sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Ekologisuuden yksinkertaisuuden surkeus

Pitkäaikainen haaveeni on toteutunut, toisin sanoen olen päässyt mökkeilemään! Sähkön ylellisyydestä saamme nauttia, mutta juoksevaa vettä ei ole, mistä olen itse asiassa iloinen. Erityisesti saunoessa ja ylipäänsä erilaisissa vettä kuluttavissa "toimenpiteissä" kulutettavan veden määrä konkretisoituu. Järvestä haettava vesi on helppo juttu vaikka keskellä yötä, mutta kaivosta haettavan veden kanssa on oltava hieman tarkempi. Jos riittävästi puhdasta vettä kantaa, ei kaivovedenkään kanssa tarvitse liioin säännöstellä. Vaikka haettava vesi on suhteellisen helposti saatavilla, minulle ainakin tekee hyvää nähdä konkreettisesti paljonko vettä kulutan. Ainakin jonkin aikaa jaksan suihkussa olla astetta rivakampi. Yllättäen täällä mökillä ilmiö nimeltä ekologisuus nousi jälleen mieleeni. Nykyään vaikutaisi siltä, että ekologisuus on kätevä reitti rahastaa, vaikka todellisuudessa yksittäinen (ja useat henkilöt) voi elää varsin ekologiseen tapaan ilman lukuisia käyntejä ekokaupoissa ja luomutuotteita. Tosin jälkimmäisiin liittyy pieni epäluuloisuus. Inhana skeptikkona en osaa täysin luottaa eroon luomun ja "tavallisen" tuotteen välillä, siis liittyen sivuvaikutuksiin. Kuten aiemmin olen ottanut esille tekstissäni liittyen kasvisruokavalioon, ekologiselta kuulostava vaihtoehto ei aina ehkä olekaan kaikkein ekologisin vaihtoehto. 

Voiko yksittäinen ihminen toteuttaa huomaamattaan ekologisuutta? Uskaltaudun vastaamaan myönteisesti. Itse sain moisen "ahaa-elämyksen" lenkillä. Vuotuisena perinteenä on julistaa nk. "Earth hour", jonka tavoitteena on oletettavasti saada globaalilla tasolla sähkön kulutus laskemaan. En tiedä onko kyseisen tunnin vaatimuksena polttaa kynttilöitä ja istua kotosalla pohdiskelemassa maailman menoa. Mikäli tämä ei ole pakollinen osio, moni ihminen viettää Earth houria päivittäin. Kuinka? Menemällä ulos vähintään tunniksi lenkille tai ylipäänsä poistumalla asunnostaan vapaa-aikanaan. Vaikka tuon Pokemón Go:n pelin ajatusta hieman kritisoinkin, joudun myöntämään sen olevan mahdollisuus liikkumisen ohella vähentään kotona tapahtuvan energian kulutuksen vähentämiseen. Mainittakoon tässä kohden se tosiseikka, että mielitekoihini ei kuulu sellaisten asioiden myöntäminen, joita kohtaan minulla on vahvat ennakkoluulot. Mokoma peli kun estää minua kritisoimasta.. 

Koomista sinänsä kun Earth hourista tehdään maailmanlaajuinen tapahtuma, vaikka moni ihminen noudattaa sitä omalla tavallaan päivittäin. Loppujen lopuksi vietät tätä ekologista tuntia poistumalla asunnosta tunniksi, kunhan muistat sammuttaa sähkölaitteet. Onko pääni yllä enkelin sädekehä koska kuuluun tähän hulluun ryhmään joka pyrkii työ -tai koulupäivän ohella poistumaan asunnosta ulkoilemaan sään salliessa? No ei, en ole ajatellut asiaa tästä kontekstista, enkä aio ajatella sitä tämän enempää. Miksi näin? Se että pyrin ulkoilemaan päivittäin, ei tee minusta parempaa ihmistä. Toisaalta yhteisöllisellä tasolla toivoisin, että ne jotka suinkin kykenevät poistuisivat tunnin päiväkävelylle päivittäin. Toisaalta tiedostamattomia osallistujia saattaa olla runsaasti. En näe tarpeelliseksi tehdä asiasta suurta "numeroa", vaan yksinkertaisesti elämäntapa. 

Loppujen lopuksi ns. tavallisella arjella voi olla suuria vaikutuksia, mutta yhteisöllisyys lienee ratkaiseva tekijä. Toki valtion taloutta ajatellan myös ekokauppojen tukeminen lienee tärkeää, mutta siihen niin kutsuttuun ekologisuuteen voi vaikuttaa varsin yksinkertaisin keinoin. On vain eri asia kuinka paljon jo itsestään selviksi muuttuneita valintoja pohtii. Jos siirrymme brutaalisti ja itsekkäästi ykslön oman psyyken kehitykseen, voi jokaisen yksittäisen teon nostaminen sankariteoksi olla haitallinen toimintamuoto. Niin, minähän olen oikea psykologian asiantuntija! Ei sentään, tämä oli lähinnä omaa mukamas logiikkaani, jonka yhtenä perustavana tekijänä on vaatimattomuus, ja laajempi hyöty omaan etuun nähden. Toki "krediitit" yksittäisistä teoista piristävät, mutta pidemmän päälle näen laajemman tason edun menevän oman etuni edelle, vaikka se ajoittain kirpaiseekin, sillä supersankarin rooli olisi kieltämättä miellyttävää vaihtelua tällaisen "taviksen" ohella. Toisaalta supersankarin vastuu lienee siinä määrin suuri, etten sitä jaksaisi tai viitsisi kantaa. 

Millainen voisi olla ekologisuudestaan tiedostamaton "tavis"? Kuten aiemmin tuli mainittua, hän käy lenkillä tai liikkuu muulla tavoin kodin ulkopuolella päivittäin aina mahdollisuuksien mukaan. Olettavasti hän pitää peseytymishetkensä ajallisesti maltillisena paria kertaa viikossa laskematta, kun raskas päivä vaatii pidemmän suihkun. Hän valmistaa vähintää puolet ruuastaan itse, siis pääruuasta, ja välttää jätettä tuottavan pikaruuan nauttimista. Hän suosii kasviksia ja vihanneksia, joihin pakkausmateriaalia on käytetty vähän, tai ei lainkaan. Hän lajittelee jättee, vie käytöstä poistuneet vaatteet ja muut tekstiilit kiertoon. Mikä on se tekijä, joka erottaa nämä ekologisesti toimivat ihmiset tietoisesti ekologisesti toimivista ihmisistä? Kenties se, että heidän ei tarvitse edes miettiä asiaa toimiakseen ekologisesti. Teille jotka kannatatte nk. viher-vasemmistolaista aatetta ostamalla tuotteita ekokaupoista, ruokitte kritisoimaanne kapitilistista aatetta, sillä tukemalla yrittäjiä tuette valtion taloutta. Arvolisävero menee valtiolle, ja tuota veroa tukemanne liikkeet maksavat. 

Miten siis toimia ekologisesti? Kenties siten, että ekologisesti toimiva henkilö riisuu liian poliittiset ideologiat toiminnastaan, ja toimi näin ollen oman järkensä näyttämällä tiellä. Täydellisiä vaihtoehtoja löytyy surullisen harvoin, mutta suosimalla lähiruokaa viettämällä aikaa kotona muuten kuin viihde-elektroniikan ääressä voi päästä pitkälle. Jos suosit kotimaisia puolukoita ja mustikoita goji-marjojen sijaan, ruokit samaan aikaan sekä ekologista että kapitalista puolta. Mikäli jälkimmäinen osuus kirpaisee liikaa, voivat goji-marjat olla parempi vaihtoehto. Mutta entä lentiliikenteen aiheuttamat saasteet? Tässä kohden on hyvä kysyä itseltään, että mikä on todella ratkaiseva tekijä. Jos ekologisuus todella on tärkeintä, pitäisi poliittisen ideologian siirtyä syrjään. Moni ei-poliittisesti vihertävä voi elämäntavoiltaan olla vihertävämpi kuin moni Vihreiden edustaja. En todellakaan tällä tekstillä luoda yleistyksiä, vaan kehottaa tarkastelemaan tilannetta myös omin silmin. Joskus aidan toisella puolella kasvava ruoho voi olla vihreämpää, vaikka oma puoli kukoistaisi. 

P.S Tänks to vähemmän käytössä olevan koneen, näppis on vieras, mikä kasvattaa kirjoitusvirheiden todennäköisyyttä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti