lauantai 26. elokuuta 2017

"Tee se itse" -ratkaisujen arviointi: Onnistumiset ja katastrofit

Minä en ole mikään käytännön osaamisen mestari, mutta en täydellinen tumpelokaan. Hyvä on, joissain asioissa olen. En liene ainoa joka harrastaa "tee se itse" -ratkaisuja. Joskus ne osoittautuvat oikeasti toimiviksi, joskus taas täydellisiksi katastrofeiksi. Minulla jälkimmäinen tapahtuma on tavallisin silloin, kun en mieti asiaa aivan loppuun asti. Valitettavasti ajattelemattomuus kuuluu tapoihini, jolloin hyvälle onnelle on käytöä kerran jos toisenkin. Onneksi joukkoon mahtuu myös onnistuneita yrityksiä. Yleensä "tee se itse" -ratkaisut liittyvät siivoukseen tai esimerkiksi ihonhoitoon. Tässä on muutamia asioita ja toimenpiteitä, joissa en toimi ihan perinteisten ratkaisujen mukaisesti. Lisäksi uskaltauduin ottamaan mukaan myös epäonnistuneita kokeiluja..

Kahvinkeittimen puhdistus etikalla. Toimii hienosti ja pullo tuota ihanaista ihmeainetta keventää lompakkoa vain euron verran. Etikka on muutenkin osoittautunut hyväksi puhdistusaineeksi. Pienoisena miinuksena tulee haju, joka ei poistu kämpästä aivan välittömästi. Minä tosin pidän etikan hajusta ja mausta!

Ruokasooda. Tätä tulee käytettyä niin pintojen puhdistuksessa kuin iholle kuorinta-aineena. Ruokasoodalla saisin todennäköisesti helpotettua refluksivaivan oireita, mutta se maku on niin järkyttävä, että nousevat hapot jäävät toissijaiseksi vaivaksi. Pinnat sen sijaan puhdistuvat ja iho jää mukavan pehmeäksi.

Kuvahaun tulos haulle ruokasooda

Vauvaöljy. Tähän ihmeaineeseen liittyy sekä hittejä että huteja. Hoidan vauvaöljyllä mm. hajoavia kynsiä sekä kynsinauhoja. Lisäksi se puhdistaa silmämeikin ilman hankaamista. Pieleen homma meni siinä vaiheessa, kun luulot aineen monikäyttöisyydestä nousivat epärealistisiin lukemiin. Hiusteni latvat kaipaavat ajoittain lisäkosteutusta, joten tuostahan saisi öljyhoidon. Kampasin siis öljyä kostutettuihin latvoihin pari tuntia ennen pesua. Lopputuloksena sain nauttia wetlookista vielä seuraavankin pesun jälkeen.

Kuvahaun tulos haulle vauvaöljy

Ruokasuola. Liiallisen sisäisen käytön ohella käytän suolaa ihon kuorintaan. Teini-iän aknea ei sentään enää ole, mutta saan finnejä silloin tällöin enemmän kuin kaipaisin. Lisäksi näppylät ovat sitä luokkaa, että pelkkä katse saa ne ärtymään. Laitan tässä vaiheessa ruokasuolaa kosteusvoiteen tai puhdistugeelin sekaan (eli kämmenelle ensin voidetta tai geeliä, sitten suolaa). Seos kirpaisee, mutta seuraavana päivänä iho on rauhoittunut. Tehokas kosteutus on tärkeää tämän käsittelyn jälkeen.

Sinkkivoide. Teini-iän akne jätti kuitenkin arpensa, jotka onneksi ovat vaalenneet iän myötä. Valitettavasti ihoni tekee arpea todella herkästi, eli jokaisesta nirhamasta jää jälki. Sinkkivoiteen pitkäaikaisesta tehosta en osaa vielä sanoa mitään, sillä tämä mönjä on uusi tuttavuus. Voide tosiaan tehosi välittömästi, eikä arpia tai pigmenttiläiskiä näkynyt lainkaan! Vastapainona pärstäni oli valkoinen seuraavaan pesuun asti. En kuitenkaan tuomitse tuotetta vielä täysin.

Vaseliini. Ennen kuin lukijat vetävät irstaita johtopäätöksiä, totean tylsänä käyttävänä vaseliinia vain päiväntasaajan yläpuolella. Hiuksia värjätessä laitan vaseliinia otsaan, niskan hiusrajaan ja korvalehtiin. Näin hiusväri ei tartu ihoon. Vaseliinin putsaaminen sen sijaan on ärsyttävää. Lisäksi käytän vaseliinia myös kynsi -ja huulivoiteena. Myönnän myös testanneeni vaseliinin vaikutusta ripsiin. Kieltämättä tulos oli positiivinen!

Kuvahaun tulos haulle vaseliini

BB-voiteen vaalentaminen kosteusvoiteella. Tämä nyt ei kai kuuluisi listaan, mutta hehkutampa siksi koska kokeilu osoittautui toimivaksi. Alkujaan näin vaalennetaan meikki voidetta, mutta sellaiseen ei ollut tarvetta. Nokkelana menin ostamaan liian tummaa BB-voidetta, ja lopputulos näytti epäonnistuneelta tekorusketukselta. Kosteusvoiteen avulla sävy vaaleni, ja koostumuksesta tuli itse asiassa mukavan kevyt.

Joskus tällaiset "oikotiet" tai "vaihtoehdot" toimivat jopa paremmin kuin itse fiinimpi tuote. Joskus kokeilu taas menee totaalisen pieleen. Toisaalta virheitä tehdessä kehittyy jonkinlainen skeptisyys, ja osa ns. vanhan kansan keinoista tai "tee se itse" -ratkaisuista saavat välittömän hylkäyksen. Mm. Pirkka-nikseistä löytyy runsasti sellaisia. Millaisia asioita en lähtisi kokeilemaan?

- Vesimelonin kuori pyörilykypäränä
- Sitruunan viipale ehkäisykeinona, ulkoisesti.
- Sukkahousujen käyttö ties mihin, esim. sipulipusseiksi.

Kuvahaun tulos haulle pirkka niksi

Ilmeisesti jotain kehitystä on tapahtunut, sillä kieltäviä vastauksia tulee jo herkemmin. Todennäköisesti nolaan itseni täydellisesti tämän tekstin myötä, mutta samalla tuon huojennuksen niille muutamille, joilla kokeilut eivät ole menneet aivan nappiin. Toisaalta onneksi joukkoon mahtuu myös toimivia kokokeiluja.

Ett' sillai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti