maanantai 11. syyskuuta 2017

Hupaisimmat kirjoitusvirheeni

Olen pilkunviilaaja, mutta myös varsin taitava tekemään virheitä. Nyt kyseessä ovat tietenkin ne surullisen kuuluisat kirjoitusvirheet. Kirjoittaminen on melko nuoresta pitäen kuulunut suosikkiharrastuksiini, mutta oikeinkirjoitustaidot eivät ole aina kulkenee käsi kädessä innostuksen kanssa. Olen usein epäillyt lievää lukihäiriöitä, mikä tuskin on mahdoton vaihtoehto. Pidemmän päälle kyse taitaa olla kuitenkin puhtaasta huolimattomuudesta.


Monien lempipuuhaa on etsiskellä jokaista pientäkin pilkkuvirhettä, ja ystävällisesti sitten huomauttaa siitä kirjoittajalle. Tai ystävällisesti ja ystävällisesti.. Vaikka pyrin kirjoittamaan mahdollisimman huolellisesti, vahinkoja sattuu. Vaikka virheistä tulee ottaa opikseen, olen saanut kunnon naurut pienoisista mokistani. Lukijoiden iloksi päätin jakaa muutamat ”kirjoitusurani helmet”.

Kuvahaun tulos haulle misspellKankoululaitos. Koulujärjestämämme vanhempi muoto sai hieman itämaista vivahdetta. Kankoululaitos voisi liittyä esimerkiksi kamppailulajeihin tai vaikkapa meditaatioharjoituksiin?

Pieruetti. Laktoosi-intoleranssia potevien lempielementti?

Panovoima. Tämä sana ilmestyi ammattikorkeassa fysiikan tenttiini. Ilmeisesti Olin ymmärtänyt väärin kurssin sisällön. Eipä ihme jos fysiikka tuotti vaikeuksia..

Naisaisaliike. Ilmeisesti menemme samassa kategoriassa panovoiman kanssa. Alkujaan minun oli tarkoitus käyttää suomalaista naisASIAliikettä kandityössä tai jopa gradussa. Naputtelin kuitenkin ”naisaisaliike” sen verran usein, että päätin luopua aikaisteni. Kyseinen sana ei nimittäin taida tukea feminististä ajattelua.

Nietzchen kaikki mahdolliset variaatiot. No, tässä en liene ainoa.

Gustaf Johansson (ent. arkkipiispa) muuttuu ajoittain Gustafsoniksi. Kätevää tiivistämistä!

Kirjoitusvirheet voivat siis olla sangen hupaisia. Vaikka yritän parhaani, on suoranaista viihdettä huomata, miten yksittäisten kirjainten puuttuminen tai lisäykset voivat muuttaa sanan aivan toiseen suuntaan. Ja joskus merkitys muuttuu niin, että konteksti lisää huvittavuutta.


Tästä se viikko alkaa. Siis oikein leppoisaa ja anti-oikeinkirjoituksellista viikkoa itse kullekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti