maanantai 21. elokuuta 2017

10 testattua vinkkiä päästä eroon aikaansaamattomuudesta! Työmaana opinnot ja kotityöt

Joskus sitä vain huomaa päivästä toiseen, että taas useampi asia jäi hoitamatta. Meillä aikuisihmisillä kun tahtoo olla vastuumme, ja sitä mukaa myös tekemistä riittää. Tietenkin laskujen maksaminen, töissä ja opiskelupaikassa käymiset vievät omat aikansa. Ja sitten olisi kotosallakin vielä omat askareensa, jotka harvoin katoavat odottamalla. Vaikka opiskelijaelämässä on omat vapautensa, on siinä varjopuolensakin. Yksi näkyvin lienee se, että työthän seuraavat kotiin. Tämä ei tietnkään kompensoi odottavien kotitöiden määrää.

Erityisesti opiskelijoilla uskon ilmiön nimeltä "aikaansaamattomuus" olevan yhtä yleinen kuin kausiflunssat. Kyse ei välttämättä ole laiskuudessa. Pääkoppa on vain jäänyt kesä -vaihteelle, ja siirtyminen syyslukukauteen tapahtuu takkuisesti. Taas täytyy hoitaa tehtäviä deadlinien kiusatessa, varata kirjat ajoissa ja muuten selviytyä milloin mistäkin pienestä suuresta projektista. Ja sitten olisi vielä kiva, jos olisi muutakin elämää. Myönnän itse kuuluvani ryhmään, jolla käynnistymisvaikeudet ovat riesana. Siispä tässä muutamia hyväksi havaittuja keinoja, joilla juuri löydetyn ja kaivatun kesärentouden saa vaihtumaan syksyn työ -asemaan.

Opiskelu

1. Ilmoittaudu kursseille ajoissa ja kirjaa aikataulut kalenteriisi. Tämä kuulostaa itsestäänselvältä toiminnalta, mutta minulla auttaa paljon se, että näen tulevat päiväjärjestykset, ja toisaalta vapaahetket.

2. Pohdi voiko jotain tehtäviä tai projekteja aloittaa etukäteen esimerkiksi pohjustavana projektina. Sama pätee kursseihin. Tutustu sisältöön ja materiaaleihin ennen kurssin alkamista. Taas itsestäänselvyys, tai ainakin näin kehotetaan tekemään. En tosin usko olevani ainoa, jonka täytyy erikseen muistuttaa itseään valmistautumisesta.

Kuvahaun tulos haulle plenty of homeworks

3. Jos "koulumatka" kestää, lue bussissa, junassa tai mikä kulkuväline onkaan käytössä. No, älä mielellään ajaessasi itse. Myös kulkuvälineen odottelu kannattaa käyttää hyväksi tenttikirjan parissa. Yksikin aukeama ajaa projektia eteenpäin.

4. Kun kurssit pärähtävät käyntiin, älä jätä lukemisia tai tehtäviä viime tippaan. Aloita mieluummin heti, ja tee (edes) vähän joka päivä. Näin deadlinen lähestyessä ei tarvitse valvoa öitä ainakaan tehtävän parissa.

5. Kirjoita konkreettinen lista. Kun muistettavaa alkaa olla paljon, ei minulla ainakaan aivokapasiteetti riitä jokaisen yksityiskohdan muistamiseen. Ja listaa kannattaa pitää näkyvillä..

Kuvahaun tulos haulle t do list homer simpson

Entä kotosalla..

6. Oikeastaan kohta viisi toistuu, eli lista. Kun pölypallot menevät varpaiden väliin ja pölynimuri alkaa olla hämähäkinseittien peitossa, voi herätä ajatus, että pitäisi imuroida. Jostain syystä tämä tulee mieleen illalla siinä vaiheessa, kun hommaa ei enää voi hoitaa. Aivan tuohon pisteeseen en (vielä) ole päässyt, mutta asioita vain jää tekemättä. Tähänkin on auttanut tuo muistilista, joka demonina hyökkää näkökentän alueelle juuri silloin, kun meinaan istua ylhäiselle ahterilleni. Siispä asia hoidettakoon.

7. Jälkien siivoaminen auttaa kummasti. Kuulostan varmaan ylipedantilta opettajalta, mutta itselläni jälkien siivoaminen (esim. tiskaaminen ennen lähtöä) perustuu ihan vain siihen, että inhoan tehtävien kasaatumista. Tiskivuori onkin tästä konkreettinen esimerkki. Mieluummin tiskaan ne pari lautasta ja otinta aamulla ja iltapäivällä, kuin nelinkertaisen määrän illalla.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson cleaning

8. Entä sitten, kun sitä löytää itsensä pahasti kasautuneiden kotitöiden keskeltä? No, kukin tyylillään. En ole koskaan ollut mikään suursiivouksen hehkuttaja, joten en sellaisia harrastakaan. Sen sijaan jaan projektin osiin parille päivälle. Ts. en todellakaan pidä mitään siivouspäiviä! :D En ole useampaan vuoteen joutunut siivoamaan "laitan tavarat paikoilleen" -tyyliin, sillä viimeistään kotoa pois muuttaessa tavaroilla oli vakiopaikat johon ne päätyivät takaisin. Vaatekaappia tämä ei koske..

9. Suurpiirteinen tehtäväaikataulu on auttanut minua paljon. Vaikka jokaisen tehtävän kohdalla ei ole tarkkaa päivää tai kellonaikaa, tulee jotain askareita tehtyä hoidettua tietyin aikavälein, ei siis vasta kun on pakko. Näin tehtävät muuttuvat osaksi arkirutiineja, jolloin niistä ei tule häiritsevää lisätehtävää. Tai tulee, jos vain psyykkaa itsensä sellaiseen asenteeseen.

10. Tee, älä mieti tai murhehdi. Tämän on helpommin sanottu kuin tehty, ja allekirjoittanut myöntää unohtavansa tämän osion usein. Onneksi vähintään yhtä usein se on auttanut asioiden aikaansaamisessa.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson working hard

Millaisilla keinoilla te olette päässeet takaisin arjen ja työn pariin?

Tsemppiä kaikille alkavaan viikkoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti