksi, voi joku hieman toisella asenteella opiskeleva menettää paikkansa. Kukin tekee tyylillään, mitäpä sitä kritisoimaan. Itse kuitenkin olen todella huojentunut siitä, että joku oikeasti alasta pitävä on saanut työpaikkani bioanalyytikkona. Kun kuka tahansa hakee opiskelimaan hieman myöhemmällä iällä, on opiskelupaikka mielestäni erittäin ansaittu etenkin silloin, jos henkilö on motivoitunut ja juuri tällä alalla hänellä on unelmia. Suurella todennäköisyydellä hän tulee päättämään opintonsa, nimittäin valmistuneena. 

Kuvahaun tulos haulle homer simpson diploma We're so smart!!!! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti