keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

"Nuorna väki kitattava, mutta parempi tuoppi tekemisen sivussa kuin kymmenen edessä"

En tiedä missä vaiheessa olen "henkisesti" vanhentunut niin, että minun ja nuoremman sukupolven välillä oleva verho tahtoo olla kaikkea muuta kuin läpikuultava. Voin saman tien tunnustaa että vika on minussa, jos vikoja siis on etsittävä. Ehkä suurin syy tähän on Internetin ihmeellisen maailman laajeneminen ja viihteeseen tähtäävän teknologian kehittyminen. Toisaalta näiden ollessa suurin tekijä vieraantumisen suhteen, olen "outolintu" myös monen itseni ikäisen ja vanhemmankin näkökulmasta. Saatan vain kummastella Pokémon Go:n aiheuttamaan villitystä ja puhelimeensa tuijottavia eri ikäisiä ihmisiä (ja toivoa etteivät kävele päin puuta). Julkisissa kulkuvälineissä alan olla täysi "friikki", sillä minulla on lähes aina kirja mukanani matkalukemiseksi. Onneksi en vielä ole ainoa.. toki puhelinta tulee silmäiltyä ajoittain, etenkin kun en vieläkään ole saanut aikaiseksi vaihdattaa paristoja rannekellostani. Pitäisi kai jossain vaiheessa yrittää pysytellä kehityksen kärryillä.. Ja sitten esipuheesta itse aiheeseen, eli alkoholiin ja alaikäisten kulutukseen.

Olen usein kritisoinut suomalaista juomakulttuuria erityisesti humalahakuisuuden suhteen. Itse en pahemmin enää terasseilla tai baareissa viihdy, sillä tekeminen puuttuu. Alkoholi voi olla mukava lisä, mutta henkilökohtaisesti en halua sitä päärooliin. Jos minulta kysytään, yritykset vähentää suomalaisten alkoholin kulutusta ei ole yhtään järkevämpää. Hintoja pyritään nostamaan ja saatavuutta vähentämään. Kas kummaa, ostosmatkat Tallinnaan lisääntyvät, mikä varmasti on hyväksi kotimaiselle kaupankäynnille. Toisaalta alkoholin saatavuuden kontrollointi on helppo ratkaisu, joskin huonosti toimivaksi todettu. Ongelma taitaa piillä enemmänkin juomakulttuurista, jossa humalahakuisuus yllättäen saattaa nostaa alkoholin kulutuksen määrää. Paikkakunnallani olen kuitenkin ollut huomaavinani positiivista kehitystä, vaikka osasta ei kaiketi "saisi" olla tyytyväinen.

Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa alkoholin kulutuksen Suomessa todettiin siirtyvän laskusuuntaan, mutta aloittaminen sijoittuu varsin nuorelle iälle. En epäile tätä lainkaan. Koulun päättäjäisten aikaan lenkkeilupaikkani ohella sijaitseva kenttä oli täynnä peruskoululaisia, joista arviolta 90% oli enemmän tai vähemmän humalassa. Alueella kierteli poliisiauto, mutta ilmeisesti ne muutamat sadat teini-ikäiset olisivat olleet liian suuri projekti puhdistaa pulloista ja tölkeistä. Olisin huono valehtelija jos väittäisin tätä riemukkaaksi näyksi. Olen minäkin ollut teini-ikäinen, tosin elin aivan erilaista elämää. Myönnän että olisin halunnut kokeilla juhlimista ja sitä "sekoilua" mistä suuresti kehuskeltiin maanantaisin koulussa. Kiltin ja jonkin sortin nörtin rooli kävi usein hermoilleni. Toisaalta vältyinpä muutamilta sellaisilta ongelmilta, joiden aiheuttama jälki olisi ehkä vaikuttanut useita vuosia eteenpäin.

Pari viikkoa takaperin iltalenkillä hidastin yhden yläasteen pihan kohdalla. Jälleen paikalla oli (suurella todennäköisyydellä) alaikäisiä poikasia oluttölkkien kanssa. Tällä kertaa kuvassa oli kuitenkin jotain äärimmäisen positiivista. Pojat pelasivat koripalloa illanviettonsa ohessa. Alaikäisten juomisestahan ei luonnollisesti saisi todeta mitään positiivista, mutta kaikessa hirveydessäni tuon pelaamisen liittäminen osaksi ajanviettoa oli piristävä näky. Kun teini-ikäisiä pääosaksi kritisoidaan sosiaalisessa mediassa, ikäväkseni joudun toteamaan, että tuo porukka näytti hyvää esimerkkiä (mielestäni) hyvästä juomatavasta. Kyllä, ikää todellakin saisi olla 2-4 vuotta enemmän, mutta jokaista epäkohtaa voi harvoin poistaa kerralla. Hyvä on, kritisoikaa ja haukkukaa moraaliani, eettisiä arvoja ja kieroutunutta ajatusmaailmaani kaikkine epäsiveyksineen, mutta uskon juomisen ohelle liitetyn aktiviteetin olevan jopa realistinen mahdollisuus alkoholin kulutuksen vähentymiselle. Kuinka puuttua sitten alaikäisten juomiseen? Ei aavistustakaan. Jos muistelen omaa teini-ikääni kivikauden aikoihin, itseäni ja oletettavasti muitakin houkutteli kielletty asia. Kenties sellainen täydellisen kieltämisen ja sisältävä asenne sekä räikeästi liioitteleva demonisointi eivät ole paras mahdollinen keino, sillä sääntöjen rikkominen tai vähintäänkin kapinointi on tärkeä missio. Itse asiassa se tarve ei katoa monelta aikuisenakaan. Liiallisen alkoholin käyttämisen vaikutuksia voisi tuoda esille minun puolestani niin konkreettisesti kuin mahdollista. Jos joku entinen alkoholisti uskaltautuisi kertomaan nuorille elämästään ja asioista joita ryyppääminen teki elimistölle ja itse elämälle, ehkä osa saisi ajattelemisen aihetta. Toisaalta aktiviteettien korostaminen ja kehittäminen voivat olla suureksi avuksi myös aikuisilla. Oli kyseessä sitten lautapelit, tanssiminen, karaoke, liikunta (turvallinen sellainen) tms, näiden kautta alkoholin rooli voisi jäädä vähemmälle, ainakin osalla.

Huomiota saattoi herättää tekstin "jossitteleva" sävy ja lukuisat "ehkä" -ja "kenties" -sanat. Syy on yksinkertainen. Suomalaisten juomatottumuksiin liittyviä projekteja on ollut vuosien ajan, mutta tulokset eivät ole ainakaan sivusta katsoen näyttäneet erityisen merkittäviltä. Toisaalta muutos on hidasta, eikä raitis kansa kuulosta realistiselta visiolta. Mikä sitten olisi ihanteellinen tavoite? Varmaankin sellainen alkoholikulttuuri, jossa terveydelliset haitat olisivat mahdollisimman pienet, ongelmakäyttö vähäistä, juomisen määrä maltillista eikä krapula rajoittaisi seuraavan päivän toimintaa (mutta korvaavana aineena ei olisi kokaiini), ja että absolutistit voisivat viettää iltaansa samassa seurassa. Ovatkohan nämä ajatukset niin epärealistisia, että samaan aikaan voisi nähdä yksisarvisten laukkaavan tähdenlentojen alla ja horisontissa näkyy hymynaamainen aurinko? Mahdollisesti voin vain jatkaa yleisön roolissa ja toivoa, ettei tuo viimeiseksi mainittu visio toteudu, sillä vaikka lapsena fanitin "My little pony" -sarjaa, en välttämättä jaksaisi elää samanlaisessa maisemassa, tai ainakaan jos tunnusmusiikki soi taustalla jatkuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti